• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A gyomorégés hatása a napi életvitelre és az életminőségre

  A gyomorégés az egyik leggyakoribb tünet, amivel a háziorvosi rendelőben vagy a kérdőíves vizsgálatok kapcsán találkozhatunk. Akkor jelentkezik, ha a gyomorsav (savas gyomortartalom) a nyelőcsőbe jut. A panasz és a sav nyelőcsőbe jutásának kapcsolatát orvosi vizsgálatok igazolták. Nevezetesen a nyelőcső savasságának (pH) mérési adatait összevetették a beteg panaszaival és egyértelmű kapcsolatot találtak. Ha ez a panasz gyakori és negatív hatással van a mindennapi tevékenységeinkre, valószínűleg reflux betegség áll fenn.

  Milyen hatással lehet a gyomorégés a napi életvitelünkre, az életminőségre?

  Egy 130.000 ember részvételével (kérdőíves értékelés) történt felmérés a gyomorégés (havonta legalább 2 alkalommal) és a napi aktivitás kapcsolatát vizsgálta. Érdekes, hogy a panasz leginkább az ételek élvezetét rontotta. A panaszos emberek kevesebbet járnak étterembe, kevesebbet sportolnak, kertészkednek. Csökken a szociális és az üzleti életben kifejtett aktivitás is. Akinek rendszeres a panasza, az kevésbé foglalkozik a családjával és gyermekeivel, illetve csökken a szexuális aktivitása is. A munkából való hiányzás leggyakoribb oka a nátha, ezután a reflux betegség a második a "ranglistán". A reflux betegség vezető panasza, a gyomorégés gyakorisága és a munkából távol töltött napok száma egyenesen arányos. Ugyanígy csökken a munkában töltött idő alatti és az egyéb nappali tevékenységekkel kapcsolatos produktivitás is. Ez utóbbiak okaként az éjszakai gyomorégés miatti alvászavarok okozta nappali álmosságot jelölik meg. Az alvással kapcsolatos fő panaszok az éjszakai felébredések/felriadások és az elalvás nehezítettsége. A gyomorégés gyakoriságának emelkedésével párhuzamosan nő az alvászavarok előfordulása is.

   Összefoglalva, a gyomorégés komolyabb panasz, mint eddig gondoltuk. Befolyásolja mindennapjainkat, éjszakánkat, a munkánk és egész életünk minőségét, sikerességét.
  Forrás: Dr. Demeter Pál PhD, gasztroenterológus főorvos

  Vissza a gasztroenterológiához