2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Számos nőgyógyászati probléma tünetmentes maradhat

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Bemutatjuk Dr. Csapó Csabát, intézetünk új szülész-nőgyógyász szakorvosát, aki a nőgyógyászat egészét átölelő, széleskörű szakmai felkészültséggel és jelentős kórházi, illetve klinikai tapasztalattal rendelkező szakember. Legújabb interjúnkban pályaválasztásról, speciális szakterületekről és prevencióról kérdeztük új orvosunkat.

    Csapó Csaba dr. nőgyógyász
    Dr. Csapó Csaba, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa

    Mi vonzotta a szülészethez és nőgyógyászathoz, miért a gyógyítás ezen formáját választotta?

    Már a középiskolában tudatosan választottam a biológia-fizika szakot, hisz ezen a két tantárgy volt szükséges a felvételihez az orvostudományi egyetemre. Nagyon szerettem egyetemre járni, minden érdekelt, óriási volt bennem a tudásvágy - évfolyamelsőként végeztem. A negyedéves szülészet-nőgyógyászati tanulmányok során döntöttem el, hogy biztosan ezzel szeretnék foglalkozni. Így részese lehetek az élet legnagyobb csodájának, a születésnek. Másrészt az egyik legösszetettebb szakterület, lehet foglalkozni a humán reprodukcióval, műtéti beavatkozásokkal és az ultrahang-diagnosztikával is. Több ezer szülésnél segédkezhettem, nagy tapasztalatot szereztem abban is, hogy melyik pácienssel miként kell foglalkozni: mi az, amit leginkább elvárnak tőlem, mi az, amire leginkább szükségük van. Fontos volt számomra, hogy nemcsak betegekkel találkozunk, hisz a várandósság élettani állapot. Így lettem végül is szülész-nőgyógyász.

    Meddőség gyanúja esetén is felkereshetik a páciensek?

    Természetesen. A meddőség a legelkeserítőbb helyzet egy gyermeket váró pár életében. Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy hosszas próbálkozás után sem jön a baba. Ennek számtalan oka lehet mindkét fél részéről, a szervi eltérésektől kezdve, a hormonális okokon át a genetikai eltérésekig. Ezen okok felderítése komplex kivizsgálást igényel. Az általános vizsgálatokon túl akár műtéti beavatkozás is szóba jöhet. A kivizsgálás 35 év alatt akkor ajánlott, ha egy év után sem jön létre a várandósság, 35 év felett ez az időtartam fél év, 40 éves kortól viszont azonnal meg kell kezdeni. Ilyenkor azonban már a legtöbb esetben meddőségi központba irányítjuk a párt. 

    dr. Csapó Csaba

    Miért fontos a teljeskörű várandósgondozás?

    A várandósgondozás célja a várandós nő egészségi állapotának és a fejlődő magzatnak az ellenőrzése, nyomon követése mind élettani, mind veszélyeztetett, mind kóros várandósság során, hisz ezen csoportok észlelése és ellátása különböző szakmai protokollok szerint történik. Igen fontos része a szülésre való felkészítés is. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gondozás mindig egyénre szabott és mindig az aktuális állapotokhoz igazodik, amelyet a körülmények nagymértékben befolyásolhatnak. Csak így biztosítható, hogy mind az anya, mind az újszülött egészsége.

    Intézetünkben október a női egészségmegőrzés hónapja. Szakmai véleménye szerint milyen tünetek esetén szükséges mihamarabb felkeresni a nőgyógyászt?

    Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nőgyógyászhoz nem csak akkor kell elmenni, ha panaszunk van, hanem évente egyszer mindenképpen szükséges a szűrővizsgálat, elsősorban a megelőzés miatt. Ilyenkor számos olyan kóros állapot felismerhető, amely még nem okoz tüneteket és ennek a kezelés szempontjából hatalmas jelentősége van. A legtöbb nő jól ismeri szervezetének működését, testének jelzéseit. Amikor azt észlelik, hogy ez nem a szokott módon történik, célszerű felkeresni az orvost. Ilyen lehet a rendellenes vérzés, az elhúzódó, vagy kimaradó menstruáció. A másik gyakori eltérés a hüvelyváladék megváltozása, amely a nők többségének okoz legalább egyszer problémát az élete során. Ezek általában könnyen kezelhetők. Mindenestre, ha bármi szokatlan panaszuk vagy kellemetlenségük van, kérem, mihamarabb keressék fel orvosukat.

    Csapó Csaba dr.

    Miért fontos a HPV-szűrés?

    A citológiai vizsgálat hatékonysága nem 100 százalékos. Több buktatója van, így nem jelent teljes védelmet a méhnyakrák ellen. Amennyiben nem mutatható ki HPV, a méhnyakrák kialakulására gyakorlatilag nincs esély. A HPV fertőzöttség nagyon elterjedt, de ennek a döntő részét a szervezet leküzdi. A méhnyakrákok döntő többségét viszont a HPV vírussal való tartós fertőzöttség okozza. A HPV vírust a citológiai vizsgálat nem mutatja ki, legfeljebb a gyanúját veti fel. A HPV típusának meghatározása segítséget nyújt a megfelelő kezelés kiválasztásában, a citológiai és kolposzkópos vizsgálattal együtt nagyon fontos a méhnyakrák megelőzésében. A magas kockázatú HPV kimutatás kiszűri azt a kb. 30 százaléknyi beteget, akik fokozottan veszélyeztetettek a méhnyakrák szempontjából - negatív citológiai leletük ellenére.

    Milyen prevenciós tanácsokkal látná el a pácienseket?

    A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen. Még napjainkban is évente 400-500 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon! Pedig a betegség kialakulása rendszeres szűrővizsgálatokkal és megfelelő kezeléssel megelőzhető lenne. Több olyan elváltozás és fertőzés van, amelyek nem okoznak tüneteket. A lappangó problémák akár éveken át is észrevétlenek maradnak, komoly következményekkel járva meddőséghez, akár daganatos betegségekhez vezethetnek. Tisztelettel kérek minden nőt, hogy a szexuális élet megkezdésétől évente egyszer, teljesen panaszmentesen is keresse fel nőgyógyászát! 40 éves kortól pedig különös gondot fordítson az emlő rákszűrésre is!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont