2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Könnyebbé tehető a változókor

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    A változókorral járó egészségügyi tünetekről és a panaszok enyhítésének lehetőségeiről esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetem márciusi előadásán. A hormonális okokról Dr. Fontányi Zoltán nőgyógyász beszélt az érdeklődőknek.

    A menopauza nemcsak azokat a nőket érinti, akik szenvednek tőle, hanem az őket körülvevő családtagokat is. Maga a szó a menstruációs vérzés elmaradását jelenti, nem köthető egy adott időpillanathoz, sokkal inkább egy folyamatot jelöl. Ehhez hasonlóan határozható meg a menopauzát megelőző perimenopauzális időszak, ami a menstruáció szabálytalanná válásától kezdődik, és a menstruáció végleges elmaradásáig tart.

    A menstruáció elmaradását követően bekövetkezik a postmenopausa, ezt akkortól számítják, amikor már legalább egy éve nem jött meg a vérzés. Kétszáz évvel ezelőtt a nők döntő többsége nem érte meg a menopauzális kort, tehát egyszerűen nem létezett ez a probléma. Tulajdonképpen még az 1900-as évek elején sem, csak az első világháború után kezdett el jelentősen növekedni a nők várható élettartama. A 2000-es évek eleje óta életük egyharmadát a menopauzális időszakban töltik el. 

    menopauza

    A menstruációs ciklus során négy hormon változását kell figyelembe venni. A két stimuláló hormon (FSH, LH) az agyalapi mirigyben termelődik, onnan szabadul fel, irányítja a folyamatokat, amelyek a petefészekben zajlanak. A ciklus első felében az FSH elkezd emelkedni, ami fokozza az ösztrogéntermelődést. Beindul a peteérés, majd a ciklus közepén hirtelen megemelkedik az LH-szint, hatására kiszabadul a petesejt.

    Ez a folyamat változik meg a menopauza idején. Az első időszakban csökken a progeszteronszint, mégpedig azért, mert elkezdenek öregedni a petesejtek, ami befolyásolja az érésüket. Kialakul egy egyfázisú ciklus, ennek következtében pedig megjelennek a vérzészavarok. Miután a progeszteronszintet az LH-érték növeli, hiába termelődik fokozottabban, ezt már nem tudja véghezvinni, mert nincs kilökődés.

    A következő fázisban a gyengébb keringés és a petefészek csökkenő mérete miatt teljesen leáll a peteérés. Innentől az ösztrogénszintézis is csökken, gyakorlatilag megszűnik, de a petefészek érdekes módon tovább működik, és elsősorban androgéneket, a férfias megjelenést kiváltó hormonokat termel. Az elsődleges és másodlagos női nemi jelleget az ösztrogének biztosítják, ami nagyon sok területen hatással van a szervezetre, ezért aztán a termelődésük hiánya különböző módon befolyásolja annak működését.

    Ennek megfelelően a hormonhiány következtében kialakuló állapotokban három időbeli kategóriát különböztetünk meg: a korai, a középtávú és a hosszú távú menopauzát. Az első periódusban hőhullámok, majd álmatlanság, valamint esetleges viselkedés- és pszichés zavarok jelentkeznek. A második fázisban bekövetkezik a hüvelysorvadás és -viszketés, a hüvelyhám elvékonyodik, szárazság alakul ki, vizeletinkontinencia és a húgyúti fertőzések is megjelenhetnek. Minden postmenopauzában előforduló vérzés esetén, a biztonság kedvéért, fontos a szövettani vizsgálat elvégzése.

    Bár rendkívül összetett tünetegyüttesről van szó, a klimax kezelésére is léteznek megoldások, ilyen a hormonpótlás. Kiegészítő kezelés lehet a kalcium szedése, a D- és K-vitamin pótlása, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, a csontsűrűség stabilizálása és a tüneti kezelések alkalmazása.

    Rendkívül fontos a mindennapos mozgás, ami hozzájárul a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez.
    Amennyiben már jelentkeznek a tünetek, speciális torna javasolt, ezekkel egyebek közt a vizeletvesztés is enyhíthető. Ajánlott kevés zsírt, sok rostot fogyasztani, és odafigyelni a testsúlyra. A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat, a mammográfia és a csontsűrűség-meghatározás pedig mindenkinek kötelező!

    forrás: hegyvidekujsag.hu


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont