2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan kerülhetők el a munkahelyi balesetek?

    Létrehozás dátuma: 2022-07-08

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-08-12

    Baleset nemcsak otthon, de a munkahelyünkön, vagy oda tartva is érhet minket. Irodai munkakörben is történhetnek sérüléssel járó balesetek, de nagyobb ennek az esélye, ha például a szállítmányozásban, építőiparban, anyagmozgatással vagy veszélyes anyagokkal kapcsolatos munkahelyen dolgozunk. Nem minden baleset igényel orvosi segítséget, de ha a munkahelyünkön akár egy kisebb, szinte tünet nélkül járó sérülés is ér minket, abban az esetben is vannak bizonyos teendőink akár munkavállalóként, akár pedig munkáltatóként dolgozunk.

    „Az a baleset minősül munkabalesetnek, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, valamint a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. Így például az is munkahelyi balesetnek számít, ha elcsúszunk a mosdóban, vagy elesünk a lábunk köré tekeredett kábelekben. Ha a balesetet követően azonnal nem is látható sérülés, előfordulhat, hogy a későbbiekben jelentkeznek a panaszok, mint például rándulás, ficam vagy ütés miatti fájdalom. Éppen ezért a baleset után érdemes azonnal felvenni a baleseti jegyzőkönyvet annak érdekében, hogy a későbbiekben se a munkavállalót, se pedig a munkaadót ne érhesse hátrány az esetből fakadóan” – mondta Dr. Bartos Tímea, intézetünk belgyógyász és foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

    Dr. Bartos Tímea

    Mi okozhat balesetet a munkahelyünkön?

    A balesetekért leggyakrabban figyelmetlenség, kimerültség, fáradtság és ebből adódóan a megnövekedett reakcióidő tehető felelőssé, de sajnos kockázati tényező lehet az emberi mulasztás, a munkavédelmi szabályok figyelmen kívül hagyása (a dolgozó vagy a munkavállaló részéről), a nem megfelelő munkakörnyezet (például a rossz világítás, csúszós talaj, rossz helyen levő kábelek, magasról leeső tárgyak, rosszul rögzített állványzat stb.).

    Hogy mindez elkerülhető legyen, a munkáltatónak jogszabály szerint meghatározott időközzel fel kell mérnie a munkahelyi veszélyeket, azaz el kell végeznie a munkahelyi kockázatértékelést, biztosítania kell a megfelelő munkakörnyezetet, a dolgozók számára rendszeres munkavédelmi oktatást és előírt időszakonként foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot kell szerveznie, amely kiszűrheti egyes dolgozók alkalmatlanságát. Így csökkenhet a balesetek kockázata, ezen kívül pedig többek között segítséget nyújt a munkavállalóknak az elsősegély ismeretek elsajátításában is, amely életmentő lehet a súlyos sérülések esetén.

    Hogyan kerülhetők el a munkahelyi balesetek?

    Milyen balesetek érhetnek minket?

    A munkahelyünkön többek között az alábbi sérülések fordulnak elő a leggyakrabban:

    • Végtagficam, -rándulás vagy akár törés az utunkba került akadály miatti esés következtében
    • Polcról ránk eső dolgok okozta sérülések
    • A védőruha hiánya, rossz minősége vagy nem megfelelő használata miatti sérülés
    • Munkaeszköz hibás működéséből vagy nem megfelelő működtetéséből fakadó sérülések
    • Forrázás a teakonyhában vagy az ebédlőben
    • Túlzott megerőltetés a nehéz dolgok pakolása miatt

    Mik a teendők baleset esetén?

    Legyen bármilyen apró vagy tünetmentes, azaz zárt a sérülés, a munkavállalónak mindenképp jelentenie kell a munkaadó felé és fel kell venni a munkabaleseti jegyzőkönyvet, valamint ki kell vizsgálni a baleset körülményeit, vagyis, hogy mi, miért és hogyan történt pontosan. Ez azért is fontos, mert így megállapítható, hogy kit terhel a felelősség, valamint elháríthatók a balesetet okozó körülmények, és elkerülhető a sérülés későbbi megismétlődése.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább