2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Menedzserszűrés: a leletkonzultáció egy nélkülözhetetlen iránytű a páciens számára

    Létrehozás dátuma: 2024. Július 10. Szerda 12:06

    Olyan nem kérni a térítésmentes leletkonzultációt a menedzserszűrés végén, mint navigációs rendszer nélkül kihajózni a tengerre. Hogy tudjuk, miként érhetünk el a következő kikötőbe, kell, hogy tudjuk a megfelelő irányt. Az egészségmegőrzésben a leletkonzultáció segít kijelölni az utat. A menedzserszűrést lezáró leletkonzultáció fontosságáról dr. Nagy Judit orvosigazgatóval, a szűrővizsgálati program vezetőjével beszélgettünk.

    A leletkonzultáció nagyon fontos eleme a menedzserszűrésnek

    A menedzserszűrés mind vállalati juttatásként, mind privát pácienseinknél nagy népszerűségnek örvend, hisz maximum 5 óra leforgása alatt egyetlen helyszínen szakorvosaink által teljes körű egészségügyi szűrés, állapotfelmérés történik, amely hatékonyan segíti a pácienst az egészségmegőrzésben.

    A menedzserszűrés tartalmaz egy ingyenes leletkonzultációt is, amelyen – a vizsgálati eredmények birtokában – a szűrés után vehet részt a páciens. Mi történik ennek keretében?

    – Komoly előkészület előzi meg a konzultációt, hiszen a belgyógyász összegzi a vizsgálat eredményeit, a beteg anamnézisét (kórelőzményét) diagnosztikus és laborértékeit. „Makróban”, körültekintően, egységesen vizsgálja az életmódra vonatkozó ajánlásokat, gyógyszeres kezelési és gondozási javaslatokat. Amennyiben valamilyen betegség körvonalazódik, elmagyarázza a páciensnek, mit kell tudni róla, mi a további teendő. Ha fokozott betegségkockázat rajzolódik ki, vázolja a megelőzési lehetőségeket, feladatokat. Ha volt előző évben is szűrés, akkor összehasonlítja az előző évi eredményekkel: megbeszéli a pácienssel, hogy melyik lelet lett rosszabb vagy jobb az adott évben, és ennek mi lehet az oka. Mindezek alapján az úgynevezett Prémium szűrésben a belgyógyász „egészségtervet” is készít, elemzi a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedési kockázatokat.

    Mit takar pontosan az „egészségterv” kifejezés?

    – Az előbb említett kockázati elemzésen túl az egészségmegőrzés érdekében szükséges megfogalmaznunk életmódra vonatkozó javaslatokat, továbbá meghatározzuk az állapotkövetésre alkalmas vizsgálatokat és azok gyakoriságát, illetve megállapítjuk az eltérő eredmények ajánlott kontrollját, valamint elmondjuk a gyógyszeres módosításokat közérthetőbben, didaktikusabban.

    Dr. Nagy Judit orvosigazgató, a Budai Egészségközpont szűrővizsgálati programjának vezetője

    Csak személyesen történhet a konzultáció?

    – Nem, telefonon keresztül is van mód rá, hiszen a személyes vizsgálat már megtörtént. Ugyanúgy fel tudja tenni a kérdéseit a páciens, és megkapja a személyre szabott információkat, tanácsokat is. Rákérdezhet például a számára ismeretlen szakkifejezések jelentésére, vagy a laborlelet kapcsán arra, hogy jelentéktelen eltérést jelöl-e a csillag, vagy komolyabb gondot jelez.

    Mi a veszélye annak, ha a szűrésen való részvétel után nem veszi igénybe a páciens a leletkonzultációt?

    – Előfordul, hogy évről évre eljön valaki szűrésre, de mivel a leletkonzultációt kihagyja, így újra és újra ugyanazokat az eltéréseket találjuk (esetlegesen romló értékekkel). Nem tudatosul benne a probléma, így nem indul kezelés vagy prevenció, értelemszerűen ezért az állapota sem javul, sőt, romlik (progrediál). A szűrés önmagában egy adathalmazt biztosít, ami alapján a leletkonzultáció keretében a belgyógyász tudja kijelölni a helyes irányt a páciens számára. A konzultáción olyan témák, magyarázatok is terítékre kerülhetnek, amelyek taglalására a szűrési napon nincs mód.

    Mennyi ideig van lehetőség a leletkonzultációra a szűrést követően?

    – Három hónapig (90 napig). Ez az időablak az, amíg a vizsgálati eredmények még értékelhetőek és érvényesek. Egy vérszegénységet jelző laborérték például már nem biztos, hogy helytálló 3 hónap után, hiszen addigra már kontroll vállhat szükségessé, vagy egy vizeletvizsgálat során kimutatott eltérő vizeletüledék már hamarabb okozhat akár tüneteket is.

    A várt eredmény érdekében a betegnek részt is kell vennie a leletkonzultáción előirányzott vizsgálatokon, kontrollokon. Segíti a Budai Egészségközpont valahogy ezen a betegúton?

    – A leletkonzultáció jelentőségére minden szűréshez kapcsolódó anyagban felhívjuk a figyelmet, és az egészségügyben egyedülálló módon a pácienseket e-mailben emlékeztetjük a javasolt kontroll időpontokra. Ha a nőgyógyászati citológiai leletben például van egy olyan eltérés, ami daganatmegelőző állapot, akkor azt feltétlen nyomon kell követni. Az elváltozás monitorozása – meghatározott időközönként – szakorvosi kontroll keretében történik. Amennyiben nem javul, hanem romlik az állapot, kezelés szükséges.

    A további teendők ütemezésében a problémákat, teendőket súlyozza is a belgyógyász?

    – Természetesen. Éppen erre szolgál a leletkonzultáció: a pácienssel együtt határozzuk meg, mi az, amely megoldása mindenképp és minél hamarabb foglalkozást, továbblépést igényel, és mi az, ami elodázható, még nem igényel gyógyszeres kezelést, csak gondos odafigyelést az életmódra. Ez is egy olyan segítség, amelyhez csak a leletkonzultáció során jut hozzá a páciens. Ekkor nyílik lehetőség arra, hogy egészségi állapota eltéréseit megértse, kérdéseket tegyen fel, és válaszokat kapjon. Innentől kezdve már csak az a dolga, hogy a szakorvos iránymutatása szerint egészségtudatosan részt vegyen a kontrollokon és – ha szüksége van rá – a további vizsgálatokon, valamint kövesse az egyéb szakorvosi útmutatásokat az életminősége megőrzése, javítása érdekében.

    Nem vett még részt menedzserszűrésen? Mérje fel ön is egészségi állapotát! A szűrés napján a kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok 50% kedvezménnyel vehetők igénybe, továbbá a szűrés által javasolt elvégzendő vizsgálatok díjából 10% kedvezményt biztosítunk a szűrést követően 90 napig. Időpontot telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül foglalhat hétköznap 8:00 és 20:00 óra között a +3614895200 telefonszámon!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Fizessen nálunk is OTP egészségkártyával!

    Takarítson meg akár 30%-ot! Tovább >>