2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A szájüreg betegségei

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Miért fontos a szájhigiénia, miért alakul ki a fogszuvasodás, hogyan kerülhetjük el a fogvesztést és a szájüregi betegségeket? A többi között ezekről a mindnyájunkat érintő kérdésekről esett szó az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi előadásában, amit Dr. Wenczl Mónikavezető fogorvos tartott.

  A szájüreg az emésztés folyamatának fontos állomása; ha valami nincs rendben a szánkban, az az egész életminőségünket közvetlenül befolyásolja. Nem szabad elhanyagolni a szájüreg és a fogak egészségét – kezdte előadását Dr. Wenczl Mónika az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi összejövetelén.

  A Budai Egészségközpont vezető fogorvosa a szájüregi betegségek felismeréséről és a megelőzésükről beszélt. Elmondta, hogy a fogak legfontosabb funkciója a rágás, de a helyes hangképzésben is szerepet kapnak. Természetesen számít az esztétikum is, a megnyerő külsőhöz a szép fogak is hozzátartoznak.

  A prevenció kapcsán a fogszuvasodás és társult betegségei, a fogágybetegségek és a szájüregi daganatok megelőzését említette az előadó. A fogszuvasodás szinte minden embert érint, fiatalabb korban ez a leggyakoribb oka a fogak elvesztésének. Az új meghatározások szerint a szuvasodás le- és visszaépülés eredménye, ami egyben azt is jelenti, hogy a kezdődő probléma még visszafordítható.

  fogaszat02
  Fotó: Sárközy György

  Már a tejfogaknál megjelenhet, így gyermekkorban kezeltetni kell az elváltozásokat, hiszen az elszaporodó fogszuvasodást okozó baktériumok később a maradó fogakat is károsíthatják. Kialakulásában a táplálkozás, a baktériumok és az idő jelentik a legnagyobb kockázatot.

  A megelőzés érdekében a legfontosabb a szájhigiénia, a megfelelő táplálkozás, rágás, valamint a fluoridok helyi alkalmazása és a rendszeres fogászati ellenőrzés, szükség esetén kezelés. Gyermekkorban hasznos megelőző eljárás az őrlőfogak barázdazárása. A magas szénhidrát-tartalmú ételek, a cukros és szénsavas üdítők, sőt a magas sav- és cukortartalmú gyümölcslevek is árthatnak a fogaknak.

  Fontos a fluoridos fogkrém használata, aminek hatására erősödik a fog ellenálló képessége. Statisztikai adatok szerint Magyarországon nagyon kevés fogkefe és fogkrém fogy. A fogorvosok ajánlása szerint naponta legalább kétszer, alkalmanként minimum két percig kellene fogat mosni, a fogak minden felszínét megtisztítva.
  A fogágy betegségei közül gyakori a fogínygyulladás, ami egy normális védekező reakció: a szervezet ezzel válaszol a káros baktériumok jelenlétére. Tünetei a fogínyvérzés, a duzzadt, piros ínyszél. A bakteriális irritáció megszüntetését követően az ínygyulladás meggyógyulhat. A kezeletlen ínygyulladásból kialakuló fogágygyulladás viszont a fog tartószerkezetét is károsíthatja, egy idő után akár fogvesztést is eredményezhet.

  A fogágybetegségek kialakulásának legfőbb oka a fogakon maradó lepedék, később fogkő; komoly szervezeti háttérbetegségek – például a cukorbetegség, az AIDS és a leukémia – súlyosbíthatják a kórképet.

  Kialakulásának rizikótényezői a dohányzás, a rossz szájhigiénia, a hajlam a fokozott lepedéklerakódásra, a stressz, a táplálkozási hiánybetegségek, az örökletesség, a rágásra vonatkozó túlterhelés, az elálló korona és tömésszélek, a csontritkulás és a korábbi fogágybetegségek.

  A fogágybetegségek elkerüléséhez rendszeres szájápolásra, valamint fogászati ellenőrzésre van szükség. A kulcs a helyes fogmosás: fontos hogy az ínybarázdákat, fogközöket is alaposan megtisztítsuk, ez utóbbiban a fogselyem, fogköztisztító fogkefék használata jelent segítséget. Félévente menjünk el fogorvosi kontrollra, kérjünk professzionális fogtisztítást, fogkő-eltávolítást.

  Magyarországon a rosszindulatú daganatok közül a szájüregi rákos megbetegedés a nyolcadik leggyakrabban előforduló daganatfajta, a nőknél még a méhnyakrákot is megelőzi. Évente 3000 új beteget regisztrálnak, holott a betegség könnyen szűrhető, a daganatmegelőző állapotok pedig általában jól kezelhetők.

  Rizikófaktor az 50 év feletti életkor, az alkohol, a dohányzás, az elhanyagolt fogazat és az egészségtelen táplálkozás – ezek a tényezők mind növelik a szájüregi daganatok megjelenésének esélyét. Oda kell figyelni a szájüregben előforduló különböző sebekre, fekélyekre: ha ezek két-három hét alatt nem gyógyulnak meg, esetleg csomó, duzzanat, zsibbadás, nehéz nyelés alakul ki, vagy ok nélküli vérzést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!

  A teljes írás a Hegyvidék Újságban 2015. december 3-án jelent meg.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont