2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miért, mennyi ideig szoptassuk a gyereket?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Lassan negyedszázada, hogy 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává nyilvánította. Azóta sokat változott a közfelfogás, egyre többen értik meg, milyen sokféle előnnyel jár a szoptatás a kisbaba és az édesanyja számára egyaránt. Az anyatejes táplálással kapcsolatos tudnivalókról dr. Géczy Mária csecsemő- és gyermekgyógyászt, gasztroenterológust, a Budai Egészségközpont munkatársát kérdeztük.

    b_mellcsomo

    Azt gondolhatnánk, hogy a modern táplálkozástudomány már tökéletesen képes utánozni az anyatej összetételét. Miért ennyire fontos mégis a szoptatás, mit „tud” az anyatej, amit a legjobb minőségű mai tápszerekkel sem lehet teljesen pótolni?

    Az anyatej a baba számára az ideális táplálék, éppen azért, mert az összetétele is változó, mindig éppen olyan, amire a kicsinek a fejlődése adott szakaszában szüksége van.

    Még a szoptatás során is változik, először hígabb, könnyebben szívható, majd sűrűbbé válik.

    A legmegfelelőbb hőmérsékleten, sterilen áll rendelkezésre, éjjel-nappal annyit fogyaszthat belőle, amennyi épp kell. Összetevői között olyan, létfontosságú anyagok, antitestek találhatók, amelyek támogatják a kicsi még kialakulatlan immunrendszerét, védik a fertőzésekkel, betegségekkel, allergiás érzékenységekkel szemben. Ráadásul a szoptatás nemcsak a testi, táplálékigényt elégíti ki, hanem a lelki egészséghez, a pszichés fejlődéshez is hozzájárul.

    Egyre több szülészeten tartják fontosnak, hogy az újszülött babát minél előbb, akár még a köldökzsinór elvágása előtt az anya mellére tegyék. Milyen hatást várnak ettől, miért van jelentősége ennek a korai „ismerkedésnek”?

    A közvetlenül a szülés utáni pillanatokban még csak az előtej termelődik, és az sem biztos, hogy azonnal beindul a kicsi szopóreflexe, mégis mindkettejüknek jót tesz ez az első testi kontaktus. Az édesanya mellére tett baba megnyugszik, hiszen a magzatkorból ismerős szívdobogást hallja újra, ami a biztonságérzetét növeli. Az anyukánál olyan hormonok termelődését serkenti, ami gyorsítja a méh összehúzódását, a szülés utáni regenerálódást és a tejelválasztás beindulását. Az előtejből pedig minden csepp kincs a baba számára, mert olyan immunerősítőket tartalmaz, hogy szakmai körökben az első védőoltásnak is nevezik. Enyhe hashajtó hatásával segíti a magzatszurok és a felhalmozódott bilirubin távozását is, így segíti elkerülni az újszülöttkori sárgaságot is.

    Kimutatható hosszabb távú hatása is az anyatejnek? Van különbség a szoptatott és a tápszeres babák egészségi mutatói között?

    Igen, kimutatták, hogy az anyatej erősíti az immunrendszert, a szoptatott csecsemők ritkábban és rövidebb ideig betegek, egyenletesebben fejlődnek, kevésbé fenyegeti őket a bölcsőhalál. Nagyobb korukig is elkísérik a jótékony hatások, például kisebb az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az asztma és az allergiás betegségek kialakulásának kockázata. A szopás elősegíti a fog- és beszédfejlődést is. Egyes kutatások szerint az IQ-a is magasabb lesz az anyatejes gyerekeknek. A szoptatás szorosabbá teheti az anyával való kapcsolatot, és a biztonságot nyújtó, szeretetteljes kötődés magabiztosabbá teszi a gyermeket, növeli a stressztűrő képességét a későbbiekben is.

    A szoptatás az anya egészségére is hatással van?

    Így van: bár ez a terület még nincs teljesen feltárva, de a kutatások szerint a szoptatás csökkenti a női daganatok, például az emlőrák veszélyét és a csontritkulás kockázatát is. A pozitív pszichés hatás sem lebecsülendő: a szoros baba-mama kötődés erőt ad, a jól fejlődő kicsi sikerélményt nyújt, és a szoptatás a hormonháztartásra is jó hatással van, például a szoptató kismamákat kevésbé fenyegeti a szülés utáni depresszió.

    Hogyan, milyen sűrűn és meddig ajánlott szoptatni?

    Mostanában legtöbb védőnő az ún. igény szerinti szoptatást ajánlja, ahol a kicsi jelzései szerint teszik mellre a babát. Általánosságban elmondható, hogy újszülöttként napi nyolc-tíz, később kevesebb szopásra van szüksége, eleinte éjszaka is nagyjából háromóránként.
    Legjobb, ha a kicsi az élete első hat hónapjában csak anyatejet kap, később pedig, a WHO ajánlása szerint a szoptatás hozzátáplálás mellett két éves korig, illetve mindaddig folytatható, amíg mindketten akarják.

    Vannak, akik minden elhatározásuk, jó szándékuk ellenére sem tudnak szoptatni, illetve az életkörülményeik (például munkába állás, betegség stb.) miatt egy idő után abba kell hagyniuk. Nekik mit ajánl?

    A nők többsége képes szoptatni, legfeljebb segíteni kell eleinte a legmegfelelőbb technikában vagy a ráhangolódásban. Ezt a segítséget a szülésznők, védőnők adhatják meg. Ha azonban egészségi vagy egzisztenciális okokból az anya mégsem tudja maga táplálni a kicsijét, fogadja el ezt a helyzetet! Felesleges bűntudatot, kisebbségérzést átélnie emiatt, hiszen a mai tápszerek összetétele egyre jobban hasonlít az anyatejre, és a mesterségesen táplált csecsemők is megkaphatják ugyanazt a szeretetteljes gondoskodást, mint szoptatott társaik, ráadásul nemcsak az anyától, hanem az apától és család többi tagjától is. A szoptatás testi kontaktusának hiánya is pótolható például hordozókendő használatával, a gyöngéd babamasszázs elsajátításával. A legmegfelelőbb tápszer kiválasztásában gyermekorvos segíthet, figyelembe véve a kicsi fejlettségét, esetleges táplálékérzékenységét, egyéb szükségleteit.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont