2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Gerinc csak egy van

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-14

    A gerinc eredetileg a négy lábon járáshoz alakult ki, a két lábra állással természetellenes helyzet keletkezett. Emiatt előbb-utóbb a gerinc kopásos betegségei szinte mindenkit érintenek. Drámai adat: az óvodások 62 százalékának gerincproblémái vannak

    A lakosság 80 százaléka szenved élete során legalább egyszer derékfájdalomban, és a panaszok kétharmad részben visszatérnek. Az USA-ban működő, munkaképesség-csökkenést mérő intézet adatai szerint a száz leggyakoribb megbetegedés között a kilencedik helyen áll a gerinc degeneratív elváltozása, a munkából kiesett napok számát illetően pedig az első helyen. 2004-ben a derékfájás miatt kifizetett táppénz összege Magyarországon 14,2 milliárd forint volt. A gerinccel kapcsolatos fájdalmak, betegségek nem csak megkeserítik az életünket, és rontják az életminőségünket, hanem súlyosabb esetben keresőképtelenséghez, mozgásképtelenséghez is vezetnek.

    Különféle testi tünetek figyelmeztetnek bennünket arra, ha a gerincünkkel valami gond van. Az egyik, ha erős gerincfájdalmat észlelünk éjszakai nyugalomban. Ez már önmagában olyan tünet, amellyel feltétlenül fel kell keresnünk kezelőorvosunkat, "normális" esetben ugyanis a gerinc nem fáj, sőt, nem is tudatosul bennünk megléte. A másik, ha napszaktól, életkortól, egyéb tényezőktől függetlenül gerincfájdalmat érzünk. A harmadik, ha ötvenedik évünk felett egyre kisebb utat vagyunk képesek megtenni pihenők beiktatása nélkül, vagy egyre kisebbeket tudunk lépni. Az orvosi szaknyelv ezt hívja a járástávolság beszűkülésének. Ugyancsak alattomos a gerinccsatorna-szűkület tünete, amely degeneratív elváltozás. Annak a bizonyos korosodó gerincnek az egyik tünete, amelyet eredményesen lehet gyógyítani. Mindenképpen ki kell vizsgálni a panaszokat, mivel gyakran fordul elő, hogy más betegségek okoznak gerinc- és deréktáji fájdalmakat, mint például urológiai és nőgyógyászati problémák.

    "A gerinc az emberi lét leglényegesebb ismérve a tudat mellett" - mondja Dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója. "A két lábon járással egészen különleges szituáció adódott, amely a gerincünket speciális terhelésnek teszi ki. A gerinc eredetileg a négy lábon járáshoz alakult ki, s azzal, hogy az ember két lábra állva felegyenesedett, természetellenes helyzet keletkezett. Ezért bizonyos kor után a gerinc úgynevezett kopásos, azaz degeneratív betegségei szinte mindenkit érintenek; ez az egyik legnagyobb népegészségügyi jelentősége".

    Ahogy öregszik a társadalom, úgy alakulnak ki azok az idős korral együtt járó elváltozások, amelyek a szervezet általános elöregedésének részeként jelennek meg. Ezek az elváltozások civilizációs betegségként foghatók fel, ezek közül a degeneratív elváltozások súlyosabb stádiumai kerülnek előtérbe, amellyel együtt járhat a bénulás, széklet- és vizelettartási képtelenség, a csontritkulás. Az úgynevezett korosodó gerinc kórkép egészen speciális betegség. A hatvan év feletti lakosság közel harminc százalékát érinti, ezért népegészségügyi problémának számít.

    "A kor előrehaladtával növekszik az onkológiai betegségek száma" - fejezi ki aggodalmát Dr. Varga Péter Pál. "Ugyanakkor az onkológia hihetetlenül gyorsan fejlődő tudomány. Egyre több daganatos betegség jut olyan stádiumba, amikor már áttéteket ad. Az áttétek nyolcvanöt százaléka a gerincben jelentkezik. Tehát az utóbbi két évtizedben szembe kellett néznünk azzal a komoly problémával, hogy nem csak az elsődleges gerincdaganatokkal kell foglalkozni, hanem a másodlagos, a metasztatikus gericdaganatokkal is, ami extrém növekedési rátát mutat." Példaként az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója elmondja, hogy tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államokban az összes gerincműtét öt százaléka volt áttétes gerincdaganat, 2006-ban ez az arány elérte a 22 százalékot. Az amúgy is növekvő gerincműtéti "repertoárban" ez egyre nagyobb arányban fordul elő.

    Gerincbetegségekkel tehát a fiataloknak, középkorúaknak és időseknek egyaránt számolniuk kell. A gyermekek és fiatalok esetében a rossz tartás, a gyenge izomzat játszik szerepet a panaszokban, a náluk idősebbek pedig a porckorongok kopására számíthatnak. Ugyanakkor e területen is lényeges a megelőzés, mivel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb baj legyen a gerincünkkel. (Egy ergonomikus szék sokat segíthet)

    Már egész kicsi, óvodás korban érdemes elkezdeni a rendszeres mozgást, a speciális tartásjavító tornagyakorlatokat. Az "Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program" keretében, amely az Országos Gerincgyógyászati Központból indult el, az iskolákban testnevelési órákon tanítják a gerinc biomechanikailag helyes tartását. "Az óvodások 62 százalékának és a középiskolások 80 százalékában a gerincen eltérés látható (ezek túlnyomó többsége csak tartáshiba, nem betegség)" - adja tudomásunkra Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója. "Az ülő életforma, a mozgásszegény életmód, az ergonómiai szempontból nem megfelelő bútorok, a nehéz iskolatáska mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gerincük panaszos legyen."

    A preventív oktatáson elsőként a megfelelő ülési technikát tanítják meg, ezt ergonómia keretében a gyógytornászok oktatják. A következő a megfelelő szék kiválasztása. Felnőttek esetében mindenképpen említeni kell a derékfájdalmat előidéző kockázati tényezőket, például bizonyos foglalkozási faktorokat. Panaszokat okoz a kifejezetten nehéz fizikai munka, a gyakori előrehajlás, a forgás, az emelés, a monoton fizikai megterhelés, bizonyos sporttevékenységek, a kényszertartás, az egész testet érő vibráció, az erős pszichés stressz és a dohányzás. A munka során feltétlenül iktassunk be rövid ideig tartó és ismétlődő tornagyakorlatokat, nyújtást, kar-és törzskörzést, medencebillentést, valamint rövid sétákat. Ehhez megfelelő betegoktatási és nevelési dokumentációk és tájékoztatások állnak rendelkezésre az Országos Gerincgyógyászati Központban.

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ ergonómiai oktatásának része a helyes emelési és ülési technika megtanítása, továbbá az, hogyan kell egy gépkocsiba helyesen beszállni. Ezekkel a porckorong kopását és az oly gyakori gerincsérv kialakulását késleltetni lehet. Köztudott, és felmérések is készültek róla, hogy a dohányzás a porckorong anyagcseréjét rontja. A sikertelen műtétek száma is nagyobb a dohányosok körében.

    Dr. Ferenc Mária azokat a sportokat ajánlja, amelyek nem egyoldalúan, asszimetrikusan terhelik a gerincet. Leginkább az úszást, mivel az átmozgatja a mellkast, a gerincet stabilizáló izomzatot, erősíti mind a felületes, mind a mély hátizomzatot, korrigálja a tartáshibákat. A legegészségesebb a hátúszás. Mellúszáshoz azt tanácsolja, lehetőleg a vízben legyen a fej, mert ha hátrahomorítunk, az a nyaki gerincre rendellenes terhelést ró. "A manapság divatos aquafitness jótékony hatású. A Nordic walking harmonizálja, és a gerincet valamelyest tehermentesítve segíti elő mozgást, a gerinc élettani görbületeit és a medencét stabilizálva a séta során. A lovaglás közben, mivel biomechanikailag helyes testtartásra is kell figyelnünk, nemcsak a gerincbetegség megelőzésében, de kezelésében is rendkívül hatásos."

    Szegedi Éva 2008. 06. 19., 13:54
    Forrás: Medon cégegészég


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont