2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ne féljünk az időskortól! - Interjú Dr. Martony Zsuzsanna pszichiáter, geriáter szakorvossal

    Létrehozás dátuma: 2023-05-23

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-05-24

    A hosszabb életnek köszönhetően a geriátria, vagyis az idősgyógyászat jelentősége folyamatosan nő. Erről a különleges szakterületről kérdeztük Dr. Martony Zsuzsanna pszichiáter, geriáter szakorvost, aki 2007 óta foglalkozik elsődlegesen idős páciensekkel. Interjúnkban a hosszútávú egészségmegőrzésről, az idős rokont ápoló családtagoknak nyújtható segítségről és a társadalom szerepéről beszélgettünk.

    Ne féljünk az időskortól! - Interjú Dr. Martony Zsuzsanna pszichiáter, geriáter szakorvossal
    Dr. Martony Zsuzsanna, pszichiáter, geriáter

    Melyek az idősgyógyászattal (geriátriával) kapcsolatos legfontosabb tudnivalók?

    A geriátria a gyermekgyógyászathoz hasonlóan korspecifikus orvosi szakterület. Az idősebb páciensek másfajta ellátást igényelnek, mivel sokszor számos társbetegséggel élnek, melyet gyógyításuk során mind figyelembe kell venni. Ebben az életkorban egyre gyakrabban előfordul a demencia, melyhez speciális magatartási és pszichés tünetek járulhatnak, sokszor nehezítve a páciens ellátását a hozzátartozónak és orvosnak egyaránt.

    Vannak-e olyan pszichiátriai problémák, amelyek idősebb korban gyakoribbak?

    Nemcsak a szakértőknek, hanem a laikusoknak is a demencia jut először az eszükbe, mivel a betegség elsőszámú rizikófaktora a kor. Természetesen ez nem jelenti, hogy időskorban mindenkinél bekövetkezik. Emellett a hangulati zavarok és a szorongás is gyakori. Speciális probléma a gyász és az elmagányosodás. Emellett minden olyan pszichés probléma is jelen van – például paranoid zavarok, skizofrénia, addikció –, ami a páciens teljes életét végigkísérheti egészen az időskorig. Tulajdonképpen a pszichiátriára jellemző komplett spektrumot felfedezhetjük, de más arányban, mint a fiatalabb korosztályoknál.

    Gondozásra szoruló idősek esetében, hogyan tud segíteni a geriáter a családtagoknak is?

    Nemcsak a demens kezelése, hanem a gondozók biztonsága, életminősége, jólléte is fontos. Minél súlyosabb a beteg állapota, annál nehezebb ellátni, ezért a családtagok testileg és lelkileg egyaránt elfáradhatnak, feszültséget szülhet köztük a szituáció. A geriátriai szakellátásban mindig figyelünk erre, ezért gondozási és megelőzési tanácsokat adunk. A rendelés keretében az is lehetséges, hogy a beteg rokont nem hozzák el a rendelésre a mobilizálás nehézsége vagy az együttműködés hiánya miatt. Ilyenkor a hozzátartozók által észlelt tünetek, problémák, felmerülő kérdések átbeszélésére, megoldási lehetőségek, gondozási tanácsok átadására van lehetőség. Szerencsére, vagy inkább az elérhető, bővülő információk következtében, egyre többen keresik fel a rendelést a demencia korai fázisában, a felkészülés, a tervezhetőség igényével, hogy amennyire lehet, a jelenleg még nem gyógyítható folyamatot minél jobban kézben tudják tartani. A demens egyén gondozása előre nem meghatározható ideig, gyakran hosszú évekig tartó, egyre nehezedő folyamat, amelyre a gyermekvállaláshoz hasonlóan fel kell készülni.

    Gondozásra szoruló idősek

    Mit tehetünk annak érdekében, hogy idősebb korban is egészségesek, fittek maradjunk?

    Az idősödéstől nem szabad félni, érdemes úgy hozzáállni, hogy kézben tartható, természetes állapot. A mindennapos mozgást sokan említik, azonban az is fontos, hogy a gyakorlatok az adott fizikai, lelki állapotnak megfelelően, kellő terheléssel és a funkciómegtartásra összpontosítva, speciálisan legyenek összeállítva szakember, gyógytornász által. A társaság és a szociális élet is nagy jelentőséggel bír az idősek lelki egészségében. A szellemi frissesség megőrzésének szempontjából pedig az új élmények a fontosak. A rejtvényfejtés nem segít a demencia megelőzésében, hiszen az egy mechanikus, ismétlődő elfoglaltság, ami évtizedek után már teljesen automatikusan történik. Azonban az egészséges életmódnak megfelelő étkezési változtatások, új ételreceptek, ízek kipróbálása, nyelvtanulás, zenetanulás, kézműves tanfolyamok hasznosak lehetnek akárcsak a tánc-, jógaórák, fitneszedzések stb.

    Mit tehetnek az egyének az idősekért?

    Fontos a társadalom érzékenyítése, hogy türelmesek és segítőkészek legyünk, ha az időseknek lassabban megy egy hétköznapi tevékenység, például a kasszánál való fizetés. Jó lenne kialakítani egy olyan hozzáállást, ami vonzóvá teszi azt, ha valaki segít egy ilyen szituációban. Mivel napjainkban hosszabb élettartamra van kilátás, ahhoz, hogy az minőségében is javuljon, a környezetvédelemhez hasonlóan az idősekről való gondoskodásnak is össztársadalmi szinten fontos üggyé kell válnia.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!