Cukorbeteg? Étkezzen professzionálisan, meghatározott célok és elvek szerint!
Létrehozás dátuma: 2024. Július 24. Szerda 7:43
Utolsó módosítás dátuma: 2024-07-26
Túlsúly esetén az ideális testtömeg elérése és megtartása javíthat a diabétesz lefolyásán, hozzájárulva ezzel a 2-es típusú cukorbetegek jobb életminőségéhez – mondja Bencze Mária dietetikus, akinek kiemelt szakterülete a diabétesszel küzdők táplálkozási tanácsadással történő támogatása. A megfelelő vércukorértékek, a normál HbA1c célszint elérése, az egyénre szabott, szabályozott étrend megtartása azonban nem könnyű feladat, kérjen bátran segítséget!
A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellituszt) bár krónikus betegségnek számít, de klinikai vizsgálatok igazolták a remisszó, azaz a tünetmentes állapot elérésének lehetőségét. A javulást mutató esetekben a siker kulcsa a fogyás volt, amit a napi bevitt kalóriamennyiség szakmailag kontrollált korlátozásával értek el.
Felmerül a kérdés: mekkora fogyás hozhat érzékelhető változást a cukorbetegek állapotában? “Az életkilátások, életminőség szempontjából minden egyes mínusz kilogramm számít, de a testsúly 5-10 százalékának elvesztése már számottevő eredményt hoz” – mondja Bencze Mária dietetikus, kiegészítve azzal, hogy általában a normál BMI-tartomány elérését kell célul kitűzni, a megfelelő izomarány megtartásával, vagy épp növelésével, a test zsírarányának rovására. Ebben a folyamatban a helyes étrend mellett a napi rendszeres mozgásnak is kulcsszerep jut.
A küldetés azonban nem egyszerű. Gyakori probléma, hogy kétes, szakmailag megalapozatlan információk alapján vágnak bele a betegek az életmódváltásba. Ennek vége jobb esetben csak a sikertelenség, rosszabb esetben egészségre ártalmas folyamatok indulnak el, vagy egy pillanatnyi sikerepizód után visszakúszik a leadott súlymennyiség, néha a többszöröse, és ezzel együtt emelkednek a vércukorértékek is.
“A nemkívánatos túlsúlytól megszabadulni bár számos módszerrel lehetséges, de az egészséges testtömeg hosszú távú fenntartása csak komplex, egyénre szabott, szakmailag átgondolt étrenddel lehetséges” – határozza meg a szakember a siker legfontosabb elemét. “Divatdiétákkal, kampánymódszerekkel nem lehet tartós eredményt elérni, és egy már diagnosztizált cukorbetegnél nem is ajánlott ezekkel kísérletezni” – teszi hozzá. Cél tehát a helyes szokásrendszer kialakítása, mely tartósan tudja támogatni az egészséget.
Úgy leszünk, ahogy eszünk
Sokat hallani a mediterrán étrend előnyeiről. Igazolták jótékony hatását számos krónikus betegség (például a cukorbetegség) vonatkozásában és a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. Vajon miben rejlik az ereje, miért ajánlják a táplálkozásban jártas szakemberek? Bencze Mária ebben az étrendben a nagy mennyiségű zöldség (napi 0,5-0,8 kg) napi szintű bevitelét tartja a legfontosabb követendő elvnek, illetve a sovány fehérjeforrások, a hal előnyben részesítését. A vitaminokban, rostban, fehérjében, hüvelyesekben, telítetlen zsírsavakban (olívaolaj, magok) gazdag étrend pozitívan befolyásolja a cukorbetegek állapotát, és nagymértékben segítheti a súlyvesztést, ha bevitt kalóriamennyiség (kcal) alatta marad a napi energiaszükségletnek.
Az édes íz utáni vágy nem könnyíti meg a szénhidrátok kontrollált bevitelét a diabéteszes betegek számára. A táplálkozás kapcsán épp ezért a legtöbb személyt foglalkoztató kérdések egyike a cukorhelyettesítésre vonatkozik. Zavarba ejtően sok édesítőszer lelhető fel ugyanis a boltok polcain, és rengeteg információt, hírt lehet olvasni ezek használatának kockázatairól. Nehéz a választás. A dietetikus szakember szerint azonban nem az a legfontosabb, hogy melyiket használjuk, hanem az, hogy milyen ételeknél, italoknál tudjuk fájdalommentesen megélni az édesítés kiiktatását. Ilyen lehet többek között a naponta rendszeresen fogyasztott tea és kávé, aminek aromája, ízvilága, azaz élvezeti értéke cukor nélkül talán még intenzívebb.
“Nem az a cél, hogy havi 1 kg cukor helyett, havi 1 kg édesítőszerre álljunk át, ehelyett rakjuk helyre hosszú távra az édesíz-preferenciánkat!” – tanácsolja a szakember. “Sütemény, desszert esetében pedig használjuk ki a gyümölcsök és a fahéj édesítő erejét! Az a legegészségesebb, ha minimalizáljuk az édesítőszer-bevitelt és kiiktatjuk a cukrot!”
Célszerű az alábbi a táplálkozási alapelveket követni cukorbetegség esetén:
- Legyen mindig zöldség az étkezésben/a tányéron! Fogyasszon minél több félét, válogasson össze minél több színű zöldséget! A napi mennyisége legyen minimum 0,5 kg, ha ennél több kerül a tányérra, még jobb!
- Váltson teljes kiőrlésű változatra, lassan feszívódó szénhidrátra! Válassza a teljes kiőrlésű vagy durum tésztát, a teljes kiőrlésű kenyeret, továbbá a fehér helyett a barna rizst! Használjon hajdinát, árpát, bulgurt, quinoát bátran – főétkezéshez szárazon mérve 6-7 dkg mennyiségben!
- A telített zsírsavat cserélje telítetlenre! Adjon az ételeihez magokat (diót, szezámmagot, mandulát stb.), és használjon olívaolajat, repceolajat!
- Gondoskodjon fehérjeforrásokról is! Legyen a tányéron a főétkezések idején tojás, sajt, túró, joghurt vagy sovány hús, hal!
- Iktassa ki a cukrot tartalmazó italokat! Üdítő helyett válassza a vizet!
- A gyümölcsökkel bánjon csínján! Napi 1-1 darabot vagy egy szűk maroknyit engedélyezzen csak magának!
Vizsgálatok, amelyek közelebb visznek a célhoz
Az állapotfelmérést, a pontos célok meghatározását különféle vizsgálatok is támogatják. Hasznos információkkal szolgál a dietetikus és a páciens számára a testtömegösszetétel-mérés, a vizsgálat során keletkező adatok körvonalazzák az egyéni kockázatokat is. Rizikót jelezhet például a zsigeri/hasi zsír eredménye, amely a cukorbetegség alakulását is jelentősen befolyásolja.
Ezen felül fontos kiindulási pont a terheléses vércukor (OGTT) laborvizsgálat, amely megmutatja, hogy a szervezet miként reagál a glükózra, azaz az egyszerű cukorra. A vizsgálat elvégzéséhez egy éhgyomorra történő vércukormérést követően el kell fogyasztani 75 gramm cukrot, majd meghatározott időközönként ismételt vérvétellel ellenőrzik a vércukor- és inzulinszint-változást. (Az OGTT diagnosztizált cukorbetegnél már nem végezhető el. 7 mmol/l vagy afeletti éhgyomri vércukor kizárja ezt a vizsgálatot.)
A tévhittel ellentétben az éhgyomri vércukorérték nem elegendő a szénhidrát-anyagcsere vizsgálatához, a prediabétesz, diabétesz diagnózisához. Ehhez a vérvétellel monitorozható HbA1c érték ad még információt, amely a vércukorszint vérvételt megelőző 3 havi átlagát láttatja. A célértéke változó: függ a cukorbetegség és az egyén aktuális állapotától. Kórosnak az 5,6 % feletti érték számít, míg a 6,5% feletti arány már cukorbetegséget mutat.
Szakmailag megalapozott terv szerint haladjon!
A vércukorértékek normál tartományba terelése, tartása érdekében a legfontosabb teendő a diabetológus szakorvos által előirányzott diéta, a gyógyszeres vagy inzulinterápia betartása, a vizsgálatokon, kontrollon való rendszeres részvétel, valamint az életmód, a mozgással kapcsolatos szokások újragondolása.
A kezelés megkerülhetetlen része, mindennek az alapja az egészséges étrend kialakítása és a megfelelő életmód. Ha a beteg táplálkozása, életmódja nem megfelelő, a gyógyszerszedés, inzulinkezelés sem képes hozni az elvárt eredményeket, a jó vércukorértékeket. A helyes szokások kialakítása meglehetősen ingoványos terület, egy dietetikus szakember azonban segíthet megtalálni a helyes utat.
Habár vannak általános, mindenki számára elérhető, táplálkozási irányelvek (például az okostanyer.hu), csak szakember által meghatározott, személyre szabott, pontos étrend, kalórialimit, útmutatás és kontroll biztosíthatja a biztonságos, hatékony súlyvesztést, a tartósan jó vércukorértékeket.
Forduljon szakembereinkhez!
A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.