2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    „Az az ártalmatlan bőrelváltozás, amit már elküldtek szövettanra” - Interjú Dr. Seffer András Gergely plasztikai- és kézsebésszel

    Létrehozás dátuma: 2023-12-05

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-12-07

    Sosem lehet elég óvatos az ember, ha gyanús bőrelváltozásról van szó. Az UV-védelmet és a szűrővizsgálatot nem szabad elhanyagolni - figyelmeztet a szakember.

    A prevenció legfontosabb lépéseiről és szakmai tapasztalatairól beszélgettünk dr. Seffer András Gergellyel, akinek az arc- és nyaki régióhoz, illetve a lágyrészekhez kapcsolódó sebészet, a kézsebészet, valamint a rekonstrukciós- és esztétikai plasztikai sebészet a speciális szakterülete.

    Hogy került a látóterébe a sebészet? Miért döntött az orvosi pálya mellett?

    Ebben nőttem fel, a szüleim is ezzel foglalkoztak, nagyon nem is volt más a gondolatomban alternatívaként. Nézegettem otthon az anatómiai atlaszokat és magával ragadott ez a világ. Hatéves koromban határoztam el, hogy mint az édesapám, én is plasztikai sebész leszek.

    Orvosi pályámat a Pécsi Sebészeti Klinikán kezdtem meg, ahol közel három évet töltöttem el. A sebészeti szakképzés keretén belül hasi sebészeti, mellkassebészeti és baleseti sebészeti osztályokon dolgoztam.

    Aztán következett a külföldi tapasztalatgyűjtés.

    Igen, Németországban majdnem 13 évet töltöttem. Az Aacheni Egyetemi Klinika (Universitätsklinikum der RWTH Aachen) két oktatókórházában dolgoztam. Németországban is nagyon jó a sebészeti képzés, hiszen a fiatal orvosok rengeteget operálnak főorvosi felügyelet mellett, valamint megtanulnak ultrahanggal diagnosztizálni.  A kisebb városi kórházakban az általános sebész a hasi- és a baleseti sebészet szakterületét is lefedi. Így végezhettem számtalan hasi sebészeti műtétet, pajzsmirigyműtétet. Megismerkedtem a 3 dimenziós laparoszkópos sebészettel, de operáltam csukló- és combnyaktörést is, a sürgősségi ambulancián pedig nem jöttem zavarba, ha vállat kellett reponálni (visszahelyezni), vagy épp egy mellkast kellett becsövezni.

    „Az az ártalmatlan bőrelváltozás, amit már elküldtek szövettanra” - Interjú Dr. Seffer András Gergely plasztikai- és kézsebésszel

    Előbb az általános sebészeti szakvizsgát szereztem meg, majd a kórházon belül tudatosan mozdultam a plasztikai sebészet irányába. Nagyon jó lehetőség és kiváló iskola volt, hiszen az intézmény plasztikai és kézsebészeti osztálya a szakma teljes spektrumát lefedte. Rengeteg helyreállító műtétet, helyi és szabad lebenyplasztikákat, emlőrekonstrukciós és testsúlycsökkenés utáni műtétet végeztünk, valamint nagy rutinra tettem szert a kézsebészet, az esztétikai- és égéssebészet, továbbá a női genitális rekonstrukciós sebészet területén is.

    A plasztikai sebészeti szakvizsgám megszerzése után főorvosi kinevezést kaptam. Ezt a pozíciót három évig töltöttem be, mely idő alatt a kézsebészeti szakvizsgámat is abszolváltam.

    A bőrtumoros esetek száma az elmúlt időszakban az UV sugárzás miatt rohamosan növekszik. Hogy előzhető meg, mire figyeljünk?

    Mindenekelőtt az UV-védelem a kiemelendő a melanóma, a laphámrák és a bazalióma megelőzésében. Itthon még mindig kevesen építik be a napi rutinjukba, miközben a számok a szükségességét igazolják: 60 éves kor felett már számottevően megnő a bazalióma és a laphámrák előfordulása a fej-nyaki régióban. A kor előrehaladtával a bőrt egyre több káros hatás éri, ezért gyakrabban jelentkeznek ilyen jellegű problémák idősebb pácienseknél. Rengeteg ilyen esettel találkozunk, de sajnos a fiatalabb korosztályban is egyre nagyobb számban diagnosztizálunk melanómát. A legfiatalabb páciensem áttétes melanómával 18 éves volt.

    „Az az ártalmatlan bőrelváltozás, amit már elküldtek szövettanra” - Interjú Dr. Seffer András Gergely plasztikai- és kézsebésszel

    A faktorszám kapcsán még mindig nagy a káosz a fejekben. Milyet válasszunk?

    Már a 30-as faktorszámú krémmel is jó eredmény érhető el, mivel kiszűri az UV-sugárzások 97 százalékát, az 50-es faktor pedig a 98 százalékát. A jelenlegi adatok szerint azonban hétköznapokra a 30-as faktor elegendő. Ami még fontos, hogy időben vigyük fel a bőrre, hisz fél óra szükséges a hatás kifejtéséhez. Ezen felül érdemes ismételni a krémezést 2-3 óránként.

    Mi a helyzet a stranddal?

    Ez egy másik kategória - a direkt napsütés és a víz miatt tényleg indokolt az 50-es faktor. Természetesen a strandon is ismételni kell 2-3 óránként a kenést.

    A nők és a férfiak között van különbség az UV-védelemmel kapcsolatos hajlandóságban?

    A nők talán szívesebben krémezik az arcukat. De a statisztikai adatokban nem mutatkozik nemek közötti szignifikáns különbség.

    Személy szerint nekem régóta van bőrpanaszom, hajlamos az arcom a kiszáradásra, hámlásra, így muszáj krémeznem. Ilyenkor mindig UV-védelemmel ellátott készítményt használok. Minden évszakban, a hideg időszakban is, hiszen a szűrt fény is lehet káros, különösen, ha sokat vagyunk kint a természetben.

    Sajnos sokszor találkoztam olyan esettel, hogy egy ártalmatlannak gondolt „anyajegy” rosszindulatú daganat volt. Az a biztonságos bőrelváltozás, ami már a patológián, a szövettani vizsgálaton van, nem a bőrön.

    A másik nagyon fontos dolog, hogy vegyünk részt rendszeresen bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, mert a korai diagnózis életet menthet.

    Ez az emlőtumorokra is vonatkoztatható.

    Sajnos itt is érvényes, hogy egyre több fiatalabb pácienst operálunk. A rendszeres szűrés ebben az esetben is elengedhetetlen. Itt nagyon fontos szerepe van az önvizsgálatnak is, de a nőgyógyászati rutinvizsgálat során is fontos erre odafigyelni. A tapintásos és ultrahangos vizsgálattal sok esetben kiszűrhető a daganat. A kor előrehaladtával persze nő a mammográfia és az MR-vizsgálat szerepe is.

    Milyen problémákkal kereshetik fel önt a páciensek?

    A test bármely területén lévő bőrelváltozással vagy lágyrésztumorral fordulhatnak hozzám, melyek eltávolítását többnyire ambulánsan végezzük. Ezen kívül foglalkozom panaszt okozó hegekkel, nehezen gyógyuló sebekkel, sinus pilonidalis-szal (pilonidális cisztával), nagyobb lágyrészdefektusok fedésével, illetve kézsebészeti problémákkal és az esztétikai sebészet teljes spektrumával is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább