2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kis anyajegyből nagy baj

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-14

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Mindenkinek vannak anyajegyei – kinek több, kinek kevesebb. A nyár közeledtével mindig több figyelem irányul rájuk, hiszen tudjuk, hogy az óvatlan napozás, a leégés növeli a melanóma, az anyajegyekből kialakuló bőrrák előfordulásának veszélyét.

    melanoma-3

    Mivel a melanóma a bőrön alakul ki, ezért rendszeres anyajegyellenőrzéssel többnyire a korai szakaszban felismerhető, amikor a szakszerű ellátás gyógyulást hozhat. Ez a fajta bőrrák ritkábban az anyajegyekből, gyakrabban az ép bőrről indul ki, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a saját, illetve szeretteink bőrére, pigmentfoltjaira.

    Az anyajegyek rendszeres vizsgálata kulcsfontosságú

    A melanoma malignum a bőr festékanyagot termelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rosszindulatú daganat – magyarázza dr. Tihanyi Lilla bőrgyógyász –, bár hozzá kell tenni, hogy olykor anyajegy nélkül is kialakulhat. Mint minden rákfajtánál, itt is a korai felismerés a gyógyulás kulcsa. Az önvizsgálat a korai felismerés legfontosabb eleme. Kísérjük figyelemmel az anyajegyeinket, a régieket és az újonnan megjelenőket is. Érdemes 3 havonta végig nézni a testünket. A már meglevő anyajegyeknél arra kell figyelni, hogy látunk, érzünk-e rajtuk változást: ha egy anyajegy elkezd nőni, megváltozik a színe, a felszíne, elmosódik a határa, viszket vagy vérzik, azt mindig tekintsük intő jelnek, és mutassuk meg bőrgyógyásznak.

    Évente több mint kétezer új beteg

    Az egyre agresszívebb napsugárzás és egyre népszerűbb szoláriumozás azt eredményezi, hogy a betegség is egyre gyakrabban fordul elő: a melanóma gyakorisága Magyarországon tíz év alatt közel másfélszeresére emelkedett, ami számszerűen azt jelenti, hogy évente átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak. Ez az összes daganatos megbetegedésen belül a legnagyobb emelkedés. Elsősorban negyvenéves kor fölött alakul ki, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a bőr nem felejt, és az évek során összeszedett sok napsugárzás és szoláriumozás káros hatása összeadódik. Így, ha egy leégésből nem is lesz bőrrák, ha sokszor előfordul velünk, az megsokszorozza a betegség esélyeit. De nemcsak a melanóma, hanem a többi bőrdaganat is egyre gyakrabban fordul elő. Ezek kevésbé veszélyesek, viszont gyakoriságuk lényegesen magasabb. Ilyen például a basalioma vagy a laphámrák. Időben felismerve kevésbé okoznak olyan súlyos gondot, mint a melanóma, de ha nem mennek orvoshoz a betegek, a laphámrák áttéteket is képezhet.

    A melanóma kezelése

    Nem lehet eléggé hangsúlyozni azrendszeres önvizsgálat és évenkénti melanóma szűrés fontosságát – hívja fel a figyelmet a doktornő. Bármennyit is beszélünk róla, sajnos így is évente 500 körül van azoknak a száma, akik nem fordulnak időben orvoshoz, és már nem lehet meggyógyítani őket. Pedig a kezdeti szakaszban, amikor a daganat még nem terjedt a mélyebb szövetekbe, a betegség szinte 100%-osan gyógyítható. Ha azonban a rákos sejtek bekerülnek a keringési rendszerbe, és a daganat áttéteket képez nyirokcsomókban vagy távolabbi szervekben, a gyógyulási esélyek csökkennek.

    melanoma-4

    Mi okozza a bőrrák gyakoriságának növekedését?

    A megváltozott életmódnak nagy szerepe van a betegség kialakulásában. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy azoknál az embereknél, akik sokat napoznak vagy szoláriumoznak, esetleg többször leégtek már a napon, gyakoribb a bőrrák. Emellett az örökletes tényezőknek is jelentős a szerepük. Ezzel magyarázzuk, ha olyan helyen alakul ki melanóma, ahol egyáltalán nem érte nap a bőrt.

    Óvatosan a szoláriumozással!

    Bár a melanóma gyakorisága 40 kor fölött valóban megnő, ezzel együtt a 25-29 évesek körében ez a leggyakoribb rákfajta, a 15-29 évesek között pedig a második leggyakoribb. Ez azt jelenti egyrészt, hogy fiatalabb korban is szükséges az anyajegyek vizsgálata, másrészt, hogy a napégésen kívül a szoláriumozást is érdemes elkerülni. Azoknak, akiknek világos, szeplősödésre hajlamos bőre vagy sok anyajegye van, vagy családjában rosszindulatú bőrdaganat fordult elő, a szoláriumozás megemeli a melanóma rizikóját.

     

    Nem kell teljesen lemondanunk a nap jótékony hatásairól, hiszen például a D-vitamint is elsősorban a napfényből szerezzük be. Ám nagyon fontos, hogy használjunk bőrtípusunknak és az aktuális UV sugárzásnak megfelelő faktorszámú fényvédő krémet, illetve a 11 és 16 óra közötti időszakban inkább húzódjunk árnyékba.

     

    A cikk dr. Tihanyi Lilla közreműködésével készült. 


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont