A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás kialakulása

Az agyvelőgyulladás az agy gyulladásos megbetegedése, amelyet az esetek túlnyomó többségében vírus okoz. A legtöbb agyvelőgyulladásos esetet kullancsok által terjesztett vírusok okozzák.

Az agyvelőgyulladás hátterében legtöbbször vírusok állnak, ám nem zárható ki a baktériumok okozta agyvelőgyulladás lehetősége sem. Magyarországon az agyvelőgyulladásos esetek többsége kullancsokkal és az általuk terjesztett vírussal hozhatók összefüggésbe; amelyek száma a statisztikák tanúsága szerint 2001 óra növekedő tendenciát mutat hazánkban (különösen Nógrád, Somogy, Zala és Vas megye számít fertőzött területnek ilyen szempontból).

agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás tünetei

Az agyvelőgyulladás tünetei a legtöbbször magas láz, émelygés, hányás, fejfájás, koordinációs zavar formájában jelentkeznek általában 1-2 hét lappangási idő elteltével. A betegek egy részénél nyaki merevség is beállhat.

Az agyvelőgyulladás diagnosztikája

Az agyvelőgyulladás diagnosztizálásához a kezelőorvos a szokásos laborvizsgálat mellett a gerincben lévő folyadék vizsgálatát javasolhatja. Emellett szükség lehet röntgenfelvétel készítésére, CT-, MRI-vizsgálatra is, valamint az agy elektromos tevékenységét feltérképező EEG-vizsgálatra.

Az agyvelőgyulladás lehetséges szövődményei

Megfelelő időben felismert és szakszerűen kezelt megbetegedés esetén az agyvelőgyulladás általában szövődménymentesen gyógyul. Kezeletlenség vagy késői felismerés esetén azonban nagy a visszafordíthatatlan agyi károsodások jelentkezésének kockázata. Ilyenkor rendszeresen jelentkező tudatzavar, személyiségváltozás vagy akár epilepszia is kialakulhat.

Az agyvelőgyulladás kezelése

Az agyvelőgyulladás kezelése tüneti kezelést jelent, ám nagyon fontos a betegség időben történő felismerése. A bakteriális eredetű agyhártyagyulladás antibiotikumokkal jól kezelhető, ám a vírusok okozta betegséggel szemben kevés gyógyszeres védelem alkalmazható.

Nagyon fontos, hogy a kullancsok által terjesztett vírusok ellen létezik védőoltás, amely azonban csak abban az esetben biztosít megfelelő védelmet, ha az oltás beadásától bizonyos idő eltelik a védettség kialakulásáig, s emellett a védőoltást szabályos időközönként ismételni kell. A kullancsok elleni védelmet – a védőoltás mellett – az általános védelmi intézkedések teszik teljessé: rovarriasztó spray-k használata, zárt öltözék ajánlott, és a kullancsokban.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?