A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Crohn-betegség

A Crohn-betegség az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladása.

Lefolyása hullámzó, kiújulások és megnyugvások jellemzik. A Crohn-betegség kiváltó oka ismeretlen, feltehetőleg több tényező együttes megléte szükséges a létrejöttéhez.

Hogyan alakul ki a crohn-betegség?

Genetikai fogékonyság következtében csökken a bélnyálkahártya ellenálló-képessége. Az immunrendszer kórosan működik, nem ismeri fel a szervezet saját baktériumait, az azok elleni védekezés a bélnyálkahártya gyulladását okozza. Szerepe lehet bizonyos fertőző baktériumoknak és kóros étkezési szokásoknak, valamint a dohányzásnak is. A stressz-szituációk és bizonyos gyógyszerek elősegíthetik a relapszusok kialakulását.

A betegség a szájüregtől a végbélnyílásig az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékony- és/vagy a vastagbelet. Jellemző a fekélyekkel járó gyulladás, mely a bélfal teljes vastagságát érinti, ezért gyakori a bél kilyukadása (perforáció), a tályog- és sipolyképződés.

A crohn-betegség tünetei 

crohn-betegség

1. Bélrendszeri tünetek:
 • krónikus vizes vagy véres-nyákos hasmenés
 • alhasi görcsös fájdalom (elsősorban jobb oldalon)
 • étvágytalanság, fogyás
 • fáradékonyság
 • hőemelkedés, láz
 • ritkábban puffadás, hányinger, hányás
 • végbélrepedés, végbélsipoly
2. Bélrendszeren kívüli tünetek:
 • ízületi tünetek
 • bőrelváltozások
 • szemproblémák
 • máj-, vesebetegségek
 • epe-, vesekövesség
 • tromboembólia

A crohn-betegség diagnosztikája 

A fenti tünetek esetén javasolt orvoshoz fordulni, aki a részletes betegvizsgálatot követően laborvizsgálatokat és - a fertőzéses eredetű hasmenések kizárására - széklettenyésztéses vizsgálatokat kér. A hasi ultrahang megvastagodott falú bélszakaszokat láthat, tályogok kimutatására és a hasi szervek általános vizsgálatára alkalmas.

A diagnózis felállításához vastagbéltükrözés szükséges, mely során egy hajlékony csőszerű eszközzel a teljes vastagbél és a vékonybél egy része áttekinthető, a nyálkahártyáról minta vehető szövettani vizsgálatra. A gyomortükrözés során hasonló módszerrel a nyelőcső-gyomor-nyombél vizsgálható.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kapcsolódó témák

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.