2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A prosztata szűrővizsgálata akár életet is menthet!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-28

    Az évek múlásával egyre több betegség veszélyezteti egészségünket, egyre nagyobb jelentősége van az egészségtudatos életmódnak, ezen belül a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek. A Férfiegészség Hónapjának kapcsán dr. Póth Sándorral, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosával a leggyakoribb prosztatabetegségekről, az ezek időbeni felismerését lehetővé tevő prosztataszűrés fontosságáról beszélgetünk.

    b_prosztatarak

    Jól látom, hogy a férfiak még ma is kevésbé egészségtudatosak, mint a nők, panaszmentesen még nehezebben vehetők rá arra, hogy szűrővizsgálatra elmenjenek?

    Valóban van ilyen különbség, de szerencsére ez, ha lassan is, változik: a férfiak közül is egyre többen ismerik fel, hogy maguk is rengeteget tehetnek az egészségük megőrzésért. Nagyon fontos lenne, hogy minél többekben tudatosuljon: a férfibetegségekkel nem szabad megvárni a tünetek jelentkezését! A prosztata megbetegedései közül ugyanis éppen a legveszélyesebb, a prosztatarák jellemzően tünetszegény, abban a korai stádiumban, amikor a leghatékonyabban lehet gyógyítani, még alig okoz panaszt. Ezért ötvenéves kor felett, illetve, ha a családban, fiútestvérek, vagy apa, nagyapa esetében már előfordult prosztatadaganat, már 45 éves kor felett érdemes rendszeresen elmenni szűrővizsgálatra.

    A prosztata a kevésbé ismert férfi ivarszervek közé tartozik, sokakban csak akkor tudatosul, hogy ez is a férfiasságuk része, ha valami probléma akad vele. Mi a funkciója ennek a szervnek?

    A prosztata gesztenye méretű és alakú szerv, a húgyvezetéket fogja körül, kivezető csöve a húgycsőbe nyílik. Mirigyei tejszerű váladékot termelnek, amit a prosztata izmainak összehúzódása présel ki az ejakuláció közben. Ez a folyadék az ondó részeként segíti a hímivarsejtek mozgását, a glükóztartalmával pedig táplálja azokat.

    Milyen tünetekből következtethetünk arra, hogy a prosztatával valami baj van?

    A prosztata megbetegedéseket leggyakrabban vizeletürítési nehézségek jelezhetik. Az érintett gyakran érez sürgető vizelési ingert, de a vizelet csak gyenge sugárban ürül. Ennek oka többnyire az, hogy a prosztata elváltozása, megnagyobbodása mintegy elszorítja, szűkíti a húgyvezetéket, akadályozza a vizelet távozását. Az már a pangó vizelet miatt kialakult gyulladásra utal, ha a vizelés közben csípő, égető érzés, hidegrázás jelentkezik. Fájdalmas lehet az ejakuláció is, és a herezacskók mögötti területen is érezhetnek fájdalmat. A tünetek okát szakorvosi vizsgálat tisztázhatja, hiszen a leggyakoribb prosztatabetegségek, vagyis a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a prosztatarák hasonló tüneteket produkálhat.

    Melyik életkorban számíthatnak leginkább ezeknek a betegségeknek az előfordulására?

    A prosztatabajok többsége (például a jóindulatú megnagyobbodása és a daganata) jellemzően az idősebb férfiakat sújtják gyakrabban, de van olyan is, például a prosztatagyulladás, ami bármelyik életkorban előfordulhat. Ez utóbbiról érdemes tudni, hogy lehet heveny vagy idült, többnyire a szervezet más részén kialakult bakteriális fertőzés, góc miatt alakul ki. A gyulladt prosztata akadályozza a vizelet kiürülését, a pangó vizeletben viszont könnyen elszaporodnak a baktériumok, ami húgyúti gyulladáshoz vezethet. A heveny prosztatagyulladást fájdalom, láz, gyakori, fájdalmas vizeletürítés, véres vagy gennyes vizelet jelzi.  A krónikus prosztatagyulladás esetében enyhébbek a tünetek, viszont deréktáji fájdalmak és potenciazavarok is jelentkezhetnek.

    Talán a legismertebb prosztatabaj a vizelettartási nehézségekkel is járó prosztata megnagyobbodás. Mennyire kell megijednie annak, akinél ezt diagnosztizálják?

    Az ötven-hatvan évesnél idősebb férfiak körében a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, a benignus prosztata hiperplázia (BPH) olyan gyakori (a hatvan százalékot is eléri), hogy sokan már az életkorral együtt járó, természetes változásnak tekintik. Nem pontosan tisztázott, hogy mi miatt, de tény, hogy az évek múlásával a prosztata tömege többszörösére nő, és nem ritkán annyira elnyomja a húgycsövet, hogy akadályozza a vizelet áramlását. Eleinte csak a gyakrabban jelentkező vizelési inger és a gyengébb sugárban ürülő vizelet jelzi, de kezeletlenül hagyva vizeletelakadás, akaratlan vizeletvesztés, bakteriális fertőzés, és húgyúti gyulladás alakulhat ki. Szerencsére pánikra nincs ok, mert a prosztata jóindulatú megnagyobbodása jól kezelhető.

    A legfélelmetesebb férfibetegségek egyike a prosztata daganatos megbetegedése, a prosztatarák, amely a férfiak között a tüdő- és a vastagbélrák után a harmadik leggyakoribb  rosszindulatú daganatos megbetegedés. Kiket fenyeget leginkább?

    A pontos oka nem ismert, de annyi biztos, hogy a családi öröklődés szerepet játszik a prosztatarák kialakulásában. Másik rizikófaktor az emelkedett életkor: a középkorú vagy annál idősebb férfiak körében fordul elő elsősorban, 60 éves kor előtt ritka. Gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek korábban volt ivarszervi megbetegedésük, nemi betegségük vagy többszöri prosztatagyulladásuk. Emellett hormonális változások és az immunrendszer gyengülését okozó életviteli tényezők is lehetnek a hátterében: elősegítheti a dohányzás, az alkoholizmus, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, az elhízás és környezeti ártalom is. Alattomos betegség, mert korai szakaszában, amikor a leghatékonyabban lenne gyógyítható, tünetszegény, eleinte legfeljebb a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra jellemző tünetek jelentkeznek. Ma Magyarországon évente mintegy másfélezer férfi hal meg prosztatarák következtében. Ezért van nagy jelentősége a prosztatarák szűrővizsgálatnak, hiszen idejében felismerve sokan megmenthetők lennének közülük!

    Hogyan befolyásolható életmódi tényezőkkel a prosztatarák kialakulása? Mit tehetünk az elkerüléséért?

    A prosztata minden betegségére, elváltozására fel kell figyelni, ne maradjon kezeletlenül sem a gyulladás, sem a jóindulatú megnagyobbodás. Ötven éves kor felett (érintett családban már előbb is) rendszeresen el kell menni szűrővizsgálatra. A sok friss, teljes értékű, nem tartósított élelmiszert, rostokat, A, C-, D- és E- vitamint, cinket, szelént, a telítetlen zsírsavakat (növényi olajokat, olajos magvakat, halhúst), fitoösztrogéneket (például szóját) is  tartalmazó étrend, a megfelelő folyadékbevitel is védi az ivarszervek egészségét. Férfiaknak különösen ajánlott a tökmag és a káposztafélék, a mustár, a paradicsom fogyasztása is. Jobb viszont kerülni a túl sok koffeint, az alkoholt, a túl zsíros ételeket, mert ezek irritálhatják a prosztatát. Fontos a rendszeres testmozgás, a stresszoldó pihenés is. Szinte minden mozgásforma ajánlott, egyedül a hosszú távú kerékpározás kevésbé, mert annak során túl nagy nyomás helyeződik a prosztatára.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont