2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Tippek a szünidőre

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Szünidő azaz rovarcsípésektől mentesen a nyáron

    Megjött a nyár, nyakunkon a vakáció – ami, sok-sok öröme mellett a szülőknek számos gondot, a gyerekek számára pedig több veszélyforrást is tartogat. Dr. Krivácsy Péterrel, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyászával, a Gyermekkori vészhelyzetek - S.O.S. megoldások című könyv szerzőjével beszélgetve néhány jó tanáccsal szeretnénk hozzájárulni, hogy ez a két és fél hónap zavartalanul teljen az egész család számára.

    szunet

    A kisgyermeket nevelő családok számára komoly szervező munkát igényel, hogy az óvodazárás négy, az iskolai vakációnak pedig több mint tíz hetére kellemes, biztonságos programot biztosítsanak a kicsiknek. A szülők szabadsága nem elég, többnyire a nagyszülőket is igénybe kell venni, táborok, napközik is megoldhatnak néhány hetet. Bármit is találunk ki számukra, vannak olyan nyári veszélyforrások, amelyekre mindenhol ügyelni kell.

    Egyre többször hallhatjuk a figyelmeztetést, hogy a gyerekeket fokozottan védeni kell az UV-sugárzástól. Hogyan tudnak a szülők valóban hatékonyan vigyázni a gyerekek bőrére?

    Bárhová megy is a gyerek, a hátizsákjában mindig legyen megfelelő faktorszámú naptej, UV-szűrővel ellátott napszemüveg, kis vászonsapka vagy kendő, és hívjuk fel a figyelmét ezek használatára. Különösen a déli órákban kell vigyázni, 11 és 15 óra maradjon árnyékban a gyerek, de egy könnyű fehér ing vagy póló a nap többi órájában is maradhat rajta. A gyerekek bőre legalább olyan védtelen az UV-sugárzással szemben, mint a legérzékenyebb fehér bőrű felnőtteké. Ráadásul a bőr nem felejt, az évek során az ártalmak mintegy összeadódnak, és felnőttkorra akár a legagresszívebb bőrrák, a melanóma kialakulásához is vezethetnek. A fényvédő krém legyen vízálló, hogy akkor is védje őket, ha a játék közben megizzadnak vagy beszaladnak a vízbe vízparti nyaraláskor.

    Egy-egy szabadban töltött nap után viszkető piros pöttyök vagy hólyagocskák vannak a gyerek testén. Honnan ismerhetjük fel, mi okozta, és mi a teendő ilyenkor?

    Okozhat ilyet egyes növények puszta érintése is – legismertebb példa erre a csalán. Hevesen viszkető, égő helyi bőrgyulladást, bőrpírt, duzzanatot, dudort okozhatnak a különböző rovarcsípések is, amelyekre készülve érdemes otthon tartani antihisztamin tartalmú szert. Leggyakrabban a szúnyogcsípés fordul elő, ami erősen viszket, mert a szúnyogok a szúrásra és vérszívásra alkalmas szájszervükkel szívás előtt véralvadást gátló, bőrirritációt okozó vegyületeket juttatnak a nyálukkal az „áldozatuk” bőrébe. A csípést a gyerekek hajlamosak elvakarni, ami utat nyit a felülfertőzésnek, ezért a csípés helyét mielőbb be kell kenni hűsítő, a viszketést enyhítő krémmel. Apró piros pöttyöket pók- és hangyacsípések is okozhatnak.

    Nálunk a fekete özvegyhez hasonló veszélyes pókfélék nem fordulnak elő, de a hazai pókok csípése is heves bőrirritációt válthat ki, ha érzékeny, lágy részen, például testhajlatokban történik a csípés. Az irritáló hangyasav miatt viszketéssel, kiütésszerű bőrpírral járhat a hangyák marása is. Legkellemetlenebb a bögölyök csípése (erdőszéleken, legelők mellett fordulnak elő), mert akár napokig tartó fájdalmas, heveny bőrgyulladást, égő duzzanatot idéz elő. Általában a hazai rovarcsípések veszélytelenek, a tüneteket viszont enyhíteni lehet hűtéssel, gyulladásgátló krémmel, ezt orvos tudja felírni. A reklámokban megjelenő csodaszerek gyakran hatástalanok.

    A felsoroltak inkább múló kellemetlenségeket okoznak. Melyek azok a rovarcsípések, amelyeknek súlyosabb következményei is lehetnek?

    Például a kullancsok: akkor tudnak bajt okozni, ha fertőzés hordozói, mert a nyálváladékukkal több betegség, köztük a Lyme-kór és a kullancs-agyhártyagyulladás kórokozóit juttathatják a sebbe. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen tanácsos védőoltással védekezni (figyelem, ez a szintén a kullancs által terjesztett Lyme-kórtól nem véd!), a kullancsriasztó szerek a vizsgálatok szerint nem hatásosak. Minden este fürdetésnél alaposan át kell nézni a gyerek bőrét, ha kullancsgyanús helyen járt.

    Ha kullancsot találnak, nyomkodás, tekergetés nélkül, csipesszel vagy kullancseltávolító kanállal, egy rántással húzzák ki. Jó tudni, hogy kullancsokra számítani kell a fás-ligetes területeken, nemcsak erdei kirándulásokon, hanem még a városi játszótereken is!

    A méhek és darazsak csípése is fájdalmas, de ezek különösen azoknak okozhatnak bajt, akik allergiásak a csípésükre. Esetükben a csípés súlyos allergiás reakciót, gégevizenyővel, vérnyomáseséssel, hörgőgörccsel járó anafilaxiás sokkot is kiválthat. Ezt anafilaxiának nevezzük és egy a beteg vagy a hozzátartozó által is beadható adrenalin injekció beadása és a mielőbbi mentőhívás a legfontosabb teendő, ha bekövetkezik. Allergia nélkül is veszélyes, ha szájüregben történik a csípés, ha például a pohárban maradt üdítőbe darázs kerül.

    Méh vagy darázscsípés esetén a sebben maradt fullánkot eltávolítva a csípés helyét kenjük be bőrnyugtató krémmel, hűsítsük hideg vizes lemosással, borogatással. Ha súlyosabb allergiás reakció, például ajakduzzanat, torokfájdalom, rekedtség, beszéd- és légzészavar jelentkezik, azonnal segítséget kell hívni a sérülthöz. Aki tudja magáról vagy gyermekéről, hogy érzékeny a rovarcsípésre, mindig tartson készenlétben adrenalin injekciót!

    Gyakoriak a nyári bőrfertőzések is. Hogyan úszhatjuk meg ezeket?

    Strandokon, uszodákban, közös zuhanyzókban valóban találkozhatunk a legkülönbözőbb bőrfertőzésekkel is. A bakteriális fertőzések közül leggyakrabban a szőrtüszőgyulladás, a furunkulus, a hónaljban lévő mirigyek fájdalmas gyulladása és az ótvar fordul elő. Az egymásra hajló testfelületeken illetve a lábujjak között a bőrgomba megtelepedése is gyakori, és előfordul a vírusos futószemölcs is.

    A nedves fürdőruhák okozhatnak felfázásként ismert húgyúti, nőgyógyászati fertőzéseket is. Mindezek ellen értelmes mértékű tisztálkodással védekezhetünk: már a gyerekeket is arra kell szoktatni, hogy medencébe lépés előtt, és strand, uszoda után is alaposan zuhanyozzanak le, töröljék szárazra testhajlataikat. De ez a védekezés nem lesz 100%-os. Ne maradjanak a strandon sem vizes fürdőruhában, hanem fürdés után lehetőleg cseréljék szárazra. Fertőzés esetére a házipatikában érdemes tartani antibakteriális és gombaölő krémet is, ezek vény nélkül is beszerezhetők.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont