2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Csontritkulás mérés DEXA-val

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-27

  Interjú Dr. Takács Ildikóval, a Budai Egészségközpont radiológus főorvosával.

  Miért ajánlott a vizsgálat elvégzése még akkor is, ha a páciens panaszmentes?

  csontritkulást „néma járvány”-nak is nevezik, mert észrevétlenül alakul ki és már csak a csonttörés, mint pl. a combnyaktörés hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Magyarországon az ötven év felettiek közül több mint 900 ezer csontritkulásos egyént tartanak számon, melynek kétharmada nő. A csontritkulás következtében kialakuló combnyak, csukló, csigolyatörések száma jelentősen emelkedik. Az élettartam növekedése és a civilizációs ártalmak miatt a következő 30 évben a csontritkulásból eredő törések száma várhatóan megkétszereződik.

  Az osteoporosis kialakulásában (és megelőzésében) alapvető jelentőségű az ún. csúcs-csonttömeg megállapítása, mérése. Ez az élet során kialakult legnagyobb csonttömeget jelenti, mely kb. 30%-kal alacsonyabb nőkben, mint férfiakban. A csúcs-csonttömeg kialakulása - genetikai tényezőkön kívül - a minden életkorban megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin beviteltől, a mozgásmennyiségtől és fizikai igénybevételtől függ. A csúcs-csonttömeg 5%-os növekedése különböző vizsgálatok szerint 25-50%-kal csökkenti az időskori csonttörés veszélyét. Kiemelt fontosságú tehát, hogy már fiatalkorban biztosítsuk a csontfejlődés optimális feltételeit.

  Kinek, milyen korosztálynak ajánlott a vizsgálat elvégzése?

  25-30 éves korban a már kialakult csúcs-csonttömeg mérése nagyon fontos, 50 éves kor felett pedig az, hogy ehhez képest mennyit csökkent a csonttömeg. A DEXA-vizsgálat egyértelmű és választandó vizsgálóeljárás nemcsak a csontritkulás megállapítására, hanem a csontritkulás miatt gondozásba vett páciens állapotának követésében is.

  Azon pácienseknek fokozottan ajánlott a vizsgálat, akikre a következők jellemzőek: 

  • Mindenekelőtt a csontritkulásban szenvedőknek (férfiaknak is!), vagy olyanoknak, akiknél a családi előzményben (anamnézisében) a csontritkulás szerepel, 

  • Klimaxon átesett hölgyeknek, akik nem szednek ösztrogén hormont, 

  • Csípőcsonttörést szenvedett pácienseknek, vagy azoknak, akiknek a családi előzményben előfordult a csípőcsonttörés, 

  • Magas, vékony testalkatú, (170cm-nél magasabb illetve 57kg-nál kisebb súlyú) idősebb hölgyeknek, 

  • Csontritkulást okozó gyógyszert, mint a corticosteroid, Prednisolone-t, vagy roham elleni, gyógyszert, mint a Phenytoint, vagy egyes barbiturátokat, illetve magas dózisban pajzsmirigy hormont pótló gyógyszert szedő pácienseknek 

  • 2. típusú cukorbetegségben, májbetegségben vagy vesebetegségben szenvedőknek, 

  • Akiknél gyors a csont újraépülése, mely magas kollagén szintként mutatható ki a vizeletben, 

  • Pajzsmirigy-túlműködésben, illetve mellékpajzsmirigy betegségben szenvedőknek, 

  • Aránylag kisebb traumától csonttörést szenvedett pácienseknek.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  A vizsgálat előtt a betegségekre, csonttörésre vonatkozó minden családi és személyes előzményre kiterjedő kérdést teszünk fel, mely adatok a számítógép adatbázisába kerülnek. A testről a fém jellegű tárgyakat el kell távolítani, pl. deréköv, ékszer, stb. Maga a vizsgálat teljesen fájdalommentes, a páciensnek mindössze néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia.

  A csonttömeg és ásványianyag tartalom mérése általában a csípőcsonton és az ágyéki gerincen történik. Intézetünkben ezt a csukló vizsgálatával is kiegészítjük. Ezután következik az értékelés a szoftverek segítségével asszisztens és orvos által. Az ágyéki gerinc csigolyáinak csontsűrűsége egyenként mérhető, a csípőcsont különböző területeire vonatkozóan is külön adatokat nyerünk. A mért sűrűségértéket a készülék szoftvere összehasonlítja az azonos nemű fiatal egyének átlagos csúcs-csontsűrűségével, és az attól való eltérést szórásegységben (SD) határozza meg. Az így kapott értéket T-score-nak nevezzük.

  A nemzetközi gyakorlatban elterjedt, de Magyarországon még kevés helyen alkalmazzák a WHO által kontrollált töréskockázat számítást (FRAX - Fracture Risk Assessment Tool).

  Milyen időközönként ajánlott a vizsgálat elvégzése?

  Kezelésben nem részesülő egyénnél rizikótényezők esetén (pl. menopausa idején) 1, egyébként 2-3 évenként ajánlott a vizsgálat. Azok esetében, akik célzott kezelésben részesülnek, a terápia bevezetését követően 0, 5 - 1 év múlva van szükség a vizsgálat megismétlésére. Fontos megemlíteni, hogy a változás csak akkor ítélhető meg, ha a vizsgálatot ugyanazon a csonton, és ugyanazzal a készülékkel végzik.

  Van a vizsgálatnak bármi kockázata vagy mellékhatása?

  A vizsgálat röntgensugár alkalmazásával történik. A sugárdózis rendkívül alacsony mértékű, nagyjából egytizede a hagyományos röntgen felvételnél kapott dózisnak, körülbelül annyi, mint 1 órás repülés alatt kapott háttérsugárzás 10 000 m magasságban. Bár a sugárdózis valóban rendkívül alacsony, de emiatt várandós hölgyeknek nem végzünk ilyen vizsgálatot.

   


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont