2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kullancs szezon

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Mit kell tudni a kullancsokról?

    Amióta a jó idő beköszöntött, egyre többet vagyunk a szabadban, és egyre többször találkozhatunk kullancsokkal. Ezek az apró vérszívók a közhiedelemmel ellentétben nemcsak kirándulások során, erdők-rétek mentén támadhatnak, hanem a hobbykertek és a városi játszóterek gyepszőnyegén is előfordulhatnak. Ráadásul a kullancsok nemcsak kellemetlenséget okoznak, hanem több súlyos betegséget is terjeszthetnek. Hogyan védekezhetünk ellenük? Dr. Nagy-László Nóra segít eligazodni.

    A kullancsok vérszívó élősködők, több száz fajuk ismert. Közülük egyesek specifikusan csak a vadon élő állatokat támadják meg, de több olyan is van, amely az emberek és háziállatok vérét is szívesen csapolja. Fűszálak közt, vagy bokrok, fák levelein – mindig az árnyas oldalon – bújnak meg, és ha potenciális élelemforrás bukkan fel, rámásznak az aljnövényzetből vagy a magasból ráejtik magukat. Ha sikerül megkapaszkodniuk, igyekeznek olyan helyre mászni, ahol nincs fény, ruha alá, testhajlatokba, hajjal, az állatok esetében pedig a dúsabb szőrrel fedett területekre, nyakörv alá. Itt befúrják magukat a bőrbe, majd hozzálátnak a vérszíváshoz. Mivel nyáluk érzéstelenítőt tartalmaz, sokszor észre sem vesszük a csípést, vagy csak akkor, amikor már jól teleszívták magukat, és az eredetileg néhány milliméteres méretük a többszörösére nőtt.

    Szinte bárhol találkozhatunk kullanccsal a szabadban. Elsősorban a dús növényzetű területeken, lombos erdőkben, vagy nagyobb, bokros területeken lehet számítani rájuk, de akár parkokban, kertben is jelen lehetnek, városi játszótereken is történt már csípés. Gyakorlatilag lehetetlen elkerülni őket, de kár is lenne kihagyni a természet, az erdő, a park, a kert szépségeinek élvezetét, csupán azért, mert tartunk tőlük.

    Kivédhető a veszély

    A kullancsok nem a csípésükkel okozhatnak bajt, hanem azzal, hogy különböző vírusokkal, baktériumokkal lehetnek fertőzöttek, amelyek a vérszívás során a kullancs nyálával a szervezetünkbe kerülhetnek. Az óvatosság nem indokolatlan, hiszen többféle komoly betegséget is terjeszthetnek a kullancsok. Közülük a legjelentősebb a kullancs-encephalitis, (a súlyos következményeket is kiváltható vírusos agyvelőgyulladás) és a Borrelia Burgdorferi baktérium által okozott, elhúzódó, ideg-, izom- és ízületi károsodásokkal is járó ún. Lyme-kór.

    Körültekintéssel és óvintézkedésekkel azonban kivédhető a veszély. A kullancs okozta betegségek közül a kullancs-encephalitis ellen védekezhetünk védőoltással. A Lyme-kór megelőzésére nem áll rendelkezésre vakcina, de körültekintéssel, a csípés megakadályozásával, illetve, ha mégis megtörténne, az élősdi gyors eltávolításával védekezhetünk. A megelőzés eszköze a túrák során a szorosan összefogott haj, a zárt ruházat – pl. bakancsba, zokniba túrt nadrágszár, a sapka -, emellett a kullancsriasztó szerek alkalmazása.

    Sokáig tartotta magát az a hiedelem, hogy B-vitaminok, például az erős illatú Polybé tabletták szedése távol tartja a kullancsokat, de ez nem igazolódott. Nagyon fontos a szabadban töltött idő után hazatérve a test alapos átvizsgálása. Gyakori ellenőrzéssel már akkor felfedezhetjük a kullancsot, amikor még nem fúródott a bőrbe. Ha sikerül gyorsan eltávolítani a parányi vérszívót, azzal minden általa terjesztett betegséget meg lehet előzni.

    Mielőbb eltávolítani!

    A kullancs kivétele általában nem ördöngösség, nem bonyolult feladat. A kiszedés szakszerű módjáról számos tévhit kering. Ezekkel ellentétben nem kell semmivel sem bekenni a kullancsot, és csavarni sem jó, már csak azért sem, mert így saját magunk préseljük ki az állat potrohában lévő fertőzött anyagot a sebbe. Egyszerűen ragadjuk meg, minél közelebb a bőrhöz, és egyenletes erővel, lassan és gyengén húzzuk, míg ki nem jön. Ha a fej beszakad és a bőrben marad, valószínűleg néhány nap múlva természetes úton ki fog lökődni.

    Piszkálni, kiszedegetni viszont ne is próbáljuk, mert csúnya fertőzés, bőrgyulladás lehet a vége. Léteznek speciális, kullancs kiszedésére készített csipeszek. Patikában nem túl borsos áron általában többféle közül is lehet választani, de használhatunk keskeny végű szemöldökcsipeszt is. (Eszköz híján mutató- és hüvelykujjunk körme közé csippentve kézzel is eltávolítható az élősdi, sokan esküsznek rá, hogy így a legegyszerűbb.)

    A védőoltás

    A „kullancs elleni védőoltás”-ként ismert vakcina nem akadályozza meg a kullancs csípését, és nem véd minden általa okozható betegségtől, csak a kullancs-encephalitistól, de ez is elég ok arra, hogy beadassuk. Térítésköteles, háziorvostól lehet receptet kérni hozzá. A kullancsencephalitis védőoltása gyakorlatilag bármikor beadható, de a legelőnyösebb, ha tél végén, kora tavasszal kérjük. Így, mire igazán beindul a kullancsszezon, kialakulhat a friss védettség.

    Teljes védelmet nyújt, de csak akkor, ha az oltási, illetve újraoltási rendet betartjuk. Először 30 napon belül, két, egymást követő, ún. alapoltás szükséges. Ezt egy év és három év múlva emlékeztető oltás követi, majd elegendő ötévente beadatni a következő emlékeztetőket. Sürgős esetekben gyorsított módon lehet kérni: ilyenkor 7 nap alatt két oltást kap a páciens, majd az utóbbit 14 nappal követően adják be a harmadikat.

    Gyerekek is olthatóak, egyéves kortól. Számukra – 12 éves korig – külön gyerekeknek készült vakcina áll rendelkezésre. Oltás után többnyire semmiféle mellékhatás nem jelentkezik, vagy ha mégis, csak igen enyhe, és ez is csak az első alkalommal. Ritkán hőemelkedés, fejfájás fordulhat elő, de újraoltáskor már esetükben sincs semmiféle tünet. Az oltást tehát érdemes beadatni, de ne feledjük: mivel csak egy betegség ellen nyújt védelmet, az oltottaknál is fontos a megelőzés, odafigyelés, szükség esetén a kullancsok gyors eltávolítása.

    Amire még figyelni érdemes

    A kullancscsípés helye körül gyakran bőrpír, piros udvar jelenik meg. Ez lehet enyhe gyulladás, a kullancs nyála által kiváltott bőrallergia is, ami néhány nap alatt minden különösebb kezelés nélkül elmúlik. Lehet még orbánc jele is, ez esetben azonban többnyire láz is jelentkezik. Ha pedig a bőrpír „vándorol”, vagyis a csípést követő hetekben a folt elhalványul és szélein egyre nagyobb átmérőjű gyűrű alakban tér vissza, az a Lyme kór egyik tünete is lehet. Ha ez utóbbi kettőről van szó, antibiotikumos kezelés szükséges, ezért feltétlen forduljunk orvoshoz.

    Érdemes a csípés helyét még hosszabb ideig figyelni, és rendellenesség esetén orvosi segítséget kérni. Fontos tudni, hogy háziállatok számára is életveszélyt jelenthetnek a kullancsok. Nemcsak az erdős részen élő, vagy a gazdival kiránduló, de a családi házakhoz tartozó kertbe kijáró cicák, kutyák is védelemre szorulnak. Többféle módon óvhatjuk őket, léteznek nyakörvek, ultrahangos riasztók, nyakra cseppentős szerek is e célra. A választáshoz érdemes állatorvos tanácsát kérni. Kísérje figyelemmel a riasztók hatóidejét, annak lejárta előtt újítsa meg a védekezést!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont