• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Cukorbetegség – nyári kihívások

  A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegségek közé tartozik és az ebben szenvedők száma sajnos egyre nő. Az cukorháztartás zavarai súlyos következményekkel járhatnak, szövődményeként olyan betegségek is kialakulhatnak, amelyek a halálozási statisztikák élén járnak: szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, érszűkület, stroke, infarktus, vesebetegség.

  Nyaralás, utazás során, a megszokott életritmusunkból kizökkenve még nehezebb a krónikus betegeknek a kialakított életrendjüket, a szükséges diétájukat betartani, ráadásul a cukorbetegekre nyáron egyéb veszélyek is leselkednek. Dr. Bartos Tímeát, a Budai Egészségközpont diabetológus szakorvosát kérdeztük ezekről a nyári kockázatokról.

  carousel15

  Bár szerencsére szakorvosi segítséggel a diabétesz jól karbantartható, a kezeléssel a fenyegető szövődményei szerencsés esetben elkerülhetők, késleltethetők - de mindez állandó odafigyelést, tudatos életmódot igényel a beteg részéről. A nyári „lazulások”, nyaralások során milyen hibákat szoktak ebben a betegek elkövetni a leggyakrabban?

  A másik kulcskérdés a táplálkozás, hiszen a cukorbetegség, pontosabban az ingadozó vércukorszint kordában tartásának a megfelelő étrend a legfontosabb eszköze. Ennek tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot (fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat), miközben a vércukorszintet leginkább emelő táplálékok bevitelét egyéni szükséglet szerint korlátozzuk, és a diabéteszt gyakran kísérő elhízást is igyekszünk elkerülni. A diétát a napi ajánlott energia- és szénhidrátmennyiség szabja meg, amelyet a beteg a kezelőorvosával, dietetikusával együtt állít össze. Nos, ezt a bevált diétát veszélyeztetik a nyaralás idején a kisebb-nagyobb kicsapongások, hiszen nem könnyű ellenállni a „csak egy fagyi”, vagy a strandon szokásos csemegék, a főtt kukorica, a lángos stb. csábításának. Ha pedig távolabbi országokba utazunk, gondot okozhat, hogy nem ismerjük az ottani helyi finomságok összetevőit, szénhidrát és kalóriatartalmát.

  Egy cukorbetegnek tehát ezekről teljesen le kell mondania? 

  Nem, de mindenképpen nagyobb elővigyázatosságot ajánlok. Például ma már a legtöbb cukrászda tart cukormentes, csökkentett  kalóriatartalmú fagyit, a strandon pedig lehet mondjuk sült halat is enni, ami nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Ha pedig egzotikus országokba készülünk, az előkészületek, a tervezés része lehet az is, hogy utánanézünk, milyen jellegzetes ételekkel, gyümölcsökkel találkozhatunk ott, és azok hogyan férnek bele a napi étrendünkbe, melyik étkezés helyett engedhetjük meg magunknak.

  Ha már az előkészületeknél tartunk: mire kell különösen ügyelnie utazás előtt a cukorbetegeknek? 

  A diabétesz nem tart nyári szabadságot: a betegnek természetesen gondoskodnia kell arról, hogy a nyaralás idején is hozzájusson megszokott gyógyszereihez. Időben el kell mennie orvosához, megfelelő mennyiséget felíratni és még itthon kiváltani, hiszen ez idegen helyen esetleg gondot okozhat. A vércukormérő készülékét is vigye magával, és használja is rendszeren, sőt, ajánlatos a vércukornaplóját a szabadság alatt is a megszokott módon vezetnie. A gyógyszereket és az esetleg szükséges inzulint a tűző naptól, melegtől védve, a kézitáskába csomagolja, hogy mindig kéznél legyen, hiszen a poggyász esetleg elkallódhat. Már a csomagolásnál gondolni kell a betegeknek arra is, hogyan védhető meg a lábuk a nyaralás során jóval gyakoribb, apró sérülésektől, amelyek számukra egyáltalán nem banálisak! A diabétesz ugyanis rontja a végtagok keringését, így a legkisebb hámhiány, horzsolás, kagylóvágás, karcolás stb. is nehezen gyógyuló, súlyos esetben akár elfekélyesedő sebbé alakulhat. Ezért kerüljék a mezítlábasságot, a nyitott szandált, a flip-flop papucsot, helyette kényelmes, sehol nem szorító, zárt orrú sportcipőt használjanak, tengerpartra vigyenek magukkal gumicipőt, strandra, uszodába is papucsot, hiszen a cukorbetegeket a gombás fertőzések is jobban fenyegetik. Kis elővigyázatossággal a cukorbetegek nyara is egészségesen, zavartalanul telhet!