2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség

    Létrehozás dátuma: 2024. Július 24. Szerda 8:05

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-07-26

    A legfrissebb hazai statisztika szerint a 16 évesnél idősebb lakosság 46 százaléka – ezen belül a nők 50 százaléka, a férfiak 41 százaléka – küzd krónikus betegséggel saját bevallása szerint – derült ki a KSH 2023-as évre vonatkozó Egészségügyi helyzetkép kiadványából. 

    A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség

    Jellemzően minden korosztályban magasabb a nők aránya, egyedül a 35-44 közöttieknél érint – 0,2 százalékponttal – több férfit valamilyen hosszan tartó betegség.

    A krónikus betegek aránya nem és korcsoport szerint

    A felmérés adatai alapján a leggyakoribb krónikus egészségi problémák a következők a 19 évesek és az ennél idősebbek korosztályában:

    1. magasvérnyomás-betegség
    2. gerincbántalmak
    3. zsíranyagcsere-rendellenességek
    4. cukorbetegség
    5. szívkoszorúér-betegség
    6. pajzsmirigy rendellenességei 
    7. idült alsó légúti betegségek
    8. agyérbetegségek
    9. vér, vérképző szervek, immunrendszer betegségei
    10. csontsűrűség, csontszerkezet rendellenességei
    11. asztma
    12. rosszindulatú daganatok
    13. köszvény

    A listát vezető magasvérnyomás-betegség a (19 év feletti) lakosság kétötödét érinti, a kardiológus akkor állítja fel a diagnózist, amikor a betegnél folyamatosan fennáll a 140/90 Hgmm (higanymilliméter) feletti vérnyomásérték. Sokáig tünetmentes, gyakran csak a szövődmény (stroke, szívelégtelenség, vesekárosodás) jelzi a létét.

    Gerincbántalmakkal a vizsgált felnőtt korosztály háromtizede küzd a statisztika szerint. A gerincet érintő egészségi problémák egyik oka a mozgáshiány, az ülőéletmód, a gerinc nem helyes tartása, a munkahelyi és magánéleti stressz, de van a gerincnek egy természetes öregedési folyamata is – a gerinccsigolyák közötti porckorongok víztartalma 30-40 éves kortól csökkenni kezd, ami maga után vonja a kopást is.

    Amikor az összkoleszterin szintje 5,2 mmol/l fölé emelkedik, magas koleszterinszintről beszélünk – a legújabb országos adatok szerint tízezer lakosból megközelítőleg 1800 ember küzd ezzel a problémával. Hosszú távon az érelmeszesedés révén növeli a szív- és érrendszeri betegségek és események (stroke, szívinfarktus) kockázatát, továbbá az egyes daganatos betegségek esélyét.

    Aggasztóan sok embert érint a cukorbetegség (közel 15 százalék), a szívkoszorúér-betegség (megközelítőleg 14 százalék), és az endokrinológia szakterülethez tartozó pajzsmirigy rendellenességek (körülbelül 11 százalék) betegségcsoport is.

    Megelőzni vagy még kezdeti fázisban kezelni könnyebb a betegségeket

    A korai szűrés, vizsgálatok során a szakorvosok még időben azonosíthatják a krónikus betegségek magasabb rizikóját vagy korai fázisban diagnosztizálhatják a betegséget, ami segíthet az egészségmegőrzésben, illetve elkerülni a komolyabb szövődményeket. A rendszeres, átfogó kivizsgálás életet menthet!

    Egészségközpontunk piacvezetőnek számít a minden szervrendszert érintő menedzserszűrések területén az évente közel 6000 elvégzett szűrővizsgálattal. Kiemelt figyelmet fordítunk a komplex kivizsgálás során a két vezető halálokra (a szív-és érrendszeri és a daganatos betegségekre). Amennyiben ön is szeretné felmérni egészségi állapotát, menedzserszűrésünkre telefonon foglalhat időpontot a +3614895200 számon, minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között. Partnerünk, az OTP Egészségpénztár tagjainak 2024. szeptember 15-éig 20% kedvezményt biztosítunk a Női és Férfi Optimum szűrővizsgálatunkra. Éljen a lehetőséggel!

    A diagram forrása: KSH


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Fizessen nálunk is OTP egészségkártyával!

    Takarítson meg akár 30%-ot! Tovább >>