2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az emlővizsgálat életet menthet!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-27

    Interjú Dr. Puhl Máriával, a Budai Egészségközpont radiológus főorvosával.

    puhl-maria

    Miért javasolt a rendszeres emlő szűrővizsgálat?

    A szűrővizsgálat elsődleges célja a rosszindulatú daganatok kiszűrése. Természetesen jóindulatú elváltozásokról is jó ha tud a páciens, néha ezek tovább vizsgálása is szükséges lehet. Egy rosszindulatú elváltozás kb. 2 év alatt válik tapinthatóvá. Ha valaki rendszeresen jár szűrővizsgálatra, minden esélye megvan arra, hogy sokkal a tapintás előtt fény derüljön az elváltozásra. Az emlődaganat további kezelése és az abból való felgyógyulás esélye nagyban függ attól, hogy milyen stádiumban fedezzük fel. 40-50 év között a daganatok növekedése gyorsabb, mint 50 éves kor felett, ezért ajánljuk az évenkénti szűrővizsgálatot már fiatalabb korban is.

    Hány éves kortól javasolt az emlődiagnosztika?

    20-25 éves kor körül panaszmentesség esetén is javasolt páciensek vizsgálata ultrahanggal. Ez nem jelenti azt, hogy korábban nem alakulhatnak ki elváltozások az emlőben, de azok nagy valószínűséggel tapinthatók és így felhívják magukra a figyelmet. Rutinszerűen 35 éves korig az ultrahang a választandó első vizsgálat, amennyiben szükséges, ezt egészítjük ki más módszerrel.

    35 éves kor fölött a mammográfia az elsődleges vizsgáló módszer és az ultrahangot, ill. szükség esetén az MRI-t, csak kiegészítésnek használjuk. Évente javasoljuk a szűrővizsgálat elvégzését, ettől bizonyos esetekben - a talált kép alapján - eltérhetünk.

    Milyen típusai vannak az emlődiagnosztikának és mikor, melyiket alkalmazzuk?

    Emlődiagnosztikában az első lépés a kézzel való tapintás. Ez a rendszeres önvizsgálatot, illetve a szűrővizsgálat során az orvos által végzett fizikális vizsgálatot jelenti. Ezt követően 35 év alattiak számára ultrahang készül. Az ultrahang szervezetünk számára nem káros, a különböző szövetek eltérő ultrahang elnyelési és visszaverődési tulajdonságai teszik lehetővé a különböző megjelenésű elváltozások differenciálását. 35 év felett a mammográfia az elsődleges vizsgáló módszer, ez röntgensugárral történik.

    Rosszindulatú daganat korai felismeréséből származó előny sokszorosan felülmúlja a röntgensugár esetleges hátrányát. Természetesen a vizsgáló módszer kiválasztásánál, a kontrollok gyakoriságának meghatározásánál minden esetben ezek figyelembe vételével mérlegelünk. Mammográfiát a nagyobb biztonság érdekében kiegészítjük ultrahanggal.

    A harmadik vizsgáló módszer az emlő MR (Mágneses Rezonancia)-vizsgálat. Kiemelten veszélyeztetett nőknél lehet a szűrővizsgálat része, egyébként válogatott esetben kiegészítésképpen szoktuk használni, kizárólag szakmai döntés alapján. Egyéb módszerek, mint a CT és a lézer CT-mammográfia, nem alkalmasak szűrővizsgálatra.

    Mennyire pontosan mutatja ki a vizsgálat az elváltozásokat?

    Igyekszünk minden esetben az adott korhoz legmegfelelőbb, leghatékonyabb módszert választani. Ezért van az, hogy fiatal korban a mirigyes, tömött emlőt ultrahanggal vizsgáljuk, majd fokozatosan, a szerkezet átalakulásával térünk át a mammográfiára. A csak fizikális vizsgálatban részesülő nők esetében a daganat találati aránya kb. 27%. Mammográfia és fizikális vizsgálat együttesen 74% találati eredmény hozhat.

    Ha a mammográfiát ultrahanggal egészítjük ki, akkor a találati arány kb. 97%. Hangsúlyozom, hogy ezek az értékek kortól és emlőszerkezettől függően változhatnak. A maradék hiányzó százalékot azok az elváltozások teszik ki, melyek még a vizsgálatkor olyan kis méretűek, hogy nem észrevehetőek.

    Milyen kiegészítő vizsgálatok lehetnek szükségesek a pontos diagnózis megállapításához?

    Kiegészítő vizsgálatok egy részét még a mammográfia végzésekor használjuk, ilyenek a célzott felvételek, a nagyítás és a speciális felvételek. Gyakran használt kiegészítő vizsgálat a mintavétel. Ez lehet sejt mintavétel, mely vékony tűvel történő mintavételt jelent kenetkészítéssel, illetve lehet szövettani mintavétel, ez vastag tűvel történik, és egy szövethengert nyerünk a patológiai elemzéshez. Váladékozó emlőnél kenet készül a váladékból, és szükség esetén a tejutak feltöltése is elvégezhető, melyet duktográfiának nevezünk.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont