2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A férfiak is vegyék komolyan az egészséget! - Interjú Dr. Merth Gábor urológussal

    Létrehozás dátuma: 2022-11-10

    Intézetünk urológus szakorvosaihoz csatlakozott Dr. Merth Gábor, aki a gyógyítói munkája során kiemelt figyelmet fordít a betegoktatásra és arra, hogy ne egyből gyógyszerekkel próbálja megoldani a panaszokat. Interjúnk során pályaválasztásáról, az idősebb férfiak egészségügyi problémáiról, a kismedencei fájdalomszindrómáról és a vizelési nehézségekről kérdeztük.

    Miért lett orvos? Miért az urológia mellett döntött, amikor szakterületet választott?

    Gimnazistaként leginkább a fizika és a biológia érdekelt, bár alapvetően nem voltam jó tanuló. Ezek a tantárgyak, a természettudomány viszont képes volt annyira megragadni a figyelmemet, hogy végül az orvosit választottam. Nem is bántam meg, az orvostudományi ismereteket már egész könnyen elsajátítottam. Azért az urológia mellett döntöttem, mert ebben a relatíve önálló szakmában benne van minden, ami jellemez ma egy klinikai szakágat. Van benne belgyógyászat, sebészet, radiológia, és persze rengeteg izgalmas eszköz, technika, amikkel dolgozhatunk. Különleges számomra ez a szakterület azért is, mert nem csupán diagnosztikával foglalkozunk, nem csupán kezeljük a kórképeket, hanem valóban gyógyíthatjuk az arra rászorulókat. 

    Dr. Merth Gábor, urológus szakorvos a Budai Egészségközpontban

    Az „aging male” vagyis a korosodó férfiak problémái alkotják az egyik fő szakterületét. Mit foglal ez magában?

    Korban előrehaladva számos olyan egészségügyi probléma jelenhet meg bennünk, melyek nem csak az urológia területéhez tartozhatnak, hanem általánosan hatásuk lehet az emberre. Ezekből a változásokból az egyik a tesztoszteron hormonrendszert érinti. Általában ötven éves kor környékén indul el a folyamat, de nem olyan markánsan, nem olyan gyorsan, mint az a hölgyek váltókorszakában tapasztalható, hanem lassabban, apró lépésekben. A tesztoszteron hormon minden sejtünkre hatással van, így annak csökkenése az általános hiedelmekkel szemben nem csak szexuális tünetekhez vezethet, de mentálisan, fizikálisan is megtapasztalható változásokat okozhat. Vannak tünetek melyeket jellemzően nem a páciens, hanem a rokonság és a barátok észlelnek, mint például egyre zsörtölődőbb lesz az illető és nehezebben adaptálódik a hétköznapi változásokhoz. Emellett prosztata bántalmak, vizelési nehézségek és alvásproblémák is jelentkezhetnek, csökkenhet a fizikai teljesítmény és még sorolhatnám. Ha valóban a tesztoszteron csökkent szintje okozza ezeket a tüneteket, ellenőrzött pótlással remekül megszüntethetők, és a férfi ismét potenssé válik az élet adta kihívásokkal szemben.

    A kismedencei fájdalomszindróma kezelésében szintén jelentős tapasztalata van. Mit kell tudni erről a kórképről?

    Ez egy komoly kihívás még az orvosoknak is, a krónikus prosztatagyulladással könnyen összekeverhető. Komplex, több szakterületet érintő változások jelennek meg ilyenkor az emberekben, melyek okait sokszor a mai civilizációs életvitelünkben kereshetjük. Eléggé szerteágazó tünetekkel, panaszokkal jár a korkép, melyek érinthetik a vizelést, a szexuális habitust, székeléseket és leggyakrabban valamilyen altesti fájdalommal párosulnak. A diagnosztika mellett a gyógyulás útja is szerteágazó, de kis kitartással és legfőképpen az edukációval, valós eredmények érhetők el a legtöbbünknél. Tény, hogy a betegség nem kezelhető egy, valamilyen beszedendő gyógyszerrel, hanem komoly odafigyelést igényel a páciens részéről. Emellett már az orvostudomány is sokat lépett előre e téren, és több terápiás lehetőséget is kínál, a konkrét, megtapasztalt tünetektől függően.  

    Vizelési probléma hogyan alakul ki, milyen betegségek állhatnak a tünetek hátterében?

    Az, hogy valakinek valamilyen tünete van, és annak mi az oka, eléggé szerteágazó válaszra ad lehetőséget. Nem mindegy, hogy milyen vizelési panaszról van szó. Alapvetően a húgyhólyag tetejétől a külső húgycsőnyílásig bármi okozhat vizelési panaszokat, de még ettől távolabb is kereshetünk betegségeket, melyek a vizelést érintik. Gyulladás, daganat, idegrendszeri zavar, pszichés leterheltség, de akár egy egyszerű és régóta megszokott rossz berögzülés stb. A diagnosztika szépsége éppen abban a nyomozó munkában áll, melyet a megélt tünetek hátterének kivizsgálása jelent. Általánosan kijelenthetjük, hogy (az akut eseteket nem számolva) a legtöbb kórkép nem hirtelen jelenik meg, hanem ad időt az „ismerkedésre”. Emiatt a legtöbb ember nem is foglalkozik ezekkel, csak akkor, amikor már ég a ház. Pedig minél előbb oltjuk el a tüzet, annál kevésbé sérül az épület és a berendezés. Alapvetően az lenne a legfőbb üzenet, hogy ha valami panasz üti fel a fejét, ne halogassuk a szakember felkeresését. 


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább