2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Bemutatjuk dr. Koncz Zsuzsát!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Bővült gasztroenterológus csapatunk! Dr. Koncz Zsuzsát arra kértük, hogy meséljen szakmai életéről, és hogy mivel fordulhatnak hozzá a páciensek a Budai Egészségközpontban.

    Meséljen a szakmai előmeneteléről, eredményeiről!

    koncz zsuzsa

    Bár felmenőim között nem volt orvos, én gyerekkorom óta a gyógyítói pályáról álmodtam. Így nem volt kérdés, hogy 2001-ben a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemre jelentkezem. Harmadévtől tudományos diákkörösként gasztroenterológiai és mikrobiológiai vizsgálatokba nyertem betekintést. Az egyetemi évek alatt végig érdem-ösztöndíjas voltam, 2007-ben évfolyamelsőként fejeztem be az egyetemet. Ekkor sikeres felvitelit követően a Debreceni Egyetem Klinikai Kutató Központjába kerültem nappali tagozatos PhD hallgatóként. Az itt töltött 3 év alatt trombózis és hemosztázis kutatást végeztem, majd 2012-ben szereztem meg a PhD fokozatot. Hasznos szakmai tapasztalat volt ez az időszak, de hiányzott az orvos-páciens kapcsolat, ezért úgy döntöttem, hogy gyógyító orvosként folytatom a pályát. 2010-2012 között a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében dolgoztam belgyógyász rezidensként, ahol neves professzoroktól tanulhattam meg a komplex klinikai gondolkodást. 2013-tól az orvosi munkát Budapesten, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban folytattam. Szerencsés voltam, mert olyan tanítómestereim voltak, akik mellett könnyű volt elsajátítani a gasztroenterológiát és annak több különböző endoszkópos technikáját. Már gyakorló endoszkópos orvosként kerültem 2015-ben a Szent Imre Kórház Gasztroenterológiai Osztályára, ahol Topa Lajos főorvos úr mellett fejlődhetett tovább az elméleti és gyakorlati szakmai tudásom. A fekvőbetegellátás mellett rendszeresen végeztem járóbeteg ellátást a gasztroenterológiai ambulancián és részt vettem a tápcsatornai vérzések ügyeleti endoszkópos ellátásában. 2016-ban kezdtem a magán egészségügyi ellátás kereteiben is ellátni a gasztroenterológiai problémákkal hozzám forduló pácienseket. Tudásomat a hazai, az európai és amerikai szakmai társaságok folyamatosan frissülő irányelveinek olvasásával tartom naprakészen.

    dieta-has

    Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban?

    A gasztroenterológiai kórképek tünettana igen változatos. Így a gyomorégés, nyelési zavarok, a székelési szokások megváltozása, hasmenés, székrekedés, véres széklet, puffadás, hasi görcsök, de akár egy krónikus vashiányos vérszegénység, egy mellkasi diszkomfort érzés mögött is állhat gasztroenterológiai betegség. Ezen felül a panaszmentes, egészségtudatos pácienseknek is javasolt rendszeres gasztroenterológiai szűrővizsgálatokon részt venni, ilyen pl. a vastagbélrákszűrés.

    Van-e valamilyen speciális szakterülete?

    Bizalommal fordulhatnak hozzám a reflux-betegek, a gyomor-és nyombélfekéllyel küzdők, több gyulladásos bélbetegségben szenvedő páciens gasztroenterológiai gondozását végzem. Jártas vagyok az epe- és májbetegségek, az ételallergiák és ételintoleranciák kivizsgálásában is. Kellő jártassággal rendelkezem ezen felül a diagnosztikus és a terápiás céllal végzett felső- és alsó tápcsatornai tükrözések (gasztroszkópia és kolonoszkópia) elvégzésében.

    Melyek a leggyakoribb problémák, amivel Önhöz fordulnak?

    Refluxos panaszok, étkezések után jelentkező gyakori puffadás, teltségérzet, hasi görcsök, hasi fájdalom, székelési problémák, krónikus hasmenés, szorulás, laborvizsgálatok során észlelt vashiány, vérszegénység, kóros májfunkciós eltérések, krónikus májbetegségek. Ezek mind-mind olyan problémák, melyekkel gyakran találkozok a szakrendelésen. A krónikus gasztroenterológiai kórképekben (pl.: lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek: Crohn betegség, colitis ulcerosa) szenvedő pácienseim rendszeresen járnak vissza hozzám szakorvosi kontrollra. Máskor az ételallergia, ételintolerancia kivizsgálás céljából kérnek szakorvosi véleményt.

    Mi történik a konzultáció során? Milyen módszereket/vizsgálatokat alkalmaz?

    Az első találkozás alkalmával az aktuális panaszok, tünetek részletes átbeszélését követően a családban előforduló betegségeket, életmódbeli szokásokat, korábbi betegségeket, illetve a rendszeresen szedett gyógyszereket tisztázzuk. A konzultáció keretében fizikális vizsgálat is történik, majd a talált eltérések alapján születik egy vagy több lehetséges iránydiagnózis. Ezt követően beszéljük meg a kivizsgálás lépéseit (vérvétel, képalkotó vizsgálatok, hasi ultrahang, CT, funkcionális kilégzési tesztek, székletminta vizsgálat, endoszkópos vizsgálatok). A javasolt vizsgálatok eredményeit egy második találkozás alkalmával együtt tárgyaljuk meg, illetve hozunk döntést a terápiás beavatkozásokról.

    Milyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni?

    Minden olyan esetben érdemes gasztroenterológus orvostól tanácsot kérni, ha émelygés, étvágytalanság, savas szájíz, reggeli száraz köhögés, gyakori gyomorégés, hányinger, fogyás jelenik meg, vagy a székelési szokásokban tapasztalható változás. Semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni a gyakori puffadást, a hasi fájdalmat vagy a véres széklet megjelenését. Javasolt gasztroenterológus felkeresése akkor is, ha a székletből végzett vérteszt pozitívnak bizonyul. Ha bizonyos ételek fogyasztása esetén jelennek meg tünetek, szintén indokolt lehet gasztroenterológiai szakvéleményt kérni. Tápcsatornai daganatos betegségek családi előfordulása esetén szintén javasolt időben elvégezni a szükséges kivizsgálást.

    Van-e olyan páciens sikertörténete, ami tanulságos lehet és megemlítene?

    • Amikor egy páciensnél vastagbél daganatot fedezek fel a kolonoszkópos vizsgálat során, soha nem mulasztom el, hogy felhívjam a figyelmét a testvéreinél és gyermekeinél történő szűrő kolonoszkópia elvégzésének fontosságára. Ezt követően a családtagok vizsgálatakor több daganatos irányú elfajulást mutató polypot vagy kezdeti stádiumban levő daganatot találtam meg időben, sokszor még a tünetek és a súlyos szövődmények megjelenése előtt.

    • Több olyan fiatal pácienssel találkoztam, akik gyermekkoruk óta vashiánnyal küzdöttek és vas tartalmú tablettákat kellett szedniük, az állandó fáradékonyság, szédülés vagy hajhullás miatt. Ezekben az esetekben csak a vaspótlás történt meg, de a vashiány okát nem vizsgálták. Gasztroenterológiai konzultációim során sok esetben találtuk meg a betegség hátterét, a lisztérzékenységet. A teljes gluténmentes étrend betartásával egy-egy esetben akár egy évtized óta fennálló problémákat lehetett megszüntetni.

    A cikk Dr. Koncz Zsuzsa közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont