• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Éjszakai munka

  Rövid interjúban válaszol a kérdésre Dr. Nagy-László Nóra, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, a foglalkozás-egészségügyi program vezetője.

  _MG_6441

  Mi történik pontosan a szervezetben, amikor éjszaka dolgozunk?

  Ez természetesen függ a munkakör egyéb jellegzetességeitől: más-más megterhelést jelent a szervezet számára egy közepes vagy nehéz fizikai munka, egy monoton, futószalag melletti munka, vagy egy nagy felelősséggel járó sürgősségi betegellátásban, pl. mentőn végzett munka. Az éjszakai munkavégzés mindenképpen egy fokozott alkalmazkodási igényt jelent a szervezetnek, alkalmazkodni kell a megváltozott alvás-ébrenléti ritmushoz, melyet befolyásol a kor illetve egyéb fennálló betegségek.

  Az éjszakai munkavégzés más bioritmust kíván meg, hiszen éjszaka dolgozunk, nappal kellene aludnunk, ami néha nehézséget okozhat, mert nem megy parancsszóra az alvás. Ez az életforma anyagcsere- és endokrinológiai változásokat okoz, ami a fény és a sötétség váltakozásával kapcsolatos. Az alvás-ébrenlét zavara fokozott stresszt jelent, az éjszakai munka magasabb vérnyomást, pulzusszámot, valamint az arra érzékeny egyénekben akár pszichés panaszokat, depressziót, idegi kimerültséget, így az immunrendszer gyengülését is okozhatja.

  Fontos azonban megemlítenünk, hogy egy bizonyos betegség kialakulásért nem egy tényező felelős, tehát nem okolható mindenért az éjszakai munka. Az éjszakai munka hatását befolyásolja, hogy milyen állapotban, mennyire kipihenten érkezik a dolgozó a munkába.

  Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni ilyen esetben egy munkavállalón, mielőtt dolgozni kezd?

  Az alkalmasság elbírálásához minden esetben ismernünk kell az adott munkakör okozta terhelést, hogy az éjszakai munka okozta pszichés terhelésen kívül milyen egyéb kockázat fordul elő. Fontos, hogy a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat teljes körű, mindenre kiterjedő legyen, valamint a szokásos vizsgálaton túl javasolt EKG, laborvizsgálat ( vér-és vizelet) elvégzése is az esetleges komolyabb betegségek kiszűrésére.

  Ilyen munkakörnél kizáró ok lehet például gyógyszeresen, vagy életmóddal egyensúlyban már nem tartható cukorbetegség, komolyabb immunrendszeri-, vérképzőrendszeri-, vagy szív- és érrendszeri betegség (szívritmuszavar, vagy kialakult koszorúér betegség) is. Ilyenkor nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy az adott munkát a dolgozó képes-e ellátni, hanem azt is, hogy a munkavégzés további egészségkárosodást ne okozzon a számára.

  Mit tudna tanácsolni azoknak, akiknek éjszaka kell dolgozniuk, hogy csökkentsék/elkerüljék a káros hatásokat?

  Segít, ha viszonylag kipihenten (nem egy másik másodállásból) érkezünk, megfelelően étkezünk, elegendő folyadékot iszunk, illetve van mögöttünk egy támogató környezet, akiknek szintén alkalmazkodniuk kell a családtag vagy barát éjszakai munkájához, aki nappal általában alszik…

  Fontos, hogy a munka jellegétől függően megfelelő szüneteket iktassanak be a munkavégzésbe, illetve a munkahely is megfeleljen az alapvető munkavédelmi követelményeknek, hogy a dolgozó biztonságban érezhesse magát, hiszen éjszaka sajnos a munkabalesetek is gyakoribbá válhatnak.