2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Van különbség férfi és női alkoholista között?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Hoyer Máriát, a Budai Egészségközpont klinikai- és klinikai addiktológiai szakpszichológusát kérdeztük a női és férfi alkoholizmus különbségeiről.

    alkoholizmus_1

    Több az alkoholista férfi, mint nő?

    A jelenlegi felmérések szerint több a férfi ivó, ám a nők egyre inkább kezdenek felzárkózni. Sokféle magyarázat van arra, hogy miért inkább a férfiakra jellemző az ivás, ezek közül kettőt emelnék ki. Az egyik a kulturális hagyomány: itthon sokszor a férfias viselkedés részének tekintik, ha egy férfi megissza reggel-délben-este a kupica pálinkát. Erre utal az is, hogy régen, amikor az apa beavatta a fiát a felnőtt életbe, akkor alkoholos itallal kínálta meg. Emellett a problémamegoldásra való kísérlet egyik formája is lehet az ivás. A férfiakat régebben arra nevelték, hogy legyenek erősek, álljanak helyt a munkában, adott esetben harcban, háborúban is. A kemény világ megpróbáltatásait pedig alkoholfogyasztással próbálták oldani. Gondoljunk csak arra, hogy az egyik kedvenc ifjúkori regényünkben, az Egri csillagokban is osztották az italt a harc előtt, a II. világháborúban pedig már erős drogokat is adtak a katonáknak. Manapság ez a szokás azonban már változik, egyre jellemzőbb, hogy a férfiak is kimutathatják érzéseiket a nehezebb helyzetekben.

    Napjainkban milyen okai lehetnek a férfiak ivászatának?

    A férfiak alkoholfogyasztási szokásainak különböző motivációi vannak. Vannak, akik divatból, az élmények fokozása érdekében isznak. Az, hogy divat az alkoholfogyasztás, többek között abból is látszik, hogy milyen fiataloknak szánt mozifilmeket vetítenek, vagy elég megnézni pár tudósítást a különböző fesztiválokról. Láthatjuk, hogy a fiatalok sokat isznak, divat náluk az élményfokozásos ivászat. Az élményfokozásos ivászat jellegzetessége, hogy az érintettek nagyon sokat isznak. Egy másik jellegzetes motiváció is az ivás mögött, hogy a férfiak szoronganak bizonyos élethelyzetektől. Meg kell felelniük a munkahelyen, a családi életben, és ezt a szorongást alkohollal kezdik oldani. Megtapasztalják, hogy ha isznak, akkor megnyugszanak, kioldódik belőlük a szorongás. Nagyon sokan azt hiszik, hogy az alkohollal problémás viszonyban lévő férfi azért viselkedik furcsán, azért feszült, szorongó vagy indulatos, mert iszik. Ez részben igaz is lehet, ám javarészt inkább fordítva van: vagyis az illető azért iszik, mert a feszült, szorongó vagy indulatos késztetéseit nem tudja másképp kezelni. Az alkoholfogyasztási szokások okairól beszélve hozzá kell tenni azt is, hogy nem vagyunk egyformák. Különböző helyeken élünk, különböző társadalmi és anyagi helyzetünk van. Ám minél inkább kiszolgáltatott valaki egy élethelyzetnek, minél több az elvárás vele szemben és minél kevésbé tud ezeknek megfelelni, annál inkább úgy gondolja, hogy az alkohol meg ’’tudja’’ majd oldani a problémáit. Az alkohol egyfelől feloldhatja az érzelmi, indulati feszültséget, másfelől segíthet elhalasztani a kemény élethelyzettel való szembenézés szükségességét. Ezt úgy hívjuk, hogy az illető ’’elissza a problémát’’. Nagyon fontos, hogy ezt a problémát ne csak az orvosok lássák és kezeljék, hanem társadalmi szinten is észre kéne venni, hogy nem megoldás, ha egy családapa, házastárs elissza a problémát és vele együtt a fizetését is. 

    A férfiak alkoholfogyasztási szokásaitól mennyiben tér el a nőké?

    A férfiaknál mindig is szokás volt inni. A kocsma, a kávéház, a pub mindig is a kultúra része volt: a férfiember munkából hazafelé betért egy ilyen helyre és pár ital mellett megvitatta a világ dolgait a többi férfivel. A nők viszont régen nem jártak ilyen helyekre, még egy presszóba se illett egyedül bemenniük, mert máris azt gondolták róluk, hogy mindenre kaphatók. Ezért a hölgyek régen inkább otthon, bánatukban iszogattak, rejtetten: eldugták a borosüveget a spájzban a lekvárok mögé. Vagy nagy ritkán a szomszédasszonnyal együtt ittak. Ám a 2000-es évektől kezdve mindez megváltozott: azóta a nők nyilvános helyeken is isznak, akárcsak a férfiak. Maximum annyi a különbség, hogy a nők a mai napig jobban szeretik az édesebb, kellemesebb ízű italokat. De ne legyen illúziója senkinek, a koktél ugyanúgy ártalmas, ugyanazt az etanolt tartalmazza, csak kicsit más a körítés.

    Milyen okai lehetnek a nők ivászatának?

    Régen a nők az érzelmi problémáik miatt kezdtek inni: elnyomottnak érezték magukat, nem voltak boldogok. Napjainkban sok olyan hölgy van, aki hirtelen előnyös pozícióba került, például vállalkozóként, és előfordul, hogy stresszoldás céljából iszik. Ezt nevezzük rekreációs ivászatnak, amikor egy nehéz nap után este azért isznak, hogy ellazuljanak. Előbb-utóbb a rekreációs ivászatból viszont kialakulhat problémás ivás. Erre rádobhat még egy lapáttal, hogy sokszor a vállalati rendezvényeken a protokoll része a koccintás, a közös ivás. Meg kell említeni azt is, hogy sajnos a gyermekkorban szexuálisan bántalmazott nők gyakran fordulnak az italhoz, mint legfőbb támaszhoz. Ráadásul a nők addiktív viselkedésének kialakulásában sokkal nagyobb szerepe van a férfi partner „kínáló” szerepének, mint fordítva.

    Mi a különbség az alkoholista nők és férfiak terápiája között?

    Az alkoholista nők és férfiak más típusú problémákkal találják szemben magukat, más módon zajlik a terápiájuk és a felépülésük segítésére is más módszerek állnak rendelkezésünkre. Mindkét nem esetében konzultatív technikát alkalmazunk, de az út más.

    alkohol

    Milyen egy alkoholista férfi terápiája?

    A férfi alkoholistáknál megrendül a maszkulinitás. Sokszor azért isznak, mert látják, hogy lefelé csúsznak a társadalmi ranglétrán, a családi kapcsolataikban és emiatt úgy érzik, hogy elvesztették a férfiasságukat. Ennek fizikai tüneteként az alkoholista férfiaknál potencia problémák is jelentkezhetnek. Épp ezért a terápia során a férfi tengelyt kell helyre tenni. Ennek során a terapeuta elmagyarázza, hogy nem attól lesz ő férfi, hogy leissza magát, hanem attól, hogy erős marad, kibírja józanul és szembenéz az élet nehézségeivel, akkor is, amikor az élet nagyon próbára teszi. Emellett a férfiak számára nagyon fontos a verseny is. Nem véletlen, hogy szeretnek csoportban dolgozni, zenélni stb. Megfigyelték, hogy a férfiak csoportos aktivitás, a mozgás során jobban kimutatják az érzéseiket, mintha csak ülnek és beszélgetnek. A szemtől-szembe kapcsolat helyett a vállvetve kapcsolat működik jobban a férfiak esetében. Nem nagyon bíznak abban, hogy ha „csak beszélgetnek”, az segíthet rajtuk. Egy férfi alkoholista szemtől szemben egy férfi terapeutával még inkább boldogul, a női terapeutákkal azonban már nehezen. A férfi kliensek számára fontos, hogy egy jól előkészített döntés alapján mondjanak le az alkoholról. Ugyancsak nem mindegy, hogy a kezelést folyamatnak vagy eredményorientált tevékenységnek fogjuk fel. Férfiaknál megfigyelték, hogy türelmetlenek önmagukkal és a kezeléssel kapcsolatban is, ha az nem hoz rövid idő alatt látható és gyors eredményt. Ez a hősies férfi ethoszával hozható kapcsolatba, ami elvárja a férfitől, hogy gyors és hatékony legyen. Ugyanakkor a kezelés folyamat jellege nem feltétlenül tudja ezt a gyors sikert garantálni. Ezzel a kérdéssel foglalkozni kell a kezelés megkezdésekor.

    Milyen egy alkoholista nő terápiája?

    A nőknél az intimitást kell rendbe tenni, az önmagukhoz, a testükhöz való viszonyát. Az alkohol problémával küzdő nőknél egyéni és csoportos terápiát is alkalmazunk. Meglehet, hogy egy zártabb, bensőségesebb női közegben jobban meg tudnak nyílni. Érdekes, hogy a legtöbb alkoholbeteg nő józanul fél a szexualitástól, holott az alkoholfogyasztás időszaka alatt ez nem jelent számukra problémát. Ha egy nőnek sok olyan párkapcsolata volt, amit józanul már bán, akkor nem tud elszámolni magával. Előfordul, hogy annyira szégyelli, hogy még a terapeutának se mer ezekről beszélni, ezért nem is szoktuk kérdezni. Inkább adunk egy házi feladatot, amit egyedül kell elvégeznie otthon, szembesítenie magát azzal, hogy mit tett az alkoholos időszaka alatt és ha akar, akkor majd beszél róla. Összességében erősen polarizált szexuális szerepeket tükröznek azok a társadalmi hiedelmek, amit az alkoholfogyasztó nőkről, illetve férfiakról alkotnak. Az alkoholfogyasztó férfiak esetében nagyon ritkán használnak szexualitást minősítő kifejezéseket, míg a nőket promiszkuitás, feslettség címkével látják el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont