A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gombás bőrbetegség

A gombás fertőzés nem azt jelenti, hogy a gombák megtelepednek a bőrünkön, és megbetegedést okoznak Bőrünkön egészséges állapotban is megtalálhatóak a gombák. Ahhoz, hogy a gombák kórosan elszaporodjanak, és létrejöjjön a bőrbetegség, két tényező együttes meglétére van szükség: a gombák jelenléte a bőrön és a szervezet legyen fogékony fertőzésre.

A gombás fertőzés kialakulásának megakadályozására szervezetünknek számtalan védekezési mechanizmusa van (pl. a bőrön található fungisztatikus zsírsavak, a bőr normál baktériumflórája). Ha ezek a védekező mechanizmusok sérülnek, akkor megnő az esélye a gombás fertőzés kialakulásának.

A gombás bőrbetegség okai

 • a meleg, párás környezetet (zárt cipő, csizma, műszálas alsónemű, harisnya, zokni)a fokozott izzadás,
 • hormonális és anyagcsere-tényezők (terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése, cukorbetegség, endokrin betegségek),
 • egyes gyógyszerek szedése (antibiotikumok, szteroidok, daganatos betegségek, autoimmun-betegségek kezelésére használt szerek, immunszuppresszív gyógyszerek)
 • rossz helyi keringési, vérellátási viszonyok (érszűkület, trombózis utáni állapot)
 • háziállatok is terjeszthetik.

80-90 évvel ezelőtt Európában teljesen ismeretlenek voltak a gombás eredetű megbetegedések, ma a magyar lakosság kb. 54 százaléka érintett. A gombás fertőzés azért válhatott ilyen elterjedtté, mert azok a hajlamosító tényezők, melyek kedveznek a gombáknak, általánosan jellemzőek lettek.

A gombás bőrbetegség tünetei

 • gombás fertőzés kialakulhat a bőrön bárhol.
 • a fejen előforduló gombás fertőzések közül a korpásodás a leggyakoribb.
 • az arc, illetve a test bőrének gombás fertőzésére jellemző, hogy az érintett területen a bőr finoman hámló, gyulladt, viszket, környezetétől élesen elhatárolódik, a széli részeken pedig apró hólyagok is megjelenhetnek. Gyógyuláskor a bőrfelület közepe kokárdarajzolatot mutathat.
 • a kéz gombás fertőzése általában az ujjak között kezdődik, innen terjed tovább a tenyérre, kézhátra. A hámlást mérsékelt viszketés kísérheti, illetve a bőrön apró berepedések keletkezhetnek.
 • a lábon a gombás fertőzés egyaránt érintheti a lábujjak közét és a körmöket. A lábujjközök fertőzése esetén a bőr felázott, fehér színű, széle berepedt, erősen viszket. Később a berepedés helyén kisebb sebek keletkezhetnek. A körömgombásodás esetén a köröm eleinte sárgásan elszíneződik, majd megvastagodik, és hosszanti irányban felreped.
 • gyakran alakul ki gombás fertőzés az összefekvő területeken is (például lágyékhajlat, mell alatti redő, hónaljárok).

A gombás bőrbetegség diagnosztikája

A tünetek alapján diagnosztizálják a megbetegedést. Nagy kiterjedésű gombás fertőzés, makacsul visszatérő tünetek esetén szükség lehet részletesebb kivizsgálásra is. Indokolt esetben laboratóriumi vizsgálat céljából kaparékot vesznek.

A gombás bőrbetegség kezelése

A köröm- és bőrgombásodás önmagától nem gyógyul meg, az idő előrehaladtával a fertőzés nagyobb felületekre, sőt más testrészekre is átterjedhet, és olyan komoly szövődmények forrása lehet, mint az orbánc, az ekcéma vagy a nyirokérgyulladás. A fertőzött ember veszélyezteti családját, környezetét is.
A bőrgomba kellemetlen, de tökéletesen gyógyítható fertőzés, azonban kezelése szakorvosi felügyeletet igényel. Rendelkezésére áll számos gomba ellenes ecsetelő, krém, kenőcs, körömlakk illetve belsőleg adható gombaellenes gyógyszer, amellyel hatékonyan gyógyítható mind a körömgomba, mind a bőrgomba.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?