A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Klimax, változókor, menopauza

Mikor beszélünk klimaxról?

Az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya. Innen származik az elnevezés: változókor, vagy klimax. A klimax minden nőt érint, azonban nem minden nő éli meg rosszul, kellemetlen tünetekkel a változó kort. A nők körülbelül 20%-a tünetmentes, 30%-nál enyhe tünetekkel jár, és 50%-nál kifejezett, a mindennapi életet zavaró tünetek jelentkeznek.

klimax

A klimax okai

A petefészek működése leáll, nincs több peteérés, nem termel ösztrogént és sárgatest hormont. A továbbiakban menstruáció nem jelentkezik.

A klimax tünetei

Leggyakoribb korai tünetek a hőhullámok, verejtékezés. Minden előzmény nélkül a nap bármely szakában hirtelen melegségérzés, izzadás lép fel. Magas vérnyomást, fejfájást, migrént, szívritmus-rendellenességeket okozhat a hormonváltozás. Fokozott vízvisszatartás, ezáltal "vizesedés" alakul ki. A szervezet anyagcseréje lelassult, ami hízási hajlamban mutatkozik meg. Középtávon vizelet-inkontinencia alakul ki, mert hormon hatás nélkül sorvad a hüvely-és húgycső nyálkahártya és csökken a húgycső körüli szövetek tónusa, így okozva vizeletcsepegést. Hüvelyszárazság, viszketést, valamint a hüvely és a méhszáj felületének sérülékenysége jellemző, emiatt többek közt a szexuális élet válhat kellemetlenné.

Ebbe az életszakaszba esnek leggyakrabban a rendellenes hüvelyi-, méhvérzések. Ezek hátterében állhat jóindulatú daganat, pl. myoma, esetleg méhtestrák, és más betegségek. Vérzészavar esetén orvoshoz kell fordulni és ki kell vizsgálni az okát. A hölgy gyakran ideges, ingerlékeny, feszült, depressziós, sűrű, nem indokolható hangulatingadozásai vannak. A nők mind a menstruáció beállását, mind annak elvesztését döntő életváltásként élik meg. A hormonváltozás hosszú távú hatása a csontállomány vesztése, az osteoporosis, más néven csontritkulás.

Milyen vizsgálatokat végzünk, ha hozzánk fordul?

A nőgyógyászati vizsgálat az elsődleges, majd a tünetek panaszok alapján irányít további vizsgálatokra. Belgyógyászati vizsgálat, laboratóriumi paraméterek meghatározása hormonszintekkelultrahang (hüvelyi is) emlővizsgálat is a kivizsgálás része kell legyen. A késői hatásokra tekintettel rizikó faktorok (dohányzás, csontritkulás a családban stb.) miatt a csont ásványi anyag tartalom felmérésére (DEXA) is szükség lehet.

A klimax kezelése

Ma már számos klinikai tapasztalat alapján évente felülvizsgált protokollok határozzák meg a hormonpótlás indikációját és az javasolt készítményt. Lehetőleg hormonpótlásban járatos nőgyógyászhoz kell fordulni, és csak a megfelelő kivizsgálások után alkalmazni a hormonkezelést, rendszeres felülvizsgálattal.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?