2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A betegoktatás bizonyítottan javítja a terápiás eredményeket

    Létrehozás dátuma: 2024-01-31

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-02-05

    Tudományos vizsgálatok is igazolják, hogy a jól informált, egészségtudatos beteg lényegesen gyorsabban, eredményesebben gyógyul. A Budai Egészségközpont szakkórházának (az Országos Gerincgyógyászati Központ) osztályvezető főorvosa, dr. Ferenc Mária reumatológus-fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos a Kossuth Rádiónak nyilatkozott a témában szerzett tapasztalatokról. 

    Terápiás hatású, ha a beteg megismeri a problémáját, az adott betegség tüneteit, illetve – még megelőzési fázisban – a kiváltó rizikótényezőket. „A leghatékonyabb formája a betegoktatásnak, amikor az egészségügyi személyzet és a páciens között közvetlenül, személyesen valósul meg” – mondta dr. Ferenc Mária.

    A betegoktatás bizonyítottan javítja a terápiás eredményeket

    „Ez csoportosan és négyszemközt is történhet. Lényeges, hogy a tájékoztatás nem egyenlő a betegoktatással! Utóbbinak része a szélesebb körű tanítás, illetve a kérdezés lehetősége, azaz az interakció is. Ennek keretében öngyógyító módszert is tanítunk, amely akár otthon, egyedül is elvégezhető” – tette hozzá a szakorvos.

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ megalakulásakor még csak kisebb lépések valósultak meg ezen a területen – a gerinc anatómiája, működése, biomechanikája, ergonómia kapcsán edukálta az érintetteket az intézmény. Az elmúlt évek alatt ez az oktatás különböző stációkon ment keresztül. A 2014-es évben egy multidiszciplinális programmá vált, egymásra épülő témákban oktatták az anyagot a szakemberek. Nagy siker övezte, különösen a csoportos betegoktatást, amelyben gyógytornász, masszőr, orvos, dietetikus, pszichológus is részt vett. A bent fekvő betegek terápiájába tagozódott be a program, napi 1 órás időtartamban – tekintett vissza dr. Ferenc Mária.

    Nemcsak rövid, hanem hosszú távon is hatékony ez a tevékenység. „Az oktatás után 1,5-2 évvel is történt mérés, utánkövetés. Ekkor a krónikus fájdalommal élő betegek 94 százalékban hasznosnak tartották, 78 százalékban változtattak a gyógyszerszedési szokásokon az oktatáson kapott életmódtanácsok, stratégiák alapján. Megtanulták, hogy a fájdalom-katasztrofizálást hogy tudják leküzdeni. Az egyik legjelentősebb eredmény, hogy 68 százalékban változtattak az életmódjukon is” – ismertette a kutatás rendkívüli eredményeit a szakorvos. Különösen jelentős, pozitív változás ez annak fényében, hogy a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésének jó néhány lehetséges mellékhatása, veszélye van. További kiemelendő – kutatásból származó – adat, hogy 67 százalékban nem tértek vissza a panaszok az oktatást követő 1,5-2 éves időszakban. 

    A betegoktatás bizonyítottan javítja a terápiás eredményeket

    A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet felmérése szerint egészségértés vonatkozásában Magyarország meglehetősen rosszul áll. Ezért 2017-ben kiírtak egy pályázatot („Nekem szól! Egészségértés díj” néven), amelynek fókuszában az állt, milyen módszerrel, eszközökkel dolgoznak az intézetek a betegségértés növelésén. (Mindezt úgy, hogy ne csak ismeretet adjanak át, hanem be is építsék ezt az érintett tudatába, hogy azt később alkalmazni is tudja.) A pályázatra 106 pályamű érkezett. Az Országos Gerincgyógyászati Központ betegoktatási programja első díjat nyert, az audiovizuális edukáció pedig különdíjat. 

    A program keretében elhangzott tartalomra épül a Gerinckontroll című könyv, amelyről még több információt tudhat meg az intézmény weboldalán.

    A betegoktatás bizonyítottan javítja a terápiás eredményeket

    A rádió interjú során a témában megszólalt dr. Szok Délia neurológus, a Szegedi Egyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Neurológiai Klinikájának egyetemi docense is. A szakorvos felhívta a figyelmet a migrénes betegek tájékoztatásának fontosságára, illetve beszámolt – a jelenleg is futó –fejfájás témájú kampányról, és az edukáció ígéretes részeredményeiről. A betegek egészségtudatosságának növelése, az egészségértés javítása az egészségügyben dolgozó szakemberek egyik fontos feladata – hangsúlyozta.

    A teljes – január 24-én megjelent – interjú meghallgatható a „Felfedező – az egészségről” műsor weboldalán


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább