2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mire figyeljenek a magas vérnyomással küzdők?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Az időjárási frontok, a fülledt hőség és a viharok jelentősen megviselik a szervezetet, ami ijesztő rosszullétekhez, utcai ájulásokhoz vezethet. Dr. Nagy Judit belgyógyász-háziorvost arról kérdeztük, hogyan vigyázhatnak magukra jobban a magas vérnyomással bajlódó betegek, hogy elkerülhessék ezeket a veszélyeket.

    sziv-carousel

    A hivatalos statisztikák szerint a lakosság egyötödét érinti a magas vérnyomás, de jóval többen lehetnek, akik nem is tudnak arról, hogy veszélyben vannak emiatt. Milyen tünetekre kell felfigyelni?

    Igen, a legfontosabb az lenne, hogy minden érintett legyen tisztában azzal, hogy ő is a veszélyeztetettek közé tartozik. Minden felnőtt embernek – különösen, ha dohányzik, alkoholt fogyaszt, túlsúlyos, és stresszes, mozgásszegény életet él ­-, tanácsos lenne panaszmentesen is bizonyos időszakonként egy-egy rutinvizsgálatra elmennie háziorvosához, illetve laboratóriumi és szemészeti vizsgálatra. Így hamarabb kiderülhetne és kezelhető, karbantartható lenne több krónikus betegség, például a magas vérnyomás. A hypertonia, a magas vérnyomás betegség ugyanis legtöbb esetben egyáltalán nem okoz tüneteket, az is előfordul, hogy már csak egy életveszélyes szövődmény, például az agyvérzés bekövetkeztével diagnosztizálják. Méréssel derülhet ki: hypertonia esetében a vérnyomás értékek tartósan, több mérés átlagában is meghaladják a 140/90 Hgmm-es értékeket. A magas vérnyomás tünete lehet emellett például a szédülés, a fejfájás, a látászavar, az orrvérzés, és a mellkasi fájdalom is.

    Megszüntethető a magas vérnyomás, vagy az ebben szenvedőknek egész életükben gyógyszert kell szedniük?

    Ha a beteg tudatosan megváltoztatja az életmódját ennek érdekében, időben elkezdve akár teljesen helyreállíthatja a normális vérnyomást. Például a túlsúly leadásával együtt csökken a magas vérnyomás is. Emellett a só, a kávé és az alkohol fogyasztásának visszaszorítása, a dohányzásról való leszokás, és a rendszeres testmozgás bevezetése segíthet a legtöbbet. Ha azonban ez az életmódváltás nem történik meg, vagy már nem hozza meg a vérnyomásértékek kívánt csökkenését, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. A vérnyomásgyógyszereket fegyelmezetten kell alkalmazni, amíg a kezelőorvos szükségesnek látja, akkor is, ha a mérés normalizált értékeket mutat. Ha pedig más betegség (például diabétesz) is társul a magas vérnyomáshoz, akkor még következetesebben kell kontrollálni az értékeket.

    A meleg időben kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás, ami kedvezhet a magas vérnyomásúaknak. Miért gyakoribbak ilyenkor mégis a rosszullétek?

    A tartós meleg hatására valóban kitágulnak az erek, ami a szívet fokozott munkavégzésre készteti. Ez még egészséges embereket is megviseli, hát még a szív- és érrendszeri betegeket, akiknek az érrendszere már nehezebben tud a megnőtt igénybevételhez alkalmazkodni, így szívritmuszavarok, keringési problémák következhetnek be.  A vérnyomás folyamatos kontrollja azért is fontos, mert ebben az időszakban lehet, hogy átmenetileg változtatni kell a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagolásán.

    Meleg időben a legnagyobb bajt az okozhatja, ha a szervezetünk folyadékháztartásának egyensúlya felborul. A fokozott verejtékezéssel sok folyadékot, sót veszítünk, ráadásul egyes vérnyomásgyógyszerek vízhajtó hatásúak is, ami további folyadékveszteséggel jár. A hőstressz, a szapora pulzus, a szédülés, rosszullét, ájulás többnyire a szervezet folyadékhiánya, túlzott felmelegedése miatt következik be.

    A vérnyomásproblémákkal küzdőket nagy kihívás elé állítják az időjárási frontok, a hirtelen lehűlések, a légnyomás csökkenése, megemelkedése is. Egy hidegfront hatására nyáron is akár húsz fokkal is leeshet a hőmérséklet, ami az erek hirtelen összehúzódását, vérnyomás-ingadozást, szívpanaszokat, szívritmuszavart is okozhat.

    Mit tehetünk, hogy ezek a veszélyek ne következzenek be?

    Nagyon kell figyelni arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Jó tudni, hogy az idős emberek szomjúságérzete már gyengül, így ők különösen hajlamosak elfelejtkezni az ivásról.  Felnőtteknek legalább napi 2,5 liter folyadékot kell bevinniük. Víz mellett gyümölcslé, tej, leves is jó, viszont hőségben a vízhajtó hatású koffeintartalmú üdítőktől, kávétól, teától és az alkoholtól jobb óvakodni. A szénsavmentes ásványvíz és a gyümölcslé egyben az elvesztett ásványi anyagokat, káliumot, nátriumot is pótolhatja. A magas vérnyomásúak és különösen azok, akik gyógyszerekkel tartják karban a vérnyomásukat, jól teszik, ha melegben gyakrabban mérik a vérnyomásukat, és az eredményeket feljegyzik, hogy szükség esetén a kezelőorvossal meg tudják beszélni a gyógyszerezés átmeneti változtatását. Enélkül, saját elhatározásra nem szabad az adagoláson változtatni!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont