2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Zöldhályog: új gonioszkópiás lencse teszi könnyebbé a szűrővizsgálatot

  Létrehozás dátuma: 2024. Június 13. Csütörtök 12:12

  Amennyiben a családban már előfordult zöldhályog, vagy már betöltöttük a 40 évet, ajánlott minden évben részt vennünk zöldhályog-szűrővizsgálaton.

  Zöldhályog: új gonioszkópiás lencse teszi könnyebbé a szűrővizsgálatot
  Zöldhályogszűrés, szemészeti vizsgálat gonioszkóppal

  Az alattomos, sokáig tünetmentes betegség a magas szemnyomás révén a látóideg rostjainak fokozatos pusztulását okozza. Ha nem derül fény időben a betegségre, és nem kezdődik el korai stádiumban a kezelés, idővel bekövetkezik a látás elvesztése.

  Épp ezért kulcsfontosságú 40 év felett az évenkénti szűrés, de ha van glaukómás beteg a családban, akkor érdemes még korábban felkeresnünk egy szemész szakorvost.

  A szemészeti alapvizsgálat részeként szemnyomás- és szaruhártyavastagság-mérést, réslámpás vizsgálatot, látásélesség- és szemfenékvizsgálatot, valamint gonioszkópiát végez a szakorvos. Ha szükséges, az imént említetteket kiegészíti látótérvizsgálattal és a látóidegfő idegrostréteg vastagságának vizsgálatával.

  Mi a gonioszkópia szerepe, mit vizsgálunk általa?

  A csarnokvizet a sugártest termeli a szemben, az elülső és hátulsó szemcsarnokot tölti ki. A tápanyagokból, sókból álló vizes oldat elsődleges feladata a szemlencse, a szaruhártya táplálása, az anyagcseretermékek elszállítása, valamint ez képezi a szem egyik törőközegét (azaz ez az egyik közeg, amin áthalad a fény a retináig).

  A csarnokvíz a csarnokzug szűrőrendszerén keresztül távozik a szemből, amely a szaruhártya és a szivárványhártya külső része között található. Ha nincs egyensúlyban a termelés és az elvezetés, felgyűlik a csarnokvíz, ezáltal nő a szemnyomás, amely következtében károsodnak a látóidegek, és kialakul a zöldhályog.

  A csarnokzug területe szabad szemmel nem vizsgálható, csak speciális tükrös lencsékkel – ez a gonioszkópia. Általa tudja alaposan felmérni a szemész szakorvos a csarnokvíz elvezetésének helyét: a szaruhártya és az írisz közé eső zug (szög) nyitottságának mértékét, valamint a területen kialakult egyéb károsodásokat, rendellenességeket.

  Ha a zug szűk, azaz a normális tartománynál kisebb szöget zár be, úgy preventív YAG iridotómia javasol, mert ilyen esetben a betegnél fokozott a veszélye a hirtelen és nagy mértékű szemnyomás-emelkedésnek, és ennek nyomán a sürgősségi ellátást igénylő glaukómás rohamnak, amely kezeletlenül néhány órán belül vakságot okozhat.

  A gonioszkópia jelentősége abban is rejlik, hogy amennyiben időben történik a vizsgálat, és időben diagnosztizálják a csarnokzug szűkebb állapotát, úgy a még időben indított, megfelelő kezeléssel megelőzhető a látás elvesztése.

  Az új gonioszkópiás lencse könnyebbé teszi a vizsgálatot

  A gonioszkóp egy belső tükrökből és egy lencséből álló eszköz. A vizsgálat előtt érzéstelenítés történik, majd a gonioszkóp lencse részét – mint egy kontaktlencsét – a szaruhártya fölé helyezi a szemész szakorvos. A tükrök és fénysugár segítségével az eszköz betekintést enged a csarnokzug területére.

  Az egészségközpontunkban használt, új gonioszkópiás lencse hatékonyabbá, könnyebbé teszi a vizsgálatot, mert felhelyezéséhez nem szükséges gél, elegendő mindössze 1 csepp érzéstelenítő is (ezáltal rövidebbé válik a vizsgálat érzéstelenítési szakasza), továbbá a lencse forgatása nélkül vehető szemügyre teljes 360 fokban a csarnokzug. 

  Zöldhályog: új gonioszkópiás lencse teszi könnyebbé a szűrővizsgálatot
  Új gonioszkópiás lencse segíti a zöldhályogszűrést, szemészeti vizsgálatot

  Szükség esetén úgynevezett dinamikus gonioszkópia is végezhető általa, így átmenetileg megnyithatóvá válnak a szűkebb zugok. Ezen felül segíthet megkülönböztetni az elülső csarnok letapadásait az írisznyúlványoktól. (Ha letapadás alakult ki, akkor ott a zug nyomásra sem nyílik meg.)

  A cikk dr. Mészáros Franciska szemész szakorvos közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>