2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan éljünk együtt a Crohn-betegséggel?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma az elmúlt évtizedben, de a felnőttek körében is egyre nagyobb arányban fordul elő a betegség. Dr. Darvas Emíliát a lehetséges gyógyulási esélyekről és terápiás lehetőségekről kérdeztük.

    crohn

    Miért alakul ki ez a betegség?

    Sajnos a mai napig nem tudjuk, hogy mi okozza, valószínűleg több tényező együttes működésének hatására alakul ki. Tény, hogy a fejlett, modern országokban gyakoribb az előfordulása. Hajlamosító szerepe lehet bizonyos fertőző baktériumoknak, kóros étkezési szokásoknak, valamint a dohányzásnak is. A stressz és bizonyos gyógyszerek szintén rizikófaktornak számítanak. Gyakran genetikai tényezők is közrejátszanak a kialakulásában, mivel az ebben szenvedő betegeknek bélnyálkahártya ellenálló-képessége roppant alacsony. Az immunrendszer, az autoimmun betegséghez hasonló módon, nem ismeri fel a szervezet saját baktériumait, az azok elleni védekezés következtében a bélnyálkahártya gyulladás alakul ki.

    Milyen tünetekkel jár a Crohn-betegség?

    A betegségnek a bélrendszeren belül és a bélrendszeren kívül is lehetnek tünetei. Így az alhasi görcsök, puffadás, krónikus vizes vagy véres-nyákos hasmenés tünetein kívül fogyást, hőemelkedést, ízületi problémákat, bőrelváltozásokat is tapasztalhatunk magunkon.

    Ha valaki észleli magán ezeket a tüneteket, hogyan derítheti ki, hogy tényleg Crohn-betegségben szenved-e?

    Ha valaki már hosszú ideje emésztési problémákat tapasztal, esetleg véres-nyákos a széklete, azonnal forduljon szakemberhez, aki a részletes betegvizsgálatot követően laborvizsgálatokat és - a fertőzéses eredetű hasmenések kizárására - széklettenyésztéses vizsgálatokat kér. A hasi ultrahang megvastagodott falú bélszakaszokat láthat, tályogok kimutatására és a hasi szervek általános vizsgálatára alkalmas. A diagnózis felállításához vastagbéltükrözés is szükséges, mely során egy hajlékony csőszerű eszközzel a teljes vastagbél és a vékonybél egy része áttekinthető, a nyálkahártyáról minta vehető szövettani vizsgálatra.

    Hogyan gyógyítható és milyen eséllyel a betegség?

    Jelenleg sajnos nincs 100%-os gyógymód a Crohn-betegségre, és nincs olyan kezelés, amely mindenki számára működne. Az orvosi kezelés célja az, hogy csökkentse a gyulladást. A legjobb esetben ez nemcsak a tünetek enyhítéséhez vezethet, hanem a hosszú távú tünetmentességhez is. Ezért első körben gyulladáscsökkentő szereket alkalmazunk, így például kortikoszteroidokat.  A kortikoszteroidok rövid távú (három-négy hónapos) tünetek javulására és ideiglenes tünetmentesség elérésére alkalmazhatók. Ezen kívül immunrendszer szupresszorokat is alkalmazunk. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyulladást, de az immunrendszerre is hatással vannak, amely gyulladást okozó anyagokat termel. Néhány ember esetében ezeknek a gyógyszereknek a kombinációja jobban működik, mint egy gyógyszer önmagában. Egyes kutatók szerint az antibiotikumok segítenek csökkenteni a káros bélsavakat, amelyek szerepet játszhatnak a bélrendszer immunrendszerének aktiválásában. Gyakran előírt antibiotikumok közé tartozik a ciprofloxacin és a metronidazol. A gyulladás csökkentése mellett egyes gyógyszerek segíthetnek a jelek és a tünetek enyhítésében, így például a hasmenés elleni gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, vastartalmú étrendkiegészítők. Ez utóbbiak alkalmazása különösen fontos akkor, ha krónikus bélrendszeri vérzésről van szó, hiszen ekkor vérszegénység is könnyedén kialakulhat. Egyéb hasznos étrendkiegészítő lehet még a B-12-vitamin, a Kalcium- és D-vitamin is, mivel a Crohn-betegség során alkalmazott szteroidok növelhetik az oszteoporózis kockázatát, ezért szükség lehet a kalcium kiegészítésre a hozzáadott D-vitaminnal.

    Sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet?

    Ha az étrend és az életmód megváltozása, a gyógyszerterápia vagy egyéb kezelések nem segítenek a tünetek enyhítésében, sor kerülhet a műtétre. A Crohn-betegségben szenvedők közel fele legalább túlesik egyszer egy műtéten. A műtét azonban sajnos nem szünteti meg a Crohn-betegséget. Az operáció során a sebész eltávolítja az emésztőrendszerének egy sérült részét, majd újból összekapcsolja az egészséges szakaszokat, de sajnos a gyógyulás csak átmeneti. A betegség gyakran kiújul az újracsatlakozott szövet közelében. A legjobb megközelítés az, hogy a műtétet a gyógyszeres kezelés követi, ezáltal minimalizálják a kiújulás kockázatát.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont