2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egzotikus uticélok: Ázsia

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-12

    Ázsiában, a nyugalom és sokszínűség világában számos vallás, nép és nyelv megfér egymás mellett. Ha pár száz km-t utazunk, akkor óriási különbségekkel találkozhatunk: Ázsia nyugati részén, az arab világban az iszlám vallás hagyományai dominálnak, míg közép-Ázsiában India hindu kultúrája színesíti az életet, Kínában és környékén pedig a buddhista látnivalókban gyönyörködhetnek az utazók. Külön figyelmet érdemelnek a szigetvilágok, a hófehér partokkal büszkélkedő Maldív korallzátonyoktól kezdve egészen a kiterjedt indonéz szigetvilágig.

    A számos kulturális és vallási látnivaló mellett gasztronómiai ínyencségek is vonzzák az ide utazókat. Az egyes országok kultúrája teljesen eltér egymástól, és az egészségügyi viszonyaik is különbözőek. Az arab félsziget metropoliszaiban, a kőolaj kitermeléssel meggazdagodott Dubaiban például kiváló a csatornázás és a vízellátás, itt európai normákkal találkozhatunk, csakúgy, mint a japán szigeteken. Ugyanakkor Indiában, Kínában és az indonéz szigetvilágban fordul elő a rossz járványügyi viszonyok miatt a legtöbb trópusi és nem trópusi fertőző betegség! Mielőtt elindulnánk ázsiai utunkra, mindenképpen látogassunk el valamelyik oltóközpontba, és kérjünk tanácsot az egészségügyi felkészülésről.

    India

    India a sokszínűség, a soknyelvűség és változatos, keleti-angol hagyományok országa. A hatalmas kiterjedésű országban rengeteg népcsoport és nyelv él egymás mellett, a legtöbben a hindu vallás hívei. Általános a szegénység, ami megfigyelhető a Delhihez és Kalkuttához hasonló milliós nagyvárosokban csakúgy, mint az elhagyatott vidéki falvakban. A higiénés viszonyok messze elmaradnak az európai normáktól, amely táptalajt biztosít a legkülönfélébb betegségeknek. A járványokat az is elősegíti, hogy India a világ legnépesebb országai közé tartozik, így egy adott vírus hirtelen sok embert tud megfertőzni. 2005. július-augusztusában például japán agyhártyagyulladást regisztráltak Uttar térségében, összesen 1145-en betegedtek meg a gyilkos kórban. A betegség ellen már létezik vakcina. Az országban gyakoriak a hepatitis járványok is, például a világon először Indiában igazoltak hepatitis E vírusfertőzés okozta járványt.

    Érdemes az utazóknak hepatitis A és B elleni védőoltást felvenniük utazás előtt, illetve a helyszínen ügyelni arra, hogy ne fogyasszanak nyers és hideg ételeket, valamint kerüljék a csapvizet! A malária is folyamatosan jelen van India csapadékosabb, trópusi klímájú részein. Érdemes ellene gyógyszerrel védekeznünk. Az országban szintén előfordul a dengue láz, amelyet a maláriához hasonlóan szúnyogok terjesztenek. A betegség ellen nem létezik védőoltás, így nagyon fontos, hogy gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, és hálóval lefedett fekhelyen aludjunk. Indiában előfordultak madárinfluenzás megbetegedések is, de az utazókat ez a fertőzés kevésbé érinti. Azok, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, kérjenek ismétlő oltást a gyermekkorban megkapott polio vakcinából is.

    Az országba ajánlott védőoltások és gyógyszerek listája:

    • Hepatitis A
    • Tífusz
    • Polio
    • Veszettség

    Egy emlékeztető oltás szükséges az utazóknak, mivel ezt az oltást többnyire mindenki megkapja gyermekkorában

    • Hepatitis B

    Mindazon utazóknak ajánlott, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a helyi lakosok háziállataival, vagy vadon élő állatokkal (szafarik). Gyerekek fokozottan veszélyeztetettek, mivel gyakrabban játszanak állatokkal.

    • Tetanusz-diftéria

    10 évente ajánlott az ismétlő oltás:

    • Malária. A malária ellen ma már többféle gyógyszerrel is védekezhetünk. Ellenjavallataikat és hatékonyságukat tekintve eltérőek egymástól, ezért érdemes szakorvostól segítséget kérni!
    • Kanyaró, mumpsz, rubeola (MMR). Amennyiben az utazó korábban a két oltásból álló sorozatot megkapta, ismétlő oltás nem szükséges

    Thaiföld és Malajzia

    Thaiföldön és a térségben Indiához hasonló higiénés viszonyokat találunk, bár a szigetvilágban némiképpen kevesebb járvány fordul elő. Érdemes felvenni a tífusz, a hepatitis A és B elleni védőoltásokat. Thaiföld a szexturizmus egyik fő célpontja, ahol külön iparág fejlődött ki a turisták szórakoztatására. Az utazók ügyeljenek arra, hogy a helyiekkel ne kerüljenek közelebbi kontaktusba, ha pedig mégis kalandra vágynak, akkor használjanak óvszert! A szexturizmusban dolgozók nagy része HIV és hepatitis B fertőzött, így az elővigyázatosság elengedhetetlen.

    A malária ellen mindenképpen védekezzünk, érdemes malária elleni gyógyszereket szedni az utazás időtartama alatt. Többféle gyógyszer is létezik, amelyek ellenjavallataikat és hatékonyságukat tekintve eltérőek egymástól. Az országban szintén előfordul a dengue láz, amelyet a maláriához hasonlóan szúnyogok terjesztenek. A betegség ellen nem létezik védőoltás, így nagyon fontos, hogy gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, és hálóval lefedett fekhelyen aludjunk.

    Ajánlott védőoltások és gyógyszerek listája:

    • Hepatitis A
    • Tífusz
    • Polio
    • veszettség

    Egy emlékeztető oltás szükséges a Thaiföldre utazóknak, mivel ezt az oltást többnyire mindenki megkapja gyermekkorában

    • Hepatitis B

    Mindazon utazóknak ajánlott, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a helyi lakosok háziállataival, vagy vadon élő állatokkal (szafarik). Gyerekek fokozottan veszélyeztetettek, mivel gyakrabban játszanak állatokkal.

    • Tetanusz-diftéria

    10 évente ajánlott az ismétlő oltás:

    • Malária. A malária ellen ma már többféle gyógyszerrel is védekezhetünk. Ellenjavallataikat és hatékonyságukat tekintve eltérőek egymástól, ezért érdemes szakorvostól segítséget kérni!
    • Kanyaró, mumpsz, rubeola (MMR). Amennyiben az utazó korábban a két oltásból álló sorozatot megkapta, ismétlő oltás nem szükséges

    Indonéz szigetvilág

    Ázsia legtávolabbi pontján fekszik az indonéz szigetvilág, ahol az utazókat számos súlyosabb fertőző betegség fenyegeti, ha nem eléggé elővigyázatosak. Itt történik a legtöbb madárinfluenzás megbetegedés a világon, eddig mintegy 137 fertőzést jelentettek, amiből 112 halállal végződött. A H5N1 vírus azonban az utazókra nem jelent komolyabb veszélyt, hacsak nem kerülnek kapcsolatba nagyobb szárnyas kolóniákkal, háziállatokkal. A szigetek higiénés körülményei általánosan elmaradnak az elvárható szinttől, így nem ritkák a szennyezett vízzel vagy étellel terjedő betegségek: hastífusz, kolera, hepatitis A.

    A térségben a trópusi esős időszakban gyakran előfordulnak rovarok által terjesztett betegségek is, mint a malária vagy a dengue láz. Az utazóknak általánosan ajánlott felvenni a hepatitis A és B, hastífusz, kolera, tetanusz elleni oltásokat és gyógyszerrel védekezni a malária ellen. A Denque láz ellen nem létezik védőoltás, így nagyon fontos, hogy gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, és hálóval lefedett fekhelyen aludjunk.

    Ajánlott védőoltások és gyógyszerek listája:

    • Hepatitis A
    • Tífusz
    • Hepatitis B
    • Veszettség

    Mindazon utazóknak ajánlott, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a helyi lakosok háziállataival, vagy vadon élő állatokkal (szafarik). Gyerekek fokozottan veszélyeztetettek, mivel gyakrabban játszanak állatokkal:

    • Tetanusz-diftéria

    10 évente ajánlott az ismétlő oltás:

    • Malária

    A malária ellen ma már többféle gyógyszerrel is védekezhetünk. Ellenjavallataikat és hatékonyságukat tekintve eltérőek egymástól, ezért érdemes szakorvostól segítséget kérni!

    • Kanyaró, mumpsz, rubeola (MMR)

    Amennyiben az utazó korábban a két oltásból álló sorozatot megkapta, ismétlő oltás nem szükséges

    Forrás: www.utazaselott.hu


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont