2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miért alattomos a teniszkönyök?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Miután sportorvosi segítséggel megvizsgáltuk, miért a legkegyetlenebb sérülés a keresztszalag-szakadás, a sorozatot a teniszkönyökkel folytatjuk.

    "A teniszkönyök az ízület külső oldalára lokalizálódó fájdalmas panaszok népies neve. A nevével ellentétben nem csak teniszezőknél és nem csak teniszezés következtében alakulhat ki" - oszlatott el mindjárt egy tévhitet Hidas Péter, a Sportkórház és a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa, könyökspecialista.
    "A sportsérülések két nagy csoportját különböztetjük meg. Az első: nagy trauma, vagyis direkt ütés, csavarodás, esés, mely általában zúzódásokhoz, húzódásokhoz, illetve súlyosabb esetekben csonttörésekhez, szalagszakadásokhoz, ízületi ficamokhoz vezethet. A másik, melyről általában kevesebb szót ejtünk, az úgy nevezett túlterheléses ártalmak, melyek több kisebb sérülés, azaz mikrotrauma, túlerőltetés következtében alakulnak ki. Ilyenek a különböző íngyulladások, íntapadás gyulladások, izomtúlterhelések, de ide sorolhatóak a stressz-törések is. Ezekben az esetekben a folyamatos túlterheléskor elszenvedett sok apró sérülés vezet a tünetek kialakulásához. Ezek közé tartozik a teniszkönyök is, mely az alkari feszítőizmoknak a könyök külső oldalán lévő tapadásirégió-gyulladása."

    Minden esetben kialakulhat, amikor olyan fizikai munkavégzés történik, ha szorítanunk kell, vagyis erősen használjuk az alkari feszítőizmainkat. Nemcsak küzdősportokban, még a csapatsportokban (kézilabda, vízilabda) is előfordul.

    Szász Emese is fájlalja a könyökét

    A világbajnoki ezüstérmes vívó, Szász Emese ilyen sérüléssel bajlódott a világbajnokság előtt, már az első körben kiesett csütörtökön [2], nem érezte ugyanis a távolságot, bátortalanabb volt, mert az injekció sem szüntette meg a fájdalmát. Edzője, Kulcsár Győző rendkívül szimpatikusan nem erre fogta a kínos vereséget, szerinte Szász egyszerűen csak rosszul vívott.
    Szászt vasárnapra sem lesz könnyű versenyképes állapotba hozni, pedig akkor van az olimpiai részvétel szempontjából kulcsfontosságú csapatverseny, amelyiken előbb az észteket, majd a házigazda olaszokat kellene verni, különben valószínűleg nincs olimpia.
    Hidas arra is magyarázatot ad, hogyan újulhatott ki Szász sérülése a legrosszabb időpontban, amihez még csak nem is kellett rossz mozdulat, elég az is, hogy a szervezetében gyulladás van.

    "Alattomosabbá teszi a kórképet, hogy sokszor nem emlékszünk nagy megerőltetésre, és ritkán előfordul, hogy valóban nem is történik ilyen. A tünetek ugyanis kialakulhatnak úgy is, hogy a szervezetben egy másik, akár a könyöktől nagyon távol lévő gyulladás következtében jelennek meg a fájdalmak. Ezek az úgy nevezett gócok. Egy góc jelenlétére mindig gondolnunk kell, ha nem emlékszünk nagyobb megterhelésre, vagy panaszaink hosszú hónapokon keresztül fennállnak. Ízületi panaszokat okozó gócok leggyakrabban fogászati, gégészeti, urológiai illetve nőgyógyászati területeken fordulnak elő."

    "A teniszkönyök kezelése friss, csak néhány napja, illetve hete fennálló panaszok esetében a kiváltó okok kiiktatásából, pihentetésből, jegelésből, gyulladáscsökkentő gél, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedéséből áll. Fontos az alkari izmok passzív nyújtása, azaz a stretching, esetleg jégmasszázs."

    A kezelés nem rövid, pár hét alatt nem szokott rendbe jönni. "Hosszabb ideje fennálló panaszok esetén a kezelés általában nagyobb türelmet igényel, sokszor elhúzódó, néha több hónapot is igénybe vehet. Több héten, illetve hónapon át tartó eredménytelen kezelés esetén mindig eszünkbe kell jutnia, hogy a panaszok hátterében állhat más gyulladás, góc is. Ez főleg akkor valószínű, ha több ízületben is érzünk időnként fájdalmat, máshol is jelentkeznek gyulladásos tünetek, esetleg más egyéb tünetek is jelentkeznek, mint például végtagokon, arcon jelentkező bőrelváltozások, hajhullás" - összegzett Hidas, a dzsúdósok keretorvosa.
    Ha a kezelések után sem tűnik el a fájdalom, elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.
    Forrás: Ághassi Attila - sportgeza.hu

    A cikkben hivatkozott linkek:
    [1] http://drhidaspeter.hu/
    [2] http://sportgeza.hu/sport/hirek/2011/10/13/noi_parbajtorben_is_egybol_bucsuztak_a_magyarok/


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont