2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Orvosi szemmel az időskorról

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Az orvostudomány egy kevésbé közismert, azonban annál fontosabb ágáról, az időskori pszichés zavarokkal foglalkozó geriátriáról beszélgettünk dr. Martony Zsuzsannával, a Budai Egészségközpont szakorvosával. Az érintetteknek és hozzátartozóknak fontos tudniuk, hogy bár a panaszok ijesztők lehetnek, sok esetben lehetőség van a gyógyulásra, illetve a tünetek enyhítésére.

    Melyek a leggyakoribb időskori pszichés zavarok, és hogyan lehet felismerni ezeket?

    Az időskori pszichés zavarok közé tartoznak az alvásproblémák, az alkohol- és a gyógyszerfüggőség, a hallucinációk, a gondolkodás zavarai (a téveszmék), valamint a hangulati zavarok és a demenciák, azaz az időskori elbutulás.

    Időskorban egyes betegségek gyakrabban kialakulnak, a páciensek sokszor több problémával küszködnek egyszerre. A diagnózist nehezíti, hogy a betegségek tünetei és lefolyásuk eltérhet a fiatalabb korban tapasztaltaktól: hiányozhatnak az egyértelmű és jellemző testi tünetek, láz helyett például csak kisebb hőemelkedés tapasztalható, lényegesen enyhébbek az egyébként heves fájdalmak, lassabban bontakozik ki a klinikai kép. Előfordul, hogy a tünetszegényebb akut megbetegedések első jele a váratlanul kialakuló és riasztó tudatzavar.

    A hozzátartozóknak gondot okozhat az is, hogy az idősebbek többnyire nem szívesen fordulnak orvoshoz a nem egyértelműen testi panaszaikkal, például a depresszióval. Restellik az ilyesmit, és sokan nem is tudják, hogy ez is kezelhető lenne.

    Sajnos, ez így van, az idős betegek nem szívesen beszélnek lelki panaszaikról, így ezek felismerése sokkal több odafigyelést, ráhangolódást igényel. Például egyre több idős embert érint a depresszió, de ennek kezelését akadályozza, hogy a közgondolkodás az időskor normális tünetének tartja a hangulati nyomottságot. Gyakran a beteg maga is elutasítja a pszichiátriai vizsgálatot, egyrészt szégyenérzetből, másrészt mert nincsen tisztában azzal, hogy panaszai hátterében kezelhető betegség áll. Márpedig az időskori depresszió a beteg és környezete számára egyaránt nehézségeket okoz, súlyosbíthatja a már fennálló társbetegségeket, ezért mindenképpen foglalkozni kell vele. A hozzátartozóknak érdemes mindig számolni ezzel a lehetőséggel, és figyelni a változásokat az idős ember mindennapos aktivitásában, szokásaiban, cselekedeteiben, valamint a társas kapcsolataiban és gondolkodásában, hogy felismerhessék a depresszió jeleit.

    Az érintett maga fel tud előre készülni az időskori testi-lelki változásokra?

    Az öregedés lelki folyamatairól ajánlom Fritz Riemann Az öregedés művészete című könyvében leírt gondolatokat. Ezek szerint az öregedés megoldandó feladat, amire idejekorán fel kell készülni. Nagyon fontos, hogy kialakítsuk magunkban az elszakadás és a búcsú képességét, és meg kell tanulnunk elviselni az egyedüllétet. A befelé fordulás és a tompa érdektelenség helyett keressünk valamilyen intenzív tevékenységet, amit szívesen végzünk. Az öregedés művészete elsajátítható, de természetesen mindenkinek magának kell elfogadnia a folyamat tényét.

    Hogyan segíthet a geriátria, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

    A geriátria (idősgyógyászat) megelőző, gyógyító és rehabilitáló orvoslás, amely az életkori sajátosságoknak megfelelően specializálódott.
    Mivel időskorban lassabb a gyógyulás, megnő a jelentősége a korábban meglévő képességek visszaszerzésének. A geriáter orvos feladata, hogy felismerje az egyszerre fennálló kórfolyamatok egymásra hatását, a párhuzamos gyógyszeres kezelések miatt kialakuló módosulásokat. Ezek ismeretében a lehető legjobb életminőség fenntartása érdekében lehetőség nyílik újabb terápia, valamint rehabilitáció alkalmazására.

    Kiknek ajánlja a geriátriai szakrendelést?

    Minden fizikai és lelki bajokkal küzdő idős embert biztatnék, hogy menjen el gerontopszichiátriai rendelésre, mert ott tudnak rajta segíteni. Különösen a hangulatzavar és a szellemi hanyatlás esetén lehet elérni látványos eredményeket.

    A geriátriai szakrendelés elsősorban azoknak a 65 év felettieknek ajánlott, akik több egyidejűleg fennálló, már kivizsgált és invazív beavatkozást nem igénylő betegséggel élnek, ugyanakkor állapotuk javítása érdekében átfogó szemléletű orvosi gondozásra van szükségük. A gerontopszichiátriai ellátás magában foglalja az általános fizikai és pszichés állapot felmérését, a kezelési módok meghatározását, valamint folyamatos konzultációt az idős beteget ellátó családtagok számára. Ez utóbbi része a gondozási szükséglet felmérése, az egyénre szabott gondozási lehetőségek ismertetése, a mentálhigiénés és életviteli tanácsadás, az otthonápolás, továbbá az intézeti elhelyezés „dilemmájának” feloldása.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont