2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A visszér nem csak esztétikai probléma

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    A visszér különösen a középkorú és idősebb nők körében gyakori betegség. Teljes mértékben nem gyógyítható, de megfelelő orvosi segítséggel jól kezelhető, és odafigyeléssel a súlyos a szövődmények is megelőzhetőek.

    A visszér a vénák kóros kitágulása leginkább az alsó végtagokon. Akkor alakul ki, ha a vénás érrendszer nem tudja megfelelően elszállítani a szövetekből az elhasznált vért és a mérgező anyagcseretermékeket. A vénák a szövetek felől szállítják a használt, oxigénben szegény vért a szív és a tüdő felé. Ezt a folyamatot a szív szívóerején túl az ereket körülvevő izmok pumpáló mozgása és a vénákban lévő billentyűk működése segít. Utóbbiak meggátolják, hogy a vér visszafolyjon a szövetek felé. Ha ezek a billentyűk nem működnek megfelelően, akkor a vénák falát alkotó kötőszövet gyengül, az izompumpa nem segít eléggé, és a vér egy része visszaáramlik, ezzel kitágítva a vénák falát.

    Visszér probléma

    A visszér alattomosan megjelenő betegség, ugyanis kezdetben alig vannak tünetei. Talán csak annyi tűnik fel a betegnek, hogy este kicsit megdagadnak a lábai, esetleg enyhén fájnak, a bőr érzékenyebbé válik rajtuk. Később a tünetek erősödnek, a láb éjszaka többször begörcsölhet, bőrpír, hámlás jelentkezhet. A visszér jellegzetes tünete, a bőrön át egyre erősebben látszódó vénák azonban csak ezután jelentkeznek. Általában ez az a pont, amikor a beteg gyanakodni kezd, hogy visszere van, de sokan ekkor is csak esztétikai problémaként tekintenek a dologra. Pedig jobb minél előbb kezelésbe venni, mert a kezeletlen visszér akár trombózishoz vagy fekélyek kialakulásához is vezethet. A súlyos, de elhanyagolt visszérbetegség akár rokkantságot, munkaképtelenséget is okozhat.

    Kik érintettek leginkább?

    A visszér népbetegség, különösen a már szült, középkorú és idősebb nők érintettek benne. De a fiatal nők körében is előfordul, már 30 év alatt 5-6 százalékuk küzd a problémával. Az életkor előrehaladtával egyre többeket érint a visszér, 60 év felett már a magyar női lakosság 25-30 százaléka visszeres valamilyen mértékben. Az összes beteg között több mint kétszer annyi nő van, mint férfi.

    Milyen tényezők befolyásolják a visszér megjelenését?

    Az egyik legfontosabb tényező az öröklött hajlam. Akinek lazák a kötőszövetei, ezért aranyérrel vagy sérvvel is gyakrabban küzd, az a visszérre is hajlamosabb. De szerepe van a kialakulásban az életmódnak is: az álló munka éppen olyan ártalmas lehet, mint a mozgásszegény életmód. A túlsúly, az egészségtelen étkezés és a dohányzás ugyancsak hozzájárul a kialakulásához. Sokan a terhesség alatt találkoznak először a problémával a hormonális változások és a megnövekedett súly miatt. Emellett vannak betegségek, például az érszűkület, a trombózis (ami egyszerre lehet oka és következménye a visszérnek) bizonyos ízületi vagy anyagcsere-problémák, amelyek szintén okozhatnak visszeret.

    A visszér kezelése

    Bár a lábak eredeti állapota nem állítható teljesen vissza, megfelelő kezeléssel a visszér jól kordában tartható betegség. Odafigyeléssel a súlyos következmények, például a fekélyek kialakulása megelőzhető. Mindig az orvos feladata eldönteni, hogy melyik kezelési módszer, vagy mely módszerek kombinálása vezet a legjobb eredményre. A visszér kezelésében szerepet kaphatnak a különböző kompressziós pólyák, gyógyharisnyák, amelyek segítséget nyújtanak a feszességüket vesztett érfalaknak. Ezek javítják a vénás keringést, csökkentik a lábra nehezedő nyomást, enyhítik a tüneteket. A visszérre alkalmazható krémek szintén a tünetek leküzdésében segíthetnek, hűsítik a lábat. Léteznek speciális visszértornák, gyógytornák is.

    Visszér probléma

    A visszér gyógyszeresen is kezelhető. Vannak úgynevezett venoaktív szerek, amelyek konkrétan az erek falára hatnak, csökkentik azok átjárhatóságát. A vízhajtók pedig a már kijutott szövetközti folyadékot csökkentik. 

    A súlyos visszértágulatokat sebészi úton is kezelhetik. Ilyenkor a károsodott vénákat eltávolítják, a vér áramlása a még normálisan működő visszerekbe kerül át, a sérült erek pedig felszívódnak. Létezik egy úgynevezett szkleroterápiás kezelés is, ilyenkor injekciókkal, gyulladáskeltő anyagok befecskendezésével elzárják a beteg vénákat. A kezeléseket jól kiegészítheti az életmódváltás, a dohányzás elhagyása, a súlyfelesleg leadása, mozgás, esetleg bőrgyógyászati ellátás.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont