2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit kell tudni a tejfogakról?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Sok családban nem veszik komolyan a kisgyermekkori fogproblémákat, mondván, hogy „ezek csak tejfogak, úgyis ki fognak hullani”. A fogfejlődésről, néhány tejfogakkal kapcsolatos közkeletű tévedésről és a legfontosabb gyermek fogápolási tudnivalókról dr. Wenczl Mónikát, a Budai Egészségközpont fogszakorvosát kérdeztük.

    A fogászat az orvostudomány azon ága, mely a teljes szájüreg problémáival, betegségeivel foglalkozik.

    Anatómiai szempontból miben mások a tejfogak, mint a maradandó fogak?

    Az első-második életévben megjelenő ún. tejfogakból húsz darab van. Ezek kisebbek, kékesfehér színűek, zománcuk vékonyabb, anyaguk gyengébb, sérülékenyebb a maradandó fogakénál. Így, ha valahol kilyukadnak, sokkal gyorsabban következik be a szuvasodás, a fog pusztulása. Ugyanakkor ugyanúgy idegek futnak bennük, mint a végleges fogakban, ezért sem szabad rálegyinteni a tejfogakkal kapcsolatos problémákra, hiszen a kisgyerekeknek is ugyanolyan fájdalmat képesek okozni, mint felnőttkorban. Az a – sajnos, gyakori – hozzáállás sem fogadható el, hogy nem baj, ha elromlanak, el kell távolítani, hiszen „majd nő helyettük másik, majd arra kell vigyázni”, mert a tejfogaknak fontos funkciói vannak. Nemcsak a rágás, harapás, vagyis a táplálék előkészítésében van szerepük, hanem a beszédtanulásban, a helyes hangképzésben is. Nem utolsósorban a tejfogak gondoskodnak arról, hogy a végleges fogak egyenletesen nőhessenek ki, hiszen addig fenntartják a helyet a későbbi fog számára. Ha valami miatt a tejfogakat idejekorán el kell távolítani, akkor a maradó fogak nagy eséllyel torlódva, kuszán fognak előtörni.

    Milyen károkat okozhat a tejfogak elhanyagolása?

    A kisgyerekeket kezdettől arra kell szoktatni, hogy fogaik rendszeres ápolást igényelnek. Ha a nevelésükben ezt elmulasztjuk, ha nem válik beidegződéssé a napi kétszeri fogmosás, akkor a maradandó fogaknál sem épül bele majd a mindennapjaiba. Az elhanyagolt tejfogak szuvasodása gyulladást, fájdalmat okoz, a pusztuló fogacskák miatt a kicsi rágása – így táplálkozása – elégtelen lehet, hangképzése hibás maradhat. Emellett a maradandó fogak csírái is károsodhatnak az állkapcsában, illetve rossz pozícióban, ferdén, torlódva nőnek majd ki, ami szintén több egyszerű esztétikai problémánál, és csak hosszadalmas kezeléssel, fogszabályozással hozható rendbe.

    Mit tanácsol a szülőknek, hogyan gondozzák a kisgyerekek első fogait?

    Bármilyen furcsán hangzik, de a fogápolás jóval a fogzás, sőt, bizonyos értelemben már a kicsi megszületése előtt megkezdődik, hiszen sok múlik a várandós kismama, majd a csecsemő helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásán, táplálásán. Az első félévben legjobb a szoptatás, ez biztosítja leginkább a szükséges tápanyagokat, és a szopás alakítja ki a legjobban a szájpadlás formáját. A cumiból való táplálás ezzel szemben szűkebb, ún. gótikus szájpadot alakíthat ki. A legelső fogacskákat, csecsemőkorban még elegendő egy tiszta gézlappal, vagy nedves kendővel megtörölni, majd egy-két éves korban következhet a játékos ismerkedés a puha gyermekfogkefével. Mielőbb el kell sajátítani és gyakorolni a helyes fogmosást, de az óvodás korban még jobb, ha nem bízzák ezt önállóan a kicsire, hanem szülei segítik, felügyelik a műveletet. Rágcsáljon minél többet, például répát, retket, de ne babapiskótát vagy cukros kekszeket. A játszócumiról és az ujjszopásról lehető leghamarabb tanácsos leszoktatni, mert ezek is deformálhatják a fogazatot.

    Sajnos, nagyon gyakran láthatók a kisgyerekek szájában elfeketedett fogcsonkok, olykor az egész fogsort érintve. Miért van ez, milyen fogbetegségek fordulnak elő a leggyakrabban a tejfogakkal?

    Mivel a tejfogaknál a fogzománc vastagsága csak fele a végleges fogakénak, a fogszuvasodás meglehetősen gyakori és gyorsabban is zajlik. A frontfogak íny menti, körkörös szuvasodása, a cirkulárcaries teljesen elpusztíthatja a tejfogakat, ami után csak fekete csonkok maradnak a gyerek szájában. Ezt a jelenséget „cukros cumi szindrómának” is nevezik, ugyanis a cumisüvegből kínált cukros tea, kakaó vagy gyümölcslé a legfőbb okozója. A fogszuvasodás megelőzhető időbeni kezeléssel, lokális flouridos kezeléssel, szükség szerint (különösen az első végleges, 6. fogaknál) barázdazárással. A közhiedelem ellenére igenis, a tejfogak is betömhetők, és be is kell tömni azokat, hogy a gyerek éveit a kb. hétéves korban történő fogváltásig se keserítsék meg fájós, gyulladt, rossz szagú fogak! Mindenképpen fontos, hogy a kicsit panaszmentesen, egészséges fogakkal is rendszeresen, félévente lássa gyermekfogorvos, legyen számára természetes a vele való találkozás.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont