2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Praktikus tanácsok magas vérnyomás ellen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-28

    Sokakat érintő betegségről tartott előadást dr. Nagy Judit az Idősek Egészségiskolája idei utolsó előadásán. A Budai Egészségközpont orvosigazgatója a betegség hátterének ismertetése mellett számos hasznos, a mindennapokban alkalmazandó tanáccsal is ellátta a Böszörményi úti Kulturális Szalon közönségét. Az előadás során folyamatos beszélgetés alakult ki az előadó és a hallgatóság között. A résztvevők előadás közben megmérhették vérnyomásukat, a tapasztalt értékek egyből kérdéseket és gondolatokat ébresztettek bennük, melyekre a doktornő azonnal válaszolt is.

    sziv-carousel

    Magyarországon minden negyedik felnőttnél diagnosztizálnak magas vérnyomást a hivatalos adatok szerint, amit a belgyógyász, háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos magasabb gyakoriságúnak vélt, szerinte ugyanis a páciensek egy része nem megy el az orvoshoz.

    Nőknél 44, férfiaknál 55 százalékban a szív- és érbetegségek állnak az elhalálozás hátterében, ezek kockázatát pedig jelentősen növeli a magas vérnyomás: 1 Hgmm emelkedés 1,5 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A stroke hátterében 75-90 százalékban mutatható ki a hipertónia.

    Riasztó adat, hogy 2025-re 1,5 milliárd embert fognak magas vérnyomással kezelni, ami 60 százalékos emelkedés a jelenlegi helyzethez képest, ezért rendkívül fontos a megfelelő megelőzés és kezelés.

    Dr. Nagy Judit hangsúlyozta, hogy a tartósan 140/90 feletti vérnyomás számít betegségnek, azonban az alkalomszerű magas értékeket is komolyan kell venni. A felső, azaz szisztolés érték azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki, míg a második, diasztolés érték a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. Utóbbinak azért van jelentősége, mert a szív elernyedésekor telítődnek meg vérrel a koszorúerek. Amennyiben az alsó érték alacsony, kevesebb lesz az erekbe jutó vér mennyisége, ami kellemetlen tünetek forrása lehet. Mivel ezt a jelenséget az elégtelen folyadékbevitel is kiválthatja, ügyeljünk arra, különösen idősebb korban hogy napi 2,5-3 liter folyadékot –fogyasszunk el.

    A szakorvos azt is elmondta, hogy amennyiben a családban gyakori a magas vérnyomás, vagy már előfordultak szív- és érrendszeri betegségek, akkor valószínűsíthető a hipertónia kialakulása. Kockázatnövelő tényező ezen kívül a stressz, az elhízás, mozgásszegény életmód, ahogyan a jelentős sóbevitel, a hormonális rendszer zavara is, okozhat magas vérnyomást.

    A tapasztalatok szerint sokaknál az orvos látványa is vérnyomás emelkedést válthat ki, ezért fontos, hogy a vérnyomásmérést rövid időn belül, váltott karon, kétszer meg kell ismerni.  

    Dr. Nagy Judit arra is figyelmeztette hallgatóságot, hogy a betegséget néma gyilkosnak is nevezik, hiszen sokáig egyáltalán nem okoz panaszokat, előfordul, hogy csak a szívroham vagy a stroke kialakulását követően derül ki a vérnyomásprobléma. Emiatt nagy jelentőségű a szűrés, a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, ahogyan fejfájás, gyengeség, szédülés, ingerlékenység, mellkasi fájdalom, orrvérzés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz.

    A magas vérnyomás diagnosztizálását követően javasolt a szemészeti kontroll, valamint annak ellenőrzése, hogy a nagyobb munka miatt, mennyire vastagodott meg a szívfal. Fontos a vese vizsgálata is, mivel a magas vérnyomás szövődményeként ez a szervünk is károsodhat, ennek következményeként túl sok fehérje kerül a vizeletbe. A harmadik legfontosabb szövődmény az agyi erek károsodása, ami a stroke előszobája, ezért a felismerés és megfelelő kezelés kiemelt jelentőségű, mert a megfelelő kezelés mellett a stroke kialakulása 45%-al csökkenthető.

    Hasznos módszer a 24 órás vérnyomásmérés, amihez egy speciális, egy napon keresztül hordandó készülékre van szükség. A készülék segítségével pontosan nyomon követhető a vérnyomás emelkedése. A teljes kivizsgálás része a nyugalmi EKG és a szív ultrahang, utóbbi az esetleges billentyűhibát is kimutatja. Sor kerülhet mellkas röntgenre, valamint az alvászavarok azaz alvási légzészavar ún. alvási apnoe kiszűrésére, ami összefüggésbe hozható a magas nehezen kezelhető vérnyomással.

    A kezelés legegyszerűbb módja az egészséges táplálkozás és a testsúly csökkentése: a magyar Hypertonias társaság szakmai összefoglalójában szerepel, hogy 10 kiló fogyás akár 5-20 Hgmm vérnyomáscsökkenéssel jár. Fontos a sózás visszafogása, valamint a napi testmozgás, az alkoholfogyasztást pedig minimalizálni kell.

    A vérnyomás gyógyszeres csökkentése együtt járhat a koleszterin és a húgysav ellenes gyógyszerek szedésével, 40 év felett ajánlott az acetylszalicilssav (75-100 mg) rendszeres szedése, ami megakadályozhatja az ereken kialakult ún. érelmeszes plakkok növekedését. Fontos, hogy az előírtak szerint szedjük a vérnyomáscsökkentőket, vegyük komolyan az orvos utasításait, mert ezzel megelőzhető a komolyabb betegségek kialakulása. Végezetül a szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy évente egyszer ajánlott az otthoni vérnyomásmérő ellenőriztetése is, amire a háziorvosi rendelőkben nyílik lehetőség.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont