2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Sugárterápiáról empatikusan - Interjú Dr. Jánváry Zsolt Levente sugárterápiás onkológussal

    Létrehozás dátuma: 2023-06-22

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-07-14

    Szolgáltatásaink kínálata sugárterápiás konzultációval bővült, Dr. Jánváry Zsolt Levente csatlakozásának köszönhetően, aki több, mint kétévtizedes tapasztalatot szerzett ezen a szakterületen. Belgiumban töltött évei tovább szélesítették ismereteit, ami a hazai onkológiának is előnyére vált. Számos tudományos publikáció szerzője és nemzetközi kongresszusok rendszeres előadója, valamint a Semmelweis Egyetem óraadója. Interjúnkban pályaválasztásáról, a sugárterápiás konzultáció céljáról, a páciensek leggyakoribb kérdéseiről, külföldi tapasztalatokról és személyes oktatói üzenetéről beszélgettünk.

    Sugárterápiáról empatikusan - Interjú Dr. Jánváry Zsolt Levente sugárterápiás onkológussal
    Dr. Jánváry Zsolt Levente sugárterápiás onkológus

    Miért választotta az orvosi hivatást és az onkológia szakirányt?

    Alapvetően természettudományos beállítottságú vagyok, nagyon érdekelt a biológia-kémia, az emberi test és lélek működése, a gyógyítás. Az orvosi szakterületeken belül a sugárterápiás onkológia egy összetett, érdekes és gyorsan fejlődő szakma. A hagyományos betegellátás mellett szükséges hozzá a képalkotó vizsgálatok ismerete és használata, valamint egyfajta fogékonyság a műszaki dolgok iránt, mivel különleges besugárzó berendezésekkel és tervező-szoftverekkel dolgozunk. Engem ezek így együttesen fogtak meg, ezen a területen dolgozom több, mint 20 éve.

    Intézetünkben sugárterápiás konzultáció keretében fogadja a pácienseket. Milyen esetben ajánlott ilyen szolgáltatást igénybe venni?

    A hozzám forduló pácienseknek lehetőségük van, hogy nyugodt, empatikus környezetben a sugárterápiás kezelési lehetőségekkel kapcsolatban feltehessék a kérdéseiket. Segítséget tudok nyújtani olyan daganatos betegeknek, akik elakadtak a kivizsgálás során, akik a leleteiket szeretnék értelmezni, vagy akik kifejezetten sugárterápiás kezelés elbírálásával fordulnak hozzám, szakvéleményt, másodvéleményt kérnek. Nagyon fontos, hogy a megalapozott véleményhez nemcsak az írott leleteket, hanem az elkészült képalkotó anyagokat (CT, MR, PET-CT) is el kell hozni a konzultációra valamilyen adathordozón, vagy letöltési link formájában.

    Sugárterápiáról empatikusan - Interjú Dr. Jánváry Zsolt Levente sugárterápiás onkológussal

    Fő szakterületem az úgynevezett sugársebészeti technikák alkalmazása (más néven pontbesugárás, célzott besugárzás, vagy szakszóval: sztereotaxiás sugárterápia), melyet Cyberknife robotkaros készülékkel, vagy lineáris gyorsítóval lehet végezni sokféle rossz- és egyes jóindulatú daganatoknál is.

    Tevékenységem másik nagy területe a rosszindulatú tüdődaganatos betegek komplex sugárkezelése, legyen szó a kiindulási (primer) tumorról, vagy annak áttéteiről. Ilyenkor az esettől függően alkalmazható ún. hagyományos, vagy az előbb említett sugársebészeti típusú megközelítés.

    Ezen kívül van, aki szeretne kontrollvizsgálatok eredményiről konzultálni, vagy valamilyen sugaras mellékhatással kapcsolatban véleményt, tanácsot kérni.

    Melyek a leggyakoribb kérdések a sugárterápiával kapcsolatban?

    Ma már az interneten nagyon sok információhoz hozzá lehet jutni, mégis, sokszor a legrészletesebb tájékoztatókból, honlapokról, cikkekből sem lehet egyértelműen eldönteni, hogy egy adott betegség milyen kiterjedésében, stádiumában milyen sugárkezelési technikát lehet ténylegesen javasolni, és milyet nem.

    A legtöbb hozzám forduló beteg valamilyen formában már tájékozódott a létező sugárterápiás eljárásokról. Sokan arra kíváncsiak, hogy esetükben, vagy hozzátartozójuknál pl. a Cyberknife robotkaros besugárzás alkalmazható-e.

    Gyakran akadnak általános kérdések azzal kapcsolatban, hogy milyen hosszú a sugárkezelés, melyek az előnyei-hátrányai, illetve, hogy milyen kezelések elérhetőek ma Magyarországon.

    Sugárterápiáról empatikusan - Interjú Dr. Jánváry Zsolt Levente sugárterápiás onkológussal

    Másrészről például vannak esetek, amikor a konzultáció során kiderül, hogy nem a sugárterápia az elsőnek választandó eljárás, hanem mondjuk a műtét vagy a gyógyszeres onkológiai kezelés. Ilyenkor a komplex stratégiával kapcsolatban is lehetőség van tanácsadásra, illetve természetesen a megfelelő szakellátásra irányítjuk a beteget.

    Belgiumi tapasztalatait hogyan kamatoztatta a hazai gyakorlatban?

    A Belgiumban töltött 5 éves időszak alatt sajátítottam el a nagy pontosságú, Cyberknife nevű sugárterápiás technikát, amely akkor még hazánkban nem volt elérhető. Azonban 2018-ban, mikor egy ilyen készülék Magyarországon is telepítésre került, részt vettem az itthoni bevezetésében az Országos Onkológiai intézetben, ahol jelenleg is főállásban dolgozom.

    A tudományos életben és az oktatásban is aktívan szerepet vállal. Mire hívná fel a jövő orvosainak a figyelmét?

    Nagyon fontosnak tartom a szakmai ismeretek rendszeres megújítását, bővítését, az új eljárások, gyógyszerek, módszerek megismerését, elsajátítását. A technika és a digitális fejlődés nemcsak a sugárterápiában, hanem az orvostudományok valamennyi területén egyre jobb és hatékonyabb kezelésékhez nyit majd utat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább