2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Tanácsok torokgyulladás ellen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-28

    A hideg hónapok gyakori megbetegedése a torok-, illetve a mandulagyulladás. Dr. Andó Rékát, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosát, ennek a kellemetlenségnek az okairól, enyhítésének lehetőségeiről és az esetleges szövődményeiről kérdeztük.

    b_torokgyulladas

    A torkunk, mint a szervezetünk egyik kapuja, meglehetősen védtelen, a nyitottsága miatt ki van téve a legkülönbözőbb fertőzéseknek. Nem véletlenül olyan gyakori téli kellemetlenség a nyelési, hangadási nehézségekkel is együtt járó torokfájás. Milyen betegségek okozhatják ezeket? Mekkora szerepe van a hideghatásnak, tényleg félteni kell a torkunkat a hideg levegőtől, hideg italoktól?

    A torokfájást és a nyelési nehézségeket leggyakrabban a torok (pontosabban a garat) és a garatmandulák gyulladásos megbetegedése váltja ki. Jóval ritkábban fordul elő sérülések okozta fájdalom (idegen test, forró ital vagy maró anyag hatására). A torokgyulladás illetve mandulagyulladás legnagyobb részét vírusos légúti fertőzés okozza, amelyet gyakran követ bakteriális felülfertőzés is. Vannak egyéb fertőző betegségek is, amelyeknek a torokfájdalom, gyulladás szintén kísérő tünete, ilyen például a rubeola, a bárányhimlő, a skarlát, a kanyaró és az ún. csókbetegség, a mononukleózis is. A hidegnek csak annyiban van szerepe, amennyiben átmenetileg rontja a vérellátást, csökkenti a szervezet védekezőképességét ott, ahol a hideghatás éri. A torokgyulladás egyébként nemcsak heveny, hanem krónikus is lehet, ha az irritáció tartós, visszatérő. Például allergia esetén, vagy nyitott szájjal való alvás során a nyálkahártya szárazsága miatt, és reflux, vagyis a garatig visszaszivárgó savas gyomortartalom mellett is.

    Milyen tünetekről ismerhetjük fel, hogy éppen melyikkel van dolgunk?

    A torokgyulladás a hang érdessé válásával, krákogással kezdődik, a beteg a torkában kaparó, égő érzést majd fájdalmat tapasztal, lázas, rossz a közérzete. Gyakran jelentkeznek légúti tünetek, nátha, orrdugulás, köhögés is. A mandulagyulladásnál a garatmandulák és a garat hátsó fala vörös, duzzadt, azon kis fehéres-sárgás pontok (tüszők) is megjelenhetnek. A garat és mandulagyulladás kiterjedhet a környező területekre is, így nem ritkán együtt jár az orrmelléküregek gyulladásával, illetve gége- és légcsőhuruttal. A banálisnak tartott torok- és mandulagyulladásokat azért nem szabad elhanyagolni, mert súlyosabb szövődményeik is kialakulhatnak (például tüszős mandulagyulladás, tályogképződés), illetve a fertőzés átterjedhet akár a szívre és a vesékre is.

    Ha magas láz mellett a mandulákon fehéres lepedék, gennyes csomók jelennek meg, az tüszős mandulagyulladást jelez. A súlyos nyelési nehezítettség és magas láz a mandulák mellett kialakuló tályogra utalhat. Vírusfertőzés esetén a nyirokcsomók duzzanata is jellemző tünet, egyes betegségeknél bőrtünetek is kísérik, míg bakteriális felülfertőzésnél a vérkép változása, a fehérvérsejt-szám növekedése jellemző.

    Hogyan enyhíthető a torokgyulladás?

    Már az első kellemetlenségek (torokszárazság, rekedtség, kaparó, szúró érzés, viszketés, „gombóc”, idegentest-érzés stb.) megjelenésénél érdemes tenni valamit azért, hogy elejét vegyük a súlyosabb gyulladásos állapot kialakulásának. Házi praktikák, meleg gyógyteák, langyos sós vizes gargarizálás, gyógycukorka, természetes gyulladásgátlók (pl. méz, fokhagyma), vény nélkül kapható torokfertőtlenítők segíthetnek. Jó hatásúak lehetnek a nyálkahártya vérbőségét fokozó fűszerek, például a szegfűszeg, fahéj is.

    Ha azonban a láz, a nyelési fájdalom erősödik, és a torokgyulladás tünetei néhány nap alatt nem múlnak el, ajánlatos orvoshoz fordulni, aki kivizsgálja a kiváltó okokat, és aszerint segít. Antibiotikum alkalmazására csak bakteriális felülfertőződés esetén van szükség. Légúti tünetek, nátha, orrdugulás esetén oda kell figyelni arra is, hogy segítsük a váladék mielőbbi kiürülését, hogy elkerüljük az orr melléküregeinek elzáródását, a gyulladás továbbterjedését az arcüregek és a fül, a hallójáratok felé.

     Akármennyire is pótolhatatlannak is hisszük magunkat a munkahelyen, a lázzal, fájdalommal járó torokgyulladás esetén jó tudni, hogy a panaszokat az ágynyugalom enyhítheti a legjobban, ez erősíti a leginkább az immunrendszert. Emellett a bőséges folyadékfogyasztásra és a vitaminpótlásra kell különösen odafigyelni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont