2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A szájüreg betegségei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Miért fontos a szájhigiénia, miért alakul ki a fogszuvasodás, hogyan kerülhetjük el a fogvesztést és a szájüregi betegségeket? A többi között ezekről a mindnyájunkat érintő kérdésekről esett szó az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi előadásában, amit Dr. Wenczl Mónikavezető fogorvos tartott.

    A szájüreg az emésztés folyamatának fontos állomása; ha valami nincs rendben a szánkban, az az egész életminőségünket közvetlenül befolyásolja. Nem szabad elhanyagolni a szájüreg és a fogak egészségét – kezdte előadását Dr. Wenczl Mónika az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi összejövetelén.

    A Budai Egészségközpont vezető fogorvosa a szájüregi betegségek felismeréséről és a megelőzésükről beszélt. Elmondta, hogy a fogak legfontosabb funkciója a rágás, de a helyes hangképzésben is szerepet kapnak. Természetesen számít az esztétikum is, a megnyerő külsőhöz a szép fogak is hozzátartoznak.

    A prevenció kapcsán a fogszuvasodás és társult betegségei, a fogágybetegségek és a szájüregi daganatok megelőzését említette az előadó. A fogszuvasodás szinte minden embert érint, fiatalabb korban ez a leggyakoribb oka a fogak elvesztésének. Az új meghatározások szerint a szuvasodás le- és visszaépülés eredménye, ami egyben azt is jelenti, hogy a kezdődő probléma még visszafordítható.

    fogaszat02
    Fotó: Sárközy György

    Már a tejfogaknál megjelenhet, így gyermekkorban kezeltetni kell az elváltozásokat, hiszen az elszaporodó fogszuvasodást okozó baktériumok később a maradó fogakat is károsíthatják. Kialakulásában a táplálkozás, a baktériumok és az idő jelentik a legnagyobb kockázatot.

    A megelőzés érdekében a legfontosabb a szájhigiénia, a megfelelő táplálkozás, rágás, valamint a fluoridok helyi alkalmazása és a rendszeres fogászati ellenőrzés, szükség esetén kezelés. Gyermekkorban hasznos megelőző eljárás az őrlőfogak barázdazárása. A magas szénhidrát-tartalmú ételek, a cukros és szénsavas üdítők, sőt a magas sav- és cukortartalmú gyümölcslevek is árthatnak a fogaknak.

    Fontos a fluoridos fogkrém használata, aminek hatására erősödik a fog ellenálló képessége. Statisztikai adatok szerint Magyarországon nagyon kevés fogkefe és fogkrém fogy. A fogorvosok ajánlása szerint naponta legalább kétszer, alkalmanként minimum két percig kellene fogat mosni, a fogak minden felszínét megtisztítva.
    A fogágy betegségei közül gyakori a fogínygyulladás, ami egy normális védekező reakció: a szervezet ezzel válaszol a káros baktériumok jelenlétére. Tünetei a fogínyvérzés, a duzzadt, piros ínyszél. A bakteriális irritáció megszüntetését követően az ínygyulladás meggyógyulhat. A kezeletlen ínygyulladásból kialakuló fogágygyulladás viszont a fog tartószerkezetét is károsíthatja, egy idő után akár fogvesztést is eredményezhet.

    A fogágybetegségek kialakulásának legfőbb oka a fogakon maradó lepedék, később fogkő; komoly szervezeti háttérbetegségek – például a cukorbetegség, az AIDS és a leukémia – súlyosbíthatják a kórképet.

    Kialakulásának rizikótényezői a dohányzás, a rossz szájhigiénia, a hajlam a fokozott lepedéklerakódásra, a stressz, a táplálkozási hiánybetegségek, az örökletesség, a rágásra vonatkozó túlterhelés, az elálló korona és tömésszélek, a csontritkulás és a korábbi fogágybetegségek.

    A fogágybetegségek elkerüléséhez rendszeres szájápolásra, valamint fogászati ellenőrzésre van szükség. A kulcs a helyes fogmosás: fontos hogy az ínybarázdákat, fogközöket is alaposan megtisztítsuk, ez utóbbiban a fogselyem, fogköztisztító fogkefék használata jelent segítséget. Félévente menjünk el fogorvosi kontrollra, kérjünk professzionális fogtisztítást, fogkő-eltávolítást.

    Magyarországon a rosszindulatú daganatok közül a szájüregi rákos megbetegedés a nyolcadik leggyakrabban előforduló daganatfajta, a nőknél még a méhnyakrákot is megelőzi. Évente 3000 új beteget regisztrálnak, holott a betegség könnyen szűrhető, a daganatmegelőző állapotok pedig általában jól kezelhetők.

    Rizikófaktor az 50 év feletti életkor, az alkohol, a dohányzás, az elhanyagolt fogazat és az egészségtelen táplálkozás – ezek a tényezők mind növelik a szájüregi daganatok megjelenésének esélyét. Oda kell figyelni a szájüregben előforduló különböző sebekre, fekélyekre: ha ezek két-három hét alatt nem gyógyulnak meg, esetleg csomó, duzzanat, zsibbadás, nehéz nyelés alakul ki, vagy ok nélküli vérzést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!

    A teljes írás a Hegyvidék Újságban 2015. december 3-án jelent meg.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont