2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    7 tipp a biztonságos napozáshoz

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-12

    A napozás jót is tesz a csontjainknak, a D-vitamin-ellátottságunknak, a hormonháztartásunknak és a hangulatunknak egyaránt. Ugyanakkor az óvatlan napozásnak komoly következményei is lehetnek: világszerte aggasztóan növekszik az egyik legveszélyesebb bőrrák, a melanóma eseteinek száma. Mit tehetünk, hogy a veszélyeket elkerüljük, de ne kelljen lemondanunk a napozás örömeiről és jótékony hatásairól sem?

    Íme, a legfontosabb bőrgyógyászati tippek!

    7 tipp, hogy biztonságos legyen a napozás

    Hagyjuk ki a legveszélyesebb napszakot!

    A déli órákban, 11-15 óra között (sőt, amerikai bőrgyógyászok szerint 10-16 óra között) okosabb, ha árnyékba húzódunk, mert az UV-sugárzás ilyenkor a legerősebb. A nyári hónapokban ez a korlátozás akkor is ajánlatos, ha vékony felhő takarja a napot, hiszen az UV-sugaraknak nem állja útját.

    Vigyázzunk a gyerekekre!

    A bőrünk „nem felejt”: az ártalmak kora gyermekkortól kezdve összeadódnak. Ezért a kisgyerekek érzékeny bőrét különösen védeni kell a tűző nap sugaraitól. Hosszú ujjú ing, vagy póló, egy sapka, könnyű nadrág legyen rajtunk a strandon is, és védjük a fedetlen bőrüket a legmagasabb faktorszámú fényvédő krémmel!

    Hozzuk divatba újra a kalapot!

    Ha tűző napon kell hosszabb ideig tartózkodni, óvjuk a fejünket, nyakunkat is a nap sugaraitól! Egy szélesebb karimájú vászon- vagy szalmakalap a strandon is jó szolgálatot tehet, hiszen az arc, a fülek és a nyak érzékeny bőrét is védi az UV-sugaraktól.

    Viseljünk napszemüveget!

    Az erős napsugárzás a szemünket, hosszabb távon a látásunkat is károsíthatja, például elősegítheti a szürkehályog kialakulását. Ezért a napszemüvegről sem szabad elfelejtkezni. Válasszunk megbízható UV-védelemmel ellátott napszemüveget, és lehetőleg olyat, amely az oldalról beeső sugarak ellen is védi a szemünket és a szemkörnyék finom bőrét.

    A fényvédő készítményeken nem érdemes spórolni!

    A rosszindulatú, festékes anyajegydaganat, vagyis a melanóma megelőzésének nélkülözhetetlen eszköze a magas, legalább 15-ös fényvédő faktorú fényvédő szer, és legjobb ezek közül az, amelyik nemcsak az UV-B, hanem az UV-A sugarak ellen is védelmet nyújt. Ezekkel a naptejekkel, krémekkel nem elegendő naponta egyszer bekenni magunkat, hiszen a strandolás, úszás, verejtékezés lemossa a bőrről a védőréteget.

    Vizsgáljuk át időnként a bőrünket!

    Nagyon hasznos, ha ismerjük a bőrünket annyira, hogy feltűnjön, ha valami új képlet, anyajegy, festékfolt, gyulladás jelenik meg rajta, vagy ha egy régóta ott lévő anyajegy alakja, színe, formája, kiterjedtsége megváltozik. Az ilyen változás ugyanis egy rosszindulatú elváltozás első, korai jele is lehet! Minél korábbi stádiumban kerül felfedezve egy rosszindulatú bőrdaganat, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra, de elhanyagolva akár halálhoz is vezethet.

    Vegyünk részt anyajegyszűrésen!

    A digitális bőrmikroszkóp, az ún. videódermatoszkóp vagy számítógépes anyajegyvizsgálat segítségével az orvosok feltérképezik a bőr állapotát, rögzíti a rajta lévő anyajegyek képét, amelyek nagy felbontású felvételeken vizsgálhatók, elemezhetők, és később is alkalmasak az összevetésre egy későbbi állapottal. Segítségével a szakemberek a legkisebb változásra is fel tudnak figyelni, és időben elkezdhetik a kezelését.

    A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont