2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A vér gyógyítója – Interjú Dr. Várkonyi Judit PhD Med. Habil. hematológussal

  Létrehozás dátuma: 2023-06-14

  Dr. Várkonyi Judit PhD Med. Habil. több, mint 30 éve foglalkozik a vérképző és nyirokszervek betegségeivel, vagyis a hematológia szakterületével. A klinikai munka mellett a kutatási tevékenységnek köszönhetően kimagasló eredményeket ért el, 2022-ben az MTA doktorává avatták.  Interjúnkban pályaválasztásáról, a hematológiai betegségek tüneteiről, a csapatmunkáról, a gyógyítás és tudomány kapcsolatáról kérdeztük.

  Interjú Dr. Várkonyi Judit PhD Med. Habil. hematológussal
  Dr. Várkonyi Judit PhD Med. Habil. hematológus szakorvos

  Miért választotta a gyógyítói pályát? 

  Inspiráló orvosoknak köszönhetően választottam ezt a hivatást. Azt tapasztaltam, hogy az orvos személyisége és az általa megteremtett légkör is hozzájárul a páciens gyógyulásához. A saját élményeimből születő lelkesedésemet tovább fokozták az olyan egyéniségek életrajzai, mint például Semmelweis. 

  Később miért döntött a hematológia szakirány mellett?

  A hematológiáról fontos tudni, hogy annak idején a modern ellátás és a célzott terápia hiánya miatt szomorú szakterület volt sok kihívással. Dr. Kelemen Endre és Dr. Gráf Ferenc munkájának köszönhetem, hogy mindezek ellenére ezt a területet választottam, mára pedig rengeteg sikert ért el a hematológia.

  Mivel foglalkozik a hematológia szakterülete?

  A hematológia a vérképző- és a nyirokszervek betegségeivel (pl. csontvelő elégtelenség, limfómák) foglalkozik. A belgyógyász hematológushoz irányítja a betegét, ha vérszegénységet lát; vagy éppen ellenkezőleg, a páciensnek sok valamelyik vérsejtje (például a vörösvérsejtje), nagyobb a mája, lépe, a nyirokcsomói, ha ismeretlen okú láz vagy fogyás tapasztalható. 

  Interjú Dr. Várkonyi Judit PhD Med. Habil. hematológussal

  Milyen társszakmákkal dolgozik együtt leggyakrabban a hematológia?

  Az orvosi tevékenység csapatban zajlik, a legjobb eredményt a különböző tapasztalatok és a tudás megosztásán keresztül érhetjük el. Leggyakrabban a belgyógyászattal fonódik össze a hematológusok munkája, de pl. lépeltávolítás esetén sebészekkel dolgozunk együtt.

  Mikor fordulnak a páciensek a hematológushoz?

  A mai világban a betegek utánajárnak a panaszaiknak, a ritka betegségeknek, mint pl. a masztocitózis, vagy a tárolási betegségek (Gaucher-kór, vas és réz tárolási betegség, hemokromatózis, Wilson-kór) és az interneten rátalálnak a hematológiára vagy az adott kórkép specialistájára. Mások a vérképükben található eltérésekre (pl. magas vas érték) szeretnének pontos magyarázatot kapni, illetve sokszor belgyógyászok utalják be a pácienst.

  Interjú Dr. Várkonyi Judit PhD Med. Habil. hematológussal

  A tudományos életben is igen aktív. A kutató- és a gyógyítói munka hogyan segíti egymást?

  A tudásom a tapasztalatokon alapszik. Amikor felfedeztem valamilyen törvényszerűséget a pácienseknél, akkor kerestem partnereket, akik molekuláris vizsgálatokkal is igazolták a feltételezést. Máskor pedig egy-egy bonyolult eset miatt olvastam a szakirodalmat, amikor rátaláltam olyan munkacsoportra, akikhez lehetett csatlakozni. A konferenciák pedig szintén remek lehetőséget kínáltak a szakmai kapcsolatok kiépítésére és a közös munka megkezdésére.

  Több szakmai szervezet tagja, illetve alapítója, könyvfejezeteket is írt. Számos eredménye közül melyik bír különleges jelentőséggel az ön számára?

  Annak idején (a hetvenes évek) a belgyógyászati tankönyvben Gráf Ferenc professzor írt egy fejezetet a mielodiszpláziáról (MDS) (kóros vagy elégtelen csontvelői működéssel járó betegségek). Ez akkor kb. fél oldal volt.  40 évvel később, a témában közölt publikációim nyomán a Springer kiadó felkért egy MDS témájú könyv szerkesztésére. A könyv 2011-ben jelent meg nemzetközi szerzőtársakkal, amiben az egyik fejezetet én írtam. Ez az eredményem tölt el a legnagyobb büszkeséggel. 


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább