2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Öt gyakori kérdés az epicutan tesztről

    Létrehozás dátuma: 2024. Május 23. Csütörtök 14:36

    Többek között nagyobb fogászati kezelés, vagy protézisbeültetés előtt lehet hasznos a teszt elvégzése, de javasolt akkor is, ha olyan allergiás bőrtünet jelentkezik, amely kiváltója nagy eséllyel az epicutan teszt által vizsgálható anyagok körébe tartozik.

    A standard epicutan teszt mellett már kiegészítő tesztek elvégzésére is lehetőség nyílik egészségközpontunkban, így célzottan vizsgálhatók a jellemzően fogászatban, ortopédiai műtéteknél, műkörömépítésnél használt allergén anyagok. Ehhez kapcsolódóan dr. Nagy Zsuzsanna bőrgyógyász szakorvos segítségével gyűjtöttük össze a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, amelyek felmerülhetnek a tesztre vonatkozóan.

    Öt gyakori kérdés az epicutan tesztről

    1. Mire használható az epicutan teszt?

    Egyfelől ajánlott lehet az elvégzése már kialakult kontaktallergiás tüneteknél, amikor feltételezhető, hogy a munkahelyi környezetben vagy egy szolgáltatás igénybevételekor kapcsolatba kerülhetett allergén anyaggal a páciens.

    Másfelől végzik prevenciós, szűrési jelleggel is: nagyobb fogászati beavatkozásra, implantátum-beültetésre váró páciensek esetében kaphat többek között fontos szerepet. Az epicutan teszt által elkerülhető az a kellemetlen helyzet, hogy az idegen (allergén) anyag beültetésével járó művelet után derül fény a kontaktallergiára.

    Protézis-beültetésnél egy felderítetlen kontaktallergia komoly panaszokat, heves immunreakciót okozhat: gyulladásos folyamatot, fokozott fertőzésveszélyt, szövetpusztulást és implantátum-kilazulást válthat ki, végül szükséges lehet a beültetett protézis eltávolítására is.

    Hasonló nemkívánatos folyamatot generálhat a fogimplantátum is, amennyiben olyan anyag beültetésével jár, amire a páciens allergiás. A szűrésnek köszönhetően azonban időben kiderülhet az allergia, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy szükség szerint módosítsa a szakember a fogászati kezelés tervét, anyaghasználatát.

    2. Milyen anyagok szűrhetők ki a segítségével?

    Számos anyagcsoportra alkalmazható – fémekre, gyantákra, műanyagokra, gumira, és egyéb adalékanyagokra, vegyületekre. Szűrhetünk általa többek között palládiumra, kobaltra, epoxigyantára, formaldehidre, bisphenolra, parabénre, tantálra és titániumra is.

    A standard epicutan teszt tartalmazza a leggyakoribb allergéneket (szám szerint 34-et), amelyek többek között kozmetikumokban, élelmiszerekben, festékekben, tartósítószerekben, gyógyszerekben találhatók meg. Időnként azonban, ha a szakorvos a standard palettán nem található anyagra gyanakszik, akkor kiegészítő teszt elvégzését is kérheti, ami jelenthet intézményünkben fogászati/műköröm allergén sort (20 allergénnel), valamint fémimplantátum tesztsort is (34 allergénnel).

    3. Hogy zajlik az epicutan teszt?

    A vizsgált anyagokat kis mennyiségben, korongok által a hát bőrére helyezik. Mivel ezek korai és késői allergiás reakciót is kiválthatnak, így több időpontban történik az eredmény leolvasása, és több napig marad a páciens bőrén. A felhelyezés után 20-30 perccel történik az első megtekintés, majd otthonába távozik a vizsgált személy. Ezt követően 48-72 óra múlva sor kerül a következő kontrollra, ekkor le is veszik a rendelőben a korongokat és a tapaszt, de az anyag még a bőrön marad (óvni kell a víztől az adott részt), egészen a 7. napig. Ez egyben az utolsó vizsgálat, az utolsó eredmény-kiértékelés időpontja is.

    4. Milyen már meglévő tünetek esetén lehet szükség a tesztre?

    Fontos, hogy csak bőrgyógyász, allergológus javaslatára végezhető a teszt. Akadnak olyan betegek, akiknél fogászati kezelés után alakul ki a szájüregben nyálkahártya-gyulladás, vagy az ajaknál irritáció. Előfordul, hogy fogászati munkakörnyezetben dolgozónál észlel a szakember a kezeken bőrgyulladást, kiütést, viszketést vagy egyéb allergiás reakciót. Az ortopédiai műtéthez kapcsolódóan (protézis esetében) fájdalom, bőrpír, duzzanat hívja fel a figyelmet a problémára.

    Műkörömmel kapcsolatos allergiás tünet lehet a körömágynál kialakuló bőrpír, viszketés, duzzanat, hólyagok, kirepedések, égő, szúró érzés. A bőrproblémák néha az alkaron, nyakon, arcon is jelentkeznek.

    A tünetekről általánosságban elmondható, hogy akár azonnal, de napokkal, hetekkel később is kialakulhatnak. Szerencsére ritkán fordul elő a legveszélyesebb lehetséges probléma, az anafilaxia, amely egy életveszélyes állapot.

    5. Fájdalmas a teszt? Lehetnek mellékhatásai?

    Csak akkor okoz a teszt kellemetlenséget, ha valamelyik anyagra a páciensnek kontaktallergiája van. Ilyen probléma lehet a viszketés, a bőrpír és a hólyagosodás – ezen bőrreakciók természetesen hamar elmúlnak, és rendszerint enyhék.

    Az epicutan teszt megbízható eszköz a kontakt dermatitisz diagnosztizálására, ennek ellenére rendkívül ritkán előfordul, hogy téves pozitív vagy negatív eredmény születik. Amennyiben pozitív a teszt valamelyik vizsgált anyagra, a beteg részletes tájékoztatást kap a szakorvostól a problémás allergénre vonatkozóan, beleértve a kerülendő megjelenési, felhasználási kört is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Értékeljen minket a Google-on!

    Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>