2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Leggyakoribb őszi fül-orr-gégészeti betegségek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-25

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Márciusi kedvezmények - Budai Egészségközpont

    Az év utolsó negyedében, a hideg, esős időszak beálltával megszaporodik a fül-orr-gégészeti szakrendelő betegeinek száma. Dr. Székely Évát, a Budai Egészségközpont szakorvosát az évadra jellemző felső légúti illetve fülészeti problémáiról kérdeztük.

    oszi-natha

    A leggyakoribb őszi megbetegedések a náthával járó légúti fertőzések. Ezeket sokan annyira bagatellizálják, hogy nem maradnak otthon vele, el sem mennek orvoshoz, mondván, „ez csak egy kis megfázás, nem fertőző”. Szakorvosként egyetért ezzel a gyakorlattal?

    Természetesen nem érthetek vele egyet, hiszen a náthát a legtöbbször vírus okozza, ami igenis, nagyon fertőző. Száznál több vírus okozhat felső légúti tüneteket, az orr és a melléküregek valamint a garat nyálkahártyájának gyulladását. Azok, akik náthásan, köhögve, tüsszögve, eldugult orral küzdve munkába mennek, szinte terítik maguk köré a kórokozókat, a munkatársaikat, ügyfeleiket, a munkába jövet-menet a tömegközlekedési eszközökön az utastársaikat is megfertőzhetik. Ezek a vírusok cseppfertőzéssel terjednek, ami azt jelenti, hogy egyetlen tüsszentéssel milliószámra kerülnek a légtérbe, nem is beszélve azokról a használati eszközökről, kilincsekről, kapaszkodókról, nyomógombokról, amelyeket a beteg megérint. Ezért betegen munkába menni felelőtlenség, de maga a beteg is jobban járna, ha néhány napot szánna a gyógyulásra, hiszen hamarabb megszabadulhatna a kellemetlenségektől, és csökkenne a különböző szövődmények kockázata is.

    Ön mit ajánl, mivel lehet a lehető leggyorsabban legyűrni a kellemetlen náthát?

    A náthavírusok ellen az antibiotikumok hatástalanok, feleslegesek, csak az esetleges felülfertőzések esetén és csakis orvosi javaslatra alkalmazandók. A patikákban sok hatékony készítmény kapható a légúti fertőzések okozta láz, nyálkahártya-gyulladás, köhögés, orrdugulás, fájdalom enyhítésére, ezek meggyorsítják a gyógyulást. Érdemes a gyógyszerésztől tanácsot kérni a vény nélkül kapható készítményekről is, mert kölcsönhatásba léphetnek, egymás hatékonyságát ronthatják. Vitaminpótlás, sok folyadék – lehetőleg meleg ital, gyógytea, leves - fogyasztása, ágynyugalom segít a leghamarabb túl lenni ezeken a fertőzéseken.  

    Szinte egyetlen évben nem ússzuk meg az őszi, téli hónapokat influenza nélkül sem. Miről ismerhetjük meg, hogy a banális náthánál súlyosabbal van dolgunk, és mit tehetünk ellene?

    Az influenza tünetei jellegzetesek: a légúti panaszokat, az orrfolyást, köhögést magas láz, hidegrázás, levertség, végtagfájdalmak kísérik. A legtöbb esetben, ha megfelelően működik az érintett immunrendszere, akkor az influenza sem tart sokkal tovább, mint a nátha. Nagyobb bajt okozhat azonban legyengült immunrendszerű betegeknél, például időseknél, krónikus betegségben szenvedőknél, mert mintegy utat nyit más kórokozóknak, például a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumoknak. A legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás, amit tanácsos kérni mindazoknak, akik munkájuk, életvitelük miatt sok emberrel találkoznak, nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve, illetve azoknak, akik a rizikócsoportokba tartoznak.  A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, ezért a járványos időszak előtt ajánlatos beadatni, de még a járvány kezdetekor is érdemes.

    A fülészeti problémák közül megnevezhető olyan, amely őszi-téli időszakban gyakoribb?

    A légúti vírusfertőzésekkel kezdtük, azoknak gyakori szövődménye az arcüreggyulladás, az orr melléküregeinek gyulladásos megbetegedése. Ilyenkor az orr nyálkahártya duzzanata miatt az üregekben termelődő nyák nem tud a megszokott módon, az orron át kiürülni, a pangó váladékban pedig könnyen elszaporodnak a gyulladáskeltő baktériumok. A melléküregek gyulladásának jellegzetes tünete a kezdetben híg, vizes orrváladék besűrűsödése, az orrdugulás, a gátolt orrlégzés, a szaglás átmeneti elvesztése, a fejfájás, az arc egyes pontjainak nyomásérzékenysége, fájdalmaSzintén a vírusos légúti fertőzések szövődménye a középfülgyulladás, ami gyerekeknél különösen gyakori.  Az orr melléküregeiben és az ezeket a füllel összekötő fülkürtben található nyálkahártyák duzzanata, a váladék felszaporodása miatt beszűkül és el is záródhat a fülkürt nyílása, így a középfül nem szellőzik át, a dobhártya mögött felszaporodó gennyes folyadék nem tud kiürülni. Hallásromlás, a dobhártyát feszítő fájdalom, láz, fokozott váladékképződés, a hallójárat elzáródása jelzi. Az arc- és a középfülgyulladás a legtöbb esetben az orrlégzést helyreállító, a duzzanatot csökkentő orrcsepp, valamint antibiotikum segítségével egy hét alatt meggyógyul. Fül-orr-gégészeti szakorvoshoz kell fordulni viszont, ha a fülpanaszok nem múlnak el, vagy gyakran visszatérnek, mivel ilyenkor egyéb okok is állhatnak a tünetek mögött.

    Mit tehetünk ezeknek a betegségeknek a megelőzéséért?

    A légúti fertőzések szezonjában fokozott higiéniával, az immunrendszerünk karbantartásával védekezhetünk a fertőzés ellen. A szervezetünk védekező képessége erősíthető kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminok szedésével, célszerű, az időjárásnak megfelelő öltözködéssel, fizikai aktivitással, gyakori szellőztetéssel, a káros szenvedélyek kerülésével. Ha mégis kialakul egy náthás tünetekkel is járó megbetegedés, igyekezni kell megfelelő orrtisztítással az orrjáratok átjárhatóságát fenntartani vagy szükség esetén lohasztó orrcseppel helyreállítani, hogy megakadályozzuk a váladék pangását, a melléküregek és a fül gyulladását.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont