2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Sportolás magas vérnyomással

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A mozgás mindenkinek jót tesz, még azoknak is, akik nem teljesen egészségesek, de nyilván nem minden formája egyformán ajánlott mindenkinek. Dr. Marton Anna sportkardiológust arról kérdeztük, hogy mire, és miért kell vigyázniuk a vérnyomásproblémákkal küzdőknek, ha életmódváltásra szánják el magukat, és megfelelő mozgásprogramot keresnek maguknak.

    sportsziv

    Az intenzív testedzés emeli a vérnyomást, ugyanakkor tudjuk, hogy a vérnyomás normalizálásához, több érrendszeri kockázat (például a túlsúly, a magas vérzsírszint, a mozgáshiány) csökkentéséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Hogyan tudjuk ezt az ellentétet feloldani?

    Egy egészséges felnőtt ember vérnyomása nyugalmi állapotban 140/90 Hgmm alatt van. A vérnyomás értéke azonban folyamatosan változik az éppen végzett tevékenységnek, vagyis a szervezet pillanatnyi igényeinek, a szív munkájának megfelelően, így az intenzív mozgás valóban megemeli a vérnyomás és pulzusértéket. Ennek ellenére senkit nem beszélnék le a mozgásról, hiszen az egyénre szabottan, jól megválasztott mozgásforma rendszeres gyakorlása hosszabb távon az egészség megőrzésének illetve visszanyerésének legjobb eszköze. Javítja a keringést, serkenti az anyagcserét, a légzést, normalizálja a testsúlyt, segíti a sejtek oxigénellátását, támogatja az immunrendszert, csökkenti a vércukor szintet, az inzulinrezisztenciát, a vérnyomást és a nyugalmi pulzust is. Ezek a kedvező hatások jelentős része persze nem azonnal mutatkozik, de minimum heti 3x1 órás vagy napi minimum fél órás megfelelő minőségű edzés után, a 4. hónaptól biztosan megtapasztalhatjuk ezeket. A vérnyomásproblémákkal küzdőknek (ha túl magas, túl alacsony vagy változékony a vérnyomásuk) természetesen a terhelést az állapotukhoz kell igazítani, kontroll alatt tartani, hiszen az intenzív edzés során emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám is. Ugyanakkor a magas vérnyomásúak is számíthatnak arra, hogy hosszabb távon a mozgás csökkenteni fogja majd a vérnyomást és a pulzusszámot is, a gyógyszerszükségletük pedig fokozatosan csökkenni fog a sportadaptáció révén. Ha az életmódváltást súlycsökkenés is kíséri, a javulás még kifejezettebben következik be. Minél edzettebb valaki, annál hamarabb áll vissza a nyugalmi szívfrekvenciája és a vérnyomása a terhelés után.

    Az alacsony vérnyomásúak elvileg bátrabban terhelhetők, de az eltérés okát náluk is tisztázni kell egy alapos kivizsgálással! A tartósan alacsony vérnyomás ugyanis többfajta betegség, például szívelégtelenség, szívbillentyű-probléma, hormonális elégtelenség, vérszegénység jele is lehet.

    A szívritmuszavar önmagában nem abszolút ellenjavallata a rendszeres testmozgásnak, de az edzésterv felállítása kardiológiai kontrollt igényel.

    Ezért mindenkinek tanácsolhatom, hogy első lépésként beszélje meg a teendőket az orvosával, kérjen kardiológiai-belgyógyászati állapotfelmérő vizsgálatot, és a javasolt pulzustartományú rendszeres testmozgást tegye mielőbb az élete részévé!

    Milyen mozgásformákat ajánl leginkább a magas vérnyomásúaknak?

    Bőséges a választék! Legjobbak azok a ciklikus mozgásformák, amelyeknek az intenzitását egyénre szabottan magunk állíthatjuk be: kerékpár, gyaloglás,  nordic walking, úszás. Ugyanakkor a futást kevéssé javaslom az ízületek fokozott terhelése miatt. Ha másra nincs mód, a séta, a kertészkedés lehetőségeit is ki kell használni. Kevésbé ajánlanám a hirtelen helyváltoztatásokkal, ugrásokkal, stresszel is járó csapatjátékokat (focit, kézilabdát), és a súlyzókkal végzett, emelést, a hirtelen megterhelést tartalmazó edzések sem megfelelőek. Általánosságban elmondható, hogy egyénileg felmért, alacsonyabb kezdő terhelés melletti folyamatos mozgásra van szükség, amely nem emeli fel szélsőségesen a pulzusszámot, nem éri el az oxigénhiányos, anaerob állapotot. Később persze fokozatosan lehet emelni az intenzitást, hiszen minél edzettebb valaki, annál alacsonyabb marad a terhelés ellenére is a vérnyomása és a szívfrekvenciája. Fontos, hogy mindenki figyelemmel kövesse a változásokat, hiszen nem is egyformán hatnak mindenkire a különböző típusú mozgások.

    Egy laikus hogyan tudja kontroll alatt tartani a vérnyomásértékeit?

    Szerencsés választás a különböző kardiogépek valamelyikén edzeni (legyen az futó-, epileptikus-, lépegető gép vagy kerékpár), mivel itt biztosítható a leginkább a folyamatos kontroll. Ezek a gépek ugyanis a vérnyomást, a pulzust, a kalória-felhasználást egyaránt mérik és ezeknek megfelelően választható ki a sebesség, a mozgásintenzitás. Elterjedt a karra csatolható mérőeszköz is.

    Alacsony intenzitással kezdve hetente minimum 3x1 órát vagy napi minimum fel órát mozogjunk, kerülve azokat a mozgástípusokat, amelyek hirtelen megemelik a pulzust. Egészséges embernél, ha 180-ból kivonjuk az életévek számát, megkapjuk azt az értéket, amelyet terhelés során sem tanácsos tartósan átlépni.

    Vérnyomásgondokkal küzdő ember ajánlott pulzustartománya azonban kizárólag kardiológiai, terheléses vizsgálat során állapítható meg. A rendszeres sport megkezdése előtt igen fontos a vérnyomás gyógyszeres beállítása.

    Mérőműszer nélkül is figyelni kell a testünk jelzéseire: a kiugró vérnyomást szédülés, rossz közérzet, fejfájás, hányinger, kipirosodott arc, mellkasi panaszok, nehéz légzés jelezheti.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont