2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Asztma

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Hogyan kezelhető az asztma?

  Minden évben május első keddjén ünnepeljük az asztma világnapját, melynek célja, hogy az embereket minél szélesebb körben tájékoztassák a betegség kiváltó okairól, tüneteiről illetve gyógymódjairól. Dr. Varga Márta belgyógyász-pulmonológus szakorvost kérdeztük a betegségről.

  Az asztma gyakorisága az 1970-es évektől kezdődően jelentősen megnőtt, 2011 óta 235–300 millió embert érint világszerte. Magyarországon közel 300.000 ember szenved a betegségben, és ez a szám folyamatosan nő.

  Lehet tudni, hogy mi az asztma oka?

  Az asztma akkor alakul ki, amikor a levegőben lévő bizonyos összetevők fokozott reakciót váltanak ki az immunrendszerben és a tüdőben. Ennek következtében a légutak krónikus gyulladásban lesznek, amelynek jellemzői a zihálás, a szorító érzés a mellkasban, a köhögés, a légszomj és a hörgőgörcs. Lehetséges kiváltó oka lehet a por, a levegőszennyeződés, az időjárás-változás és a vírusos megbetegedések, de egyesek szerint a genetikai tényezők sem kizártak. Így különböztetünk meg exogén és endogén okokat – előbbiek a külső, utóbbiak a belső kiváltó okokra utalnak. Az asztma kialakulásának tehát lapvetően fizikai okai vannak, ennek ellenére a stressz és az érzelmi nehézségek néha súlyosbíthatják a tüneteit.

  Létezik valamilyen alternatív terápia?

  Jelenleg nem bizonyított, hogy valamilyen vitaminnal vagy étrend-kiegészítővel gyógyítgató volna az asztma. Az viszont biztos, hogy a kiegyensúlyozott étrend, az alacsonyabb zsír- és vörös hús fogyasztás helyett a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jó hatással van az általános egészségi állapotra. Továbbá elterjedt az a nézet is, miszerint a szója-készítmények is segíthetnek az asztmás tünetek enyhítésében, azonban egy 2015-ös tanulmány szerint ezek a tápanyagok sem javítják a tüdő funkcióit. Bár valódi oki terápiát jelenthet, egyesek ide sorolják az immunterápiát, amikor a kevés külső tényező (például pollen) elleni érzékenységet elhúzódó kezeléssel meg lehet szüntetni deszenzibilizálás során. Ezek mellett alternatív terápiaként említhetjük pl. az akupunktúrát is.

  Igaz, hogy a gyógyszeres kezelések egy idő után nem túl hatékonyak?

  A gyógyszerek hatékonyak maradnak, ha rendszeresen és az orvosi utasításoknak megfelelően szedjük őket. A lényeg, hogy megfelelő dózisban adagoljuk őket. Mivel azonban minden eset egyedi, ezért van úgy, hogy kísérletezni kell a gyógyszerekkel és azok adagolásával. A gyógyszerek két nagy csoportra oszthatók: a heveny tünetek enyhítésére használt, gyors megkönnyebbülést hozó gyógyszerekre és a tartós szabályozást biztosító készítményekre, melyek a további rohamok megelőzésére használatosak. A gyógyszerkészítmények beadása rendszerint adagolószelepes inhalációs készülékek (MDIs - metered-dose inhalers) és asztma spacerek vagy szárazpor-inhalátorok kombinált használata révén történik.

  Sokaknál már gyermekkorukban jelentkezik ez a betegség, és felnőttkorukban tünetmentesek lesznek. Ki lehet nőni a betegséget?

  Az asztma a kor előrehaladtával javulhat, de egy életen át tartó betegség. Az asztmás tünetek idővel változhatnak, akár szakaszosan, akár teljesen el is tűnhetnek. Ennek sok oka lehet: befolyásolhatják például környezeti változások, illetve szervezetünk fejlődése, átalakulása is. A légúti gyulladásra való hajlam azonban mindig ott lesz a beteg szervezetében, ezért egy életen át ügyelni kell rá.

  Emlékszem, hogy az iskolában több asztmás gyerek is felmentést kapott testnevelés óra alól. Valóban óvakodniuk kell a sporttól?

  Jól beállított gyógykezelés mellett és megfelelő fokozatos bemelegítéssel a mozgás jótékony hatású, sőt előnyös. Megfelelő körültekintéssel minden asztmás megbetegedéssel normális és egészséges életet lehet élni, beleértve a rendszeres testmozgást is. Ráadásul a fizikai aktivitás segít megőrizni a tüdő rugalmasságát, erősíti azt. Az edzés csak akkor okozhat rohamot, ha a betegség nem megfelelően kontrollált. A sport további előnye, hogy a mozgás segít megelőzni az elhízást, amely nagyban felelős lehet azért, hogy az asztma-gyógyszerek kevésbé hatékonyak túlsúlyos betegeknél. Asztma esetén végezhető sportok például a jóga, séta, kerékpározás, tenisz és az úszás. Többek között Cseh László olimpikonunk is ebben a betegségben szenved.

  A leírás a Budai Egészségközpont pulmonológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont