2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A terhesség alatti aranyér gyakorisága és kezelési lehetőségei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-08-26

    A kismamák gyakran szenvednek a terhesség során kialakult aranyértőlDr. Ledniczky György proktológussal, a Budai Egészségközpont szakorvosával beszélgettünk erről a kellemetlen elváltozásról, elkerülésének lehetőségeiről és a szükséges teendőkről.

    lead-procto

    Mi az aranyér?

    Az aranyérbetegség lényege a végbél utolsó szakaszán lévő illetve a végbélnyílás körüli vénák (visszerek) kitágulása, a vérpangás miatti vérrögök, aranyeres csomók kialakulása. Nagyon gyakori elváltozás, öröklött kötőszöveti gyengeség, tartós székrekedés, fizikai megerőltetés, túlsúly, ülő munka, mozgáshiány és rostszegény táplálkozás egyaránt vezethet hozzá. Panaszt akkor okoz, ha gyulladás, vérzés, az aranyeres csomók elhalása, kifekélyesedése követi. A végbélnyíláson kívüli bőrön és belül, a végbél nyálkahártyáján is kialakulhat, így külső és belső aranyeret is megkülönböztetünk.

    A terhesség idején és a szülés során az aranyér olyan gyakori probléma, hogy sok kismama ezt a gyermekvárás egyik szükségszerű velejárójának tekinti. Milyen élettani okok vezetnek a terhességi aranyérhez és valóban elkerülhetetlenül hozzátartozik ez a várandóssághoz?

    A terhesség során, elsősorban a harmadik trimeszterben több tényező is elősegíti az aranyér kialakulását. Egyrészt a növekvő magzattal a méh egyre nagyobb súllyal nehezedik a kismedence kötőszöveteire, egyre nagyobb nyomást gyakorol a végbél környéki vénás érhálózatra is, ami pangást okozhat, csomók létrejöttéhez vezethet. A kismedence ereiben lévő nyomásviszonyokat megváltoztatja a méh - a magzat táplálása miatti - fokozott vérellátási igénye is. Kedvez az aranyeres csomók kialakulásának a terhesség idején meglehetősen gyakori székrekedés is, hiszen az erőlködés tovább fokozza a vénás hálózatra nehezedő nyomást. Sok kismama szorul a várandósság idején vaspótlásra, ezek a készítmények többnyire szintén kiválthatnak székrekedést. A szülés alatt pedig a hasprés járul hozzá az aranyér kialakulásához.

    Milyen tünetekről ismerhet rá a kismama az aranyérre?

     A legáltalánosabb tünet a vérzés, amely nem nagy mennyiségű, de a vécézés után, a vécépapíron friss vércseppként megjelenik. A végbélnyílás körüli irritáció, viszketés is gyakori. A kitüremkedő, külső aranyeres csomókat akár kézzel tapintani is lehet. A székelés, később az ülés is fájdalommal járhat, különösen, ha az aranyeres csomó megsérült, begyulladt. 

    Mit tehetünk, hogy ez a kellemetlenség ne rontsa el a gyermekvárás időszakát?

    A legtöbbet az olyan életmódra vonatkozó jó tanácsok követésével tehet a kismama, amelyek egyébként is hozzásegíthetik a zavartalan terhességhez és az egészsége megőrzéséhez. Így a székrekedés kerülése rostokban, friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozással, a megfelelő, a napi legalább kétliternyi folyadék bevitelével, emellett a keringés serkentése a rendszeres testmozgással biztosan jó hatású. Vannak visszerekre kifejlesztett, az érfalakat erősítő készítmények, krémek, amelyek megelőzésképpen is alkalmazhatók. Az intim torna, pontosabban a medencefenék izmainak edzése nemcsak a szülést és a hüvelyizmok szülés utána regenerálódását könnyítheti meg, hanem az aranyér elkerülésében is segíthet.

    Ha minden elővigyázatosság ellenére kialakult az aranyér, hogyan kezelhető?

    Ha az aranyér csak a terhesség-szülés során alakult ki, általában néhány hónap után meg is gyógyul, többnyire nincsen szükség sebészi megoldásra. A tünetek enyhíthetők helyi hatású krémekkel, a gyulladt csomók hűtő borogatásával, gyulladást gátló, regenerálódást segítő kúpokkal. A problémát meg kell beszélni a kezelőorvossal, és ő tud ajánlani olyan készítményt, amit terhesség-szoptatás mellett is lehet alkalmazni. Ha viszont nem mutatkozik javulás, mindenképpen forduljanak proktológus szakorvoshoz, hiszen az elhanyagolt aranyér más, súlyos gondok okozója is lehet.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont