2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mire jó a D-vitamin?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Sokat hallunk arról, mennyire fontos a napfény hatására a bőrünkben termelődő D-vitamin a szervezetünk számára. A D-vitamin hasznosságáról és a tudatos fényvédelemről dr. Fáy Andrea bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

    budaiegeszsegkozpontdvitamindoc

    Miért olyan fontos a D-vitamin, a szervezetünk milyen folyamataiban vesz részt?

    D-vitamin egyike a nélkülözhetetlen vitaminoknak, szervezetünknek alig van olyan funkciója, folyamata, amiben ne lenne szerepe. Legfontosabb funkciója a csontanyagcsere, a kalcium csontokba való beépülésének segítése.

    Kevésbé ismert, hogy erősíti az immunrendszerünket, így véd a gyulladásos, a daganatos és az autoimmun betegségek ellen is. A megfelelő D-vitamin szint segít elkerülni a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

    Ha tartósan alacsony a vér D-vitamin szintje (kevesebb, mint 15 ng/ml), akkor számos betegség rizikója megnő. Nemcsak a futó fertőzések esélyét fokozza a hiánya, hanem olyan súlyos elváltozások, krónikus megbetegedések veszélyét is, mint a daganatos megbetegedések, szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, agyvérzés, meddőség, asztma, sclerosis multiplex, reumatológiai betegségek. Hiánya a pszichés állapotot is befolyásolja, a depresszióra való hajlamot is növeli.

    Hogyan tudjuk a szervezetünk D-vitamin szintjét ellenőriztetni?

     A D-vitamin ellátottság szintjének ellenőrzéséhez elegendő egy egyszerű vérvétel. Azt azonban, hogy adott esetben van-e szükség a D-vitamin pótlására, és ha igen, milyen mennyiségben, szakorvossal kell megbeszélni. 

    Milyen módjai vannak a D-vitamin utánpótlás biztosításának? 

    Vannak olyan élelmiszerek, amelyek D-vitamint tartalmaznak: ilyenek a tejtermékek, a növényi olajok, a halak, a tojás, a borjú és a marhahús, a narancslé és a gomba is. A kiegyensúlyozott, D-vitaminban gazdag táplálékokat is tartalmazó táplálkozással a szervezetünk számára szükséges (30 ng/ ml-es normálérték) D-vitaminnak csak mintegy ötöde biztosítható, a nagyobb része a napfény hatására a bőrben termelődik.

    Ezek szerint a napozás során termelődő D-vitaminra is nagy szükségünk van. Ezzel kapcsolatban azonban jelentkezik egy dilemma: a fényvédelem nélküli napozástól óvakodnunk kell, viszont a D-vitamin termelődését akadályozza, ha fényvédő naptejet használunk. Hogyan oldható fel ez, mit tehetünk annak érdekében, hogy a bőrünket, anyajegyeinket is védjük, ugyanakkor megfelelő mennyiségű D-vitamin jusson a szervezetünkbe?

    Az, hogy ki, mennyi időt tölthet „büntetlenül” a napon, függ a korától, bőrtípusától, egészségi állapotától is. A napfény  hasznos volta, a D-vitamin termelődés vitathatatlan szükségessége mellett mindenképpen tisztában kell lenni azzal, milyen súlyos károkat okozhat a túlzásba vitt napozás, ha a bőrünket fényvédelem nélkül tesszük ki az UV-sugárzás hatásának. 

    Tudjuk, hogy összefüggés van az UV-sugárzás és a festékes anyajegydaganat, a melanóma kialakulása között, mivel ennek hátterében az esetek többségében a bőr által elszenvedett UV-sugárzást találjuk.

    Fontos tudni, hogy a bőr „nem felejt”: még ha látszólag nyom nélkül gyógyul is egy – egy leégés után, az erős UV-sugárzás okozta ártalmak kora gyerekkortól kezdve összeadódnak. A leginkább veszélyeztettek a kisgyermekek és a fehér bőrű, vörös hajú, világos szemű, szeplősödésre hajlamos, fokozottan érzékeny bőrtípusú emberek. Szerencsére egyáltalán nem szükséges, hogy a legveszélyesebb napszakban, intenzív napozással biztosítsuk a bőr D-vitamin szükségletét. A reggeli, délelőtti illetve a késő délutáni órákban – az érzékenységtől függően - 15-30 percig a szabadon hagyott bőrfelületeket (a karokat, lábakat, arcot) érő napfény is elegendő lehet a D-vitamin biztosítására. Ha ennél hosszabb ideig vagy a déli órákban tartózkodik a napon, feltétlenül védje bőrét fényvédő készítményekkel! Így – különösen, ha emellett a megfelelő táplálkozásra is ügyel – megfelelő mennyiségű D-vitaminnal láthatja el szervezetét.

    Mi a helyzet a gyerekekkel? Az ő csontfejlődésükhöz nyilván különösen szükség van D-vitaminra, de az UV-sugárzás ártalmaitól is fokozottabban védeni kell őket!

    Az általánosságban elmondottak fokozottan érvényesek a kisgyermekekre, hiszen az ő bőrük vékonyabb, védtelenebb az UV-sugárzás hatásaival szemben. Ezért fényvédelem nélkül nem tartózkodhatnak a napon! Az ő esetükben is igaz, hogy a D-vitamin képződéséhez elegendő napfény éri őket napoztatás nélkül is. Lombárnyékban, szórt fényben, a kora délelőtti, késő délutáni órákban is, illetve a legérzékenyebb bőrfelületeik sapkával, könnyű ruhával való védelme mellett is részesülhetnek a napsütés áldásaiból! A fényvédelem szabályait már kora gyerekkortól kezdve meg kell ismertetni, és be kell tartatni a legkisebbekkel is. A legfontosabb, hogy gyerekeknek, érzékeny bőrű felnőtteknek magas oktánszámú fényvédő készítményt kell használniuk, de a déli órákban, 11-15 óra között még ezzel felszerelve is jobb árnyékba húzódniuk! A fej és a szem fényvédelméről sem szabad megfeledkezni: sapka, kendő, illetve UV- védelemmel ellátott napszemüveg viselése ajánlott. A megfelelő D-vitamin ellátottság jó dolog, de túl nagy ár lenne emiatt kockáztatni később egy esetleges bőrrák kialakulását, különösen, hogy ez a vitathatatlanul fontos vitamin nemcsak direkt napozással biztosítható.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont