2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Nemdohányzók védelmében

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-13

    Akik nem akarnak áldozatok lenni

    A nehezen kezelhető konfliktus mindennap előkerül utcán, munkahelyen, családban, bárhol, ahol egy légtérben találkozik egy dohányos és egy nem dohányzó ember. A WHO 27 évvel ezelőtt felkarolta ezt a problémát: május 31-ét a nemdohányzók világnapjának jelölte, hogy rávilágítson a dohányzás ártalmaira és a füstmentes életmód előnyeire. Ezen a napon azokról van szó, akik nem akarnak mások önpusztító szenvedélye miatt maguk is vétlen áldozattá válni.

    smoke

    Jól ismert kép: a cigarettázók beszívják a cigaretta füstjét, mélyen megjáratják a légútjaikban, majd kieresztik, miközben a kezükben tartott vagy a hamutartó szélére helyezett cigaretta két szívás között is tovább füstölög. Szakemberek elemezték, mi is történik ilyenkor a dohányosokkal egy légtérben élő nem dohányzók szempontjából.

    Ők a leszívott cigarettafüst (az ún. főfüst) ártalmaitól nem szenvednek ugyan, de annál inkább megszenvedik a „környezeti dohányfüst” ártalmait, ami a dohányos által kifújt illetve a szívások szünetében keletkező mellékfüstből áll. Zárt térben ennek már egy alkalommal is azonnali hatásai lehetnek: fejfájás, könnyezés, az orrnyálkahártya irritációja, köhögés, hányinger. A tartós hatás, az ún. passzív dohányzás ártalmai pedig semmivel nem maradnak el az aktív dohányzás egészségkárosító hatásaitól.

    A dohányosok családtagjai körében gyakoribb a koraszülés, az allergia, a gégegyulladás, a légcső- és hörghurut, az elhúzódó köhögés, a tüdőgyulladás, az asztma. A kutatások eredményeképpen kiderült, hogy a dohányosokkal együtt élők számára ugyanúgy megnő a súlyos, halálos kimenetelű betegségek kockázata is, mint például a szív- és érrendszeri elváltozások vagy a tüdőrák és az egyéb daganatos megbetegedések.

    Elgondolkodtató számok

    Közel másfél milliárd ember dohányzik a föld lakói közül, és az eredmény nem is marad el: minden évben körülbelül ötmillió ember hal meg valami olyan okból, amelynek hátterében ez a függőség áll. Magyarországon sem állunk jobban: az évenkénti halálozás mintegy ötöde, 35 ezer haláleset írható a dohányzás számlájára, és a legjellemzőbben ehhez köthető halálozási ok, a tüdőrák aránya nálunk kiemelkedően magas. Lassan eltűnik a két nembeliek dohányzása közötti különbség is, ráadásul egyre fiatalabbakat érint ez a szenvedély.

    A cigarettázás során sok száz fajta káros vegyi anyag kerül a szervezetbe, és ezek legnagyobb része a passzív dohányzás útján is kifejtheti a hatását: aki egy erős dohányossal él egy fedél alatt, egy hétvége alatt annyi káros anyagot szív be, mintha maga is elszívott volna egy doboz cigarettát!

    Harcot hirdettek

    Az EU országaiban az egészségügyi statisztikák szerint mintegy 650 ezer halálos áldozata van évente a dohányzásnak, a passzív dohányzás áldozatait pedig évi 80 ezerre becsülik. Az EU egészségügy illetékesei megelégelték ezt, és harcot hirdettek ellene. A WHO 2003-as Dohányzás Ellenes Keretegyezményét a dohánytermékek ára, adója, reklámja stb. szabályozásáról a 192 tagállam egyhangúan fogadta el.

    Azóta egyre több országban hoznak korlátozó rendeleteket a nyilvános helyen illetve munkahelyeken, vendéglátóhelyeken, közlekedési eszközökön stb. való dohányzás ellen. Magyarországon is több lépcsőben sor került erre. A tiltásnál is hatékonyabb, hogy Európa-szerte, ha lassan is, de változik a közfelfogás a cigarettafogyasztás ügyében, egyre inkább „ciki”, restellnivaló, társaságban ízléstelen, tapintatlan, a családtagok iránt felelőtlen magatartásnak tekintik.

    Légy te is nemdohányzó!

    Amit nem tett meg eddig magáért, tegye meg azokért, akit szeret! Nemcsak a saját, hanem az egész környezete, családtagjai, barátai egészsége érdekében hatalmas lépés a cigaretta letétele. Nagy erőt ad, ha elmondhatja, hogy Ön mindent megtett azért, hogy gyermeke időben szülessen és egészségesen nőjön fel, hogy asztma, allergia, hörghurut ne kínozza, és hogy töredékére csökkenjen a családtagok és önmaga érrendszeri és daganatos megbetegedésének kockázata!

    Tíz életévet nyerhetnek azok, akiknek legalább 40-50 éves korukban sikerül letenniük a cigarettát. Az utolsó szál elnyomása után már egy napon belül normalizálódik a vérnyomás és a vér oxigénszintje, már másnaptól csökken a hirtelen szívhalál esélye. Hónapokba telik, de folyamatosan javul a tüdő teljesítménye, tisztulnak a hörgők, csökken, majd megszűnik a krónikus köhögés. Az első „tiszta” év után a szívinfarktus, öt év múlva pedig a tüdőrák kockázata is a felére csökken. Körülbelül másfél évtized után éri el egy volt dohányos azt az egészségi állapotot, kockázatszintet, mint hasonló korú, de sohasem dohányzó társai.

    Hogyan szokhat le?

    A legbiztosabb leszokást egy olyan élethelyzet eredményezi, amelyet senkinek sem kívánunk: sokan akkor teszik le végleg a cigarettát, amikor valami súlyos betegséget diagnosztizálnak náluk. Nem szabad megvárni ezt, sokkal jobb, ha időben, tudatos meggondolás után, jól előkészítve határozza el a dohányos, hogy véget vet ennek a függőségnek.

    Élje át tudatosan, ahogy légzése tisztul, ahogy a fizikai és szellemi teljesítőképessége a tüdőkapacitásával, oxigénellátásával együtt nő, ahogy egyre jobban alszik, és ahogy egyre büszkébb lehet eredményeire, lelkierejére! Számítsa ki és tegye is félre azt az összeget, amennyit az el nem szívott cigarettákkal megspórolt és egy idő után lepje meg magát valamivel belőle!

    Érdemes szakszerű segítséget is kérni: egy alapos orvosi vizsgálat során hasznos tanácsokat és az esetleges elvonási tünetek ellen hatékony segédeszközöket is kaphat. Az is jó, ha rögzítik a kiinduló egészségi állapotot, annál nagyobb lesz a sikerélmény, ha egy idő után a legfontosabb adatok javulásnak indulnak.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont