2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miben segít a kolonoszkópia?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-02

    Egyre többen jutnak el ahhoz a felismeréshez, hogy ötven év felett, saját érdekükben, egészségük megőrzéséért ajánlatos elvégeztetniük a vastagbélrák-szűrést, a kolonoszkópiát.

    Sajnos, nem ritkák az ezzel kapcsolatos, szorongást keltő tévhitek sem, amelyek viszont sokakat visszatartanak ettől a vizsgálattól. Dr. Tóth G. Tamás, gasztroenterológus szakorvosnak tettük fel a leggyakrabban felmerülő aggályokat, kérdéseket.

    Gyakran lehet hallani baráti körben, hogy valaki azt mondja: felesleges elmennie vastagbéldaganat szűrővizsgálatra, hiszen teljesen egészséges, semmilyen tünete nincsen, ő biztosan nem tartozik a vastagbélrákkal veszélyeztetettek közé.

    Mennyire érezheti magát biztonságban?

    Egyáltalán nem, hiszen a vastagbél és végbél daganata alattomos elváltozás, nagyon sokáig tünetmentes maradhat. Amikor már az olyan, ismert tünetei megjelennek, mint a székletben megjelenő vér, a székelés zavarai, hasi görcsök, puffadás, ceruza vékonyságú széklet, stb. akkor már a daganat többnyire előrehaladott, nehezen megállítható stádiumban lehet. Ezért kell jóval a daganat kialakulása előtt azokat a bélpolipokat felismerni és időben eltávolítani, amelyekből a béldaganatok kialakulásának nagy a kockázata. Ezek időben történő kezelésével a rákveszély nagy biztonsággal elhárítható!

    A vastagbél tükrözéses jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek felismerésére.

    Mit kell tudni a bélpolipokról?

    A polipok többnyire ötvenéves kor felett jelennek meg, mindkét nem esetében. Kiszűrésükre és eltávolításukra a leghatékonyabb módszer a kolonoszkópia. A hamis biztonságérzet helyett ezért mindenkinek ezt a szűrővizsgálatot ajánlom. Ha ugyanis mindenki, aki elmúlt negyvenöt éves, vagy ha rizikócsoportba tartozik, már előbb is elmenne vastagbélrák szűrésre, évente mintegy ötezer ember halála lenne elkerülhető!

    Kik tartoznak a kiemelt kockázatú csoportba?

    Azok, akiknek a családjában előfordult béldaganat, illetve azok, akiknek korábban volt bélproblémájuk, diagnosztizáltak náluk bélpolipokat, vagy krónikus bélgyulladással járó betegséget. Azoknak is jobban kell figyelniük magukra, akik az életkörülményeik miatt veszélyeztetettek, például mert mozgásszegény, ülő életmódot folytatnak, egészségtelenül táplálkoznak, vagy a dohányzás miatt fokozott esélyük van daganatos elváltozásra.

    A vastagbéltükrözéstől sokan kifejezetten félnek, az előkészítéssel és a vizsgálattal járó kellemetlenségektől, fájdalomtól tartva. Mire kell számítaniuk a kolonoszkópiára jelentkezőknek?

    A kolonoszkópia előtt a belek teljes kiürítésére, béltisztításra van szükség. Ehhez egy nappal a vizsgálat előtt folyadékdiétát kell tartani, és a belek kiürítését egy hashajtó hatású előkészítő folyadék is segíti. Ezt előző este illetve két részletben, este és a vizsgálat reggelén kell elfogyasztani. Ez okoz ugyan némi kellemetlenséget, de nem kérdés, hogy megéri, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a bélfal minden esetleges elváltozása, polip, gyulladás, fekély, netán daganat látható legyen.

    A BEK-Endoexpert endoszkópos laboratóriumban, modern Fujinon videóendoszkóppal végzett vizsgálat során a kevés levegő befúvásával átjárhatóvá tett bélszakaszba egy vékony, hajlékony, száloptikás eszközt vezetünk bele, amely felvételt készít a bélfal állapotáról. A vizsgáló orvos ezt monitoron figyeli. A kolonoszkóp másik csatornáján vékony eszközöket pl. szövettani mintavételi fogót lehet lejuttatni, amellyel biopsziát végezhetünk, tehát szövetmintát vehetünk. A kisebb polipok így rögtön el is távolíthatók. A vastagbél tükrözést altatásban javasoljuk elvégezni, mely a páciens számára fájdalommentes, az orvos számára pedig nyugodtabb, körültekintőbb vizsgálatot tesz lehetővé.

    Mennyire megbízható és mennyire biztonságos ez a vizsgálat?

    Megfelelő előkészítés után a kolonoszkópia a ma létező legmegbízhatóbb vizsgálati módszer a vastag- és végbélpolipok illetve béldaganatok kiszűrésére. A nemzetközi nomenklatúra szerint ez a vizsgálatok “gold standardje“, ami azt jelenti, hogy minden korábbi diagnosztikai eljárásnál (például székletvér-teszt) hatékonyabb, és hatalmas előnye, hogy szükség esetén közvetlen diagnosztikára és rögtön kezelésre is sor kerülhet a segítségével. Szövődményektől sem kell tartani: annak esélye, hogy a bélfal megsérül a vizsgálat során, mindössze egy ezreléknyi, ugyanakkor a kolonoszkópia szó szerint életet menthet a veszélyes bélpolipok felismerésével és eltávolításával.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont