2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    „A belgyógyász mindig az egész pácienst nézi”

    Létrehozás dátuma: 2024. Augusztus 8. Csütörtök 12:52

    Egy alapos belgyógyászati vizsgálat az egyik legnagyobb segítség lehet az egészségmegőrzésben és a gyógyulásban – vallja dr. Csák Ilona belgyógyász szakorvos, aki arról is beszélt a vele készült interjúban, hogy mi történik az első vizsgálat során.

    Mi volt a motiváció, ami miatt az orvosi hivatást választotta?

    – Már gyermekkoromban elhatároztam, hogy orvos leszek, a segíteni vágyás vezérelt. Mindenekfelett a sebészet vonzott. Nehéz körülmények között éltünk, de hatalmas szeretet vett körül otthon. Küzdöttem, bizonyítani akartam, és végül sikerült. A jó szerencse elvezetett a Kútvölgyi Kórházba, ahol rendkívül sokat lehetett tanulni, itt tettem le a szakvizsgáimat is.

    „A belgyógyász mindig az egész pácienst nézi”

    Mi vonzotta a belgyógyászatban?

    – Az, hogy tetőtől talpig egyben kell látni, vizsgálni az embert. Emellett a belgyógyász segít a szűrések és állapotfelmérések által megelőzni a betegségeket, és a komplex tudás és szemlélet révén sokat tehet a gyógyulásért is. Egy alapos belgyógyászati vizsgálat után 40-50%-os valószínűséggel fel lehet állítani a diagnózist. Ez hatalmas támogató erővel bír! Sokan nem is sejtik, mennyire fontos eleme a vizsgálatnak a beteg türelmes meghallgatása. Már a beszélgetésből, az anamnézis felvételéből is sok minden kiderül: sokszor csak úgy “kibukik” egy-egy árulkodó, nyomravezető mondat.

    A beszélgetésben rejlő másik lehetőség az edukáció.

    – Szívügyem a páciensek edukációja. Jólinformáltság, egészségtudatosság nélkül nincs egészségmegőrzés, gyógyulás! Beszélni kell a korral járó növekvő veszélyekről, a test változásairól, illetve a családi anamnézis alapján a potenciális kockázatokról, és az érintett betegségekről is.

    Ha már van diagnosztizált betegség, akkor az is fontos feladattá válik, hogy elérjük a páciensnél, hogy vegye komolyan a problémát, és kövesse a kezelési tervet.

    – Ehhez stabil alapot adhat az orvostól kapott háttérinformáció, hiszen ezáltal a beteg tisztában lesz a betegsége jellemzőivel, a szövődmények lehetőségével, a veszélyekkel, tehát végső soron a döntései súlyával. Így a beteg lelkiismeretesebben vesz részt a megadott rendszerességgel előirányzott vizsgálatokon, kontrollokon, és követi a szakorvos instrukcióit. 

    Mi határozza meg, hogy hány éves kortól érdemes szűrésre járni?

    – Nehéz meghatározni egy pontos életkort, hiszen a gyermekkori történések, a családi anamnézis jelentős mértékben befolyásolja. Van, akinél már gyermekkorban, kora felnőtt korban is szükséges rendszeres szűrésen való részvétel.

    „A belgyógyász mindig az egész pácienst nézi”

    Miből áll egy belgyógyászati vizsgálat?

    – Első az anamnézis. Ekkor a beteg beszámol a családban fellelhető betegségekről. Következik a státusz. Ismerteti a beteg az addigi vizsgálatok eredményeit, értelmezi a belgyógyász a normál tartománytól eltérő értékeket. Fizikális vizsgálat is történik. Egészen a bőrszíntől, a hajkoronától, a nyirokcsomóktól, a tüdő és szív vizsgálatán keresztül a has, máj, vese régióig tüzetesen átnézi a belgyógyász a pácienst. Időnként részét képezi a folyamatnak az ideggyógyászati reflexvizsgálat is. Van, mikor a belgyógyászati vizsgálat során derül fény a szájüregi rákra, a sérvre, a melanómára, vagy a gombás elváltozásra. Műszeres vizsgálat is segíti az állapotfelmérést: a vérnyomásmérés, az EKG a leggyakoribb, de – az alsó végtagi érszűkületet szűrésére – Dopplert is végezhet az orvos. 

    Mi történik, ha az első vizsgálat során a belgyógyász felveti egy betegség gyanúját?

    – Következik a betegúttervezés, amelyben meghatározza, milyen eszközös, labor és egyéb, szakorvosi vizsgálatokra van szükség, és milyen sorrendben. Pontos instrukciókkal és hasznos információkkal látja el a beteget, ami segít, hogy minél korábban megszülethessen a végső diagnózis, és minél hamarabb elkezdődhessen a kezelés.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Fizessen nálunk is OTP egészségkártyával!

    Takarítson meg akár 30%-ot! Tovább >>